PCLeek maakt gebruik van cookies om de website en het gebruiksgemak te optimaliseren.

Meer weten

Begrepen

Computertips!

De scrolbar beter zichtbaar in Windows 8.1

BrilWindows 8.1 voorziet zichzelf goed betreffende toegankelijkheidsopties. Gebruikers met oog- en hoorproblemen kunnen desgewenst aanpassingen uitvoeren om Windows makkelijker te kunnen besturen. De optie om de scrolbar beter zichtbaar te maken echter, ontbreekt. Om dat euvel op te lossen is een ingreep in het register echter noodzakelijk.

Lees meer...

Tips Windows

Hoe overbodige bestanden verwijderen in Windows 8

Overbodige bestanden zoals daar bijvoorbeeld zijn tijdelijke bestanden en logboekbestanden slorpen ook in Windows 8 schijfruimte op. Hoe u ze opruimt in Windows 8 leest u in deze tip.

Net zoals bij vorige Windows versies geraakt na verloop van tijd je harde schijf 'vervuild' door overbodige bestanden. Doorgaans gaat het om tijdelijke bestanden, logboekbestanden en anderen die weinig zinvol zijn, maar toch de nodige schijfruimte inpalmen en die bij niet regelmatig verwijderen, zelfs de prestaties van de computer kunnen beïnvloeden. Gelukkig kunt ze in Windows 8 ook opruimen.

Om overbodige bestanden te verwijderen in Windows 8 doet u het volgende:

- Druk op de Windowslogo-toets + C om het menu aan de rechterkant te openen.

- Klik of selecteer zoeken en vervolgens instellingen.

- Typ schuifopruiming in het zoekveld.

- Klik op: Schijfruimte vrijmaken door overbodige bestanden te verwijderen.

Schijfoptuiming W8.1

- Bij het dialoogvenster dat volgt selecteert u de harde schijf of partitie dat u wil opruimen en bevestig met OK.

Schijfoptuiming W8.2

- In het volgende dialoogvenster plaatst u het vinkje het type-bestanden dat u wenst op te ruimen.

Schijfoptuiming W8.3

- Van zodra u bevestigt met OK verschijnt er een nieuw dialoogvenster met de vraag of u wel zeker bent. Bevestig op nieuw met OK of door op Verwijder bestanden te klikken.

- Er verschijnt een voortgangsindicator en enkele seconden later bent u klaar.

Extra tip:

Voor hen die een upgrade naar Windows 8 hebben uitgevoerd is het misschien een interessant idee om in schermafdruk 3 opsysteembestanden opschonen te klikken. Er verschijnen dan meer opties waaronder deze om de back-up bestanden van je vorige Windows-versie te verwijderen. Dat levert heel wat schijfruimte op, maar dat doet u enkel als u zeker bent dat Windows 8 goed loopt en u niet meer terug wil naar de oude Windows.