We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (3 Votes)

Prestatie IconU kan een Windows computer aanzienlijk sneller laten opstarten door programma's (of apps), die samen met Windows opstarten, uit te schakelen. Deze tip legt uit hoe u dat doet.

Ondanks dat de systeemeisen van Windows al enkele jaren stabiel blijven (in het verleden was u vaak genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen van zodra er een nieuwe Windows verscheen), horen we nog regelmatig gebruikers klagen dat hun Pc traag opstart. Uiteraard kan dit diverse oorzaken hebben, maar de kans is groot dat u het euvel kan verhelpen door een aantal programma's (of apps) die automatisch mee opstarten met het besturingssysteem, uit te schakelen. Hoe het zover is kunnen komen en hoe u het oplost, leest u in deze tip.

Hoe uw computer sneller laten opstarten? De meest voorkomende oorzaak:

Veel computergebruikers testen en installeren apps of software, gewoon omdat ze dat leuk vinden, of omdat ze denken dat het programma beter is als dat wat ze al hebben. Op zich is dat geen probleem, maar veel programma's en apps zijn zodanig ontwikkeld, dat er tijdens de installatie (al dan niet geniepig) gevraagd wordt of u het programma automatisch met Windows wil laten opstarten. Als u dus regelmatig nieuwe software en apps test, en niet aandachtig bent tijdens de installatie, kan het dus gebeuren dat er zodanig veel met Windows opstart, dat het inderdaad erg lang kan duren vooraleer u aan de slag kan.

Hoe uw computer sneller laten opstarten? De oplossing:

Het spreekt dat als u programma's, apps of software niet meer gebruikt, u ze verwijdert van de computer. Helpt dit onvoldoende, of wilt u helemaal niks verwijderen, kan onderstaande tip soelaas brengen.

 • Druk de Windows-toets + R om Uitvoeren te openen.
 • Typ msconfig in het Uitvoeren dialoogvenster en druk Enter of klik OK.

Msconfig Openen Windows10

 • Selecteert het tabblad Opstarten.
 • Verwijder de vinkjes voor de programma's dat u niet automatisch mee wil laten opstarten of zelden gebruikt (Vista - Windows 7).
 • Indien u Windows 8 of 10 gebruikt, wordt u eerst meegedeeld dat u de opstartitems kan uitschakelen via Taakbeheer. Klik op de blauwe link en taakbeheer opent.

Sneller Opstarten Win10 A

 • Selecteer de programma's die u zelden gebruikt, of waarvan u niet wenst dat ze met Windows mee opstarten.
 • Klik er op met rechts > Uitschakelen.

Sneller Opstarten Win10 B

 • Als u bovenstaande schermafdruk goed bekijkt, merkt u meteen dat u kan achterhalen of het betreffende programma al dan niet veel invloed heeft op de opstarttijd (kolom: Invloed op opstarten). Als u de computer daadwerkelijk sneller wil laten opstarten, doet u er best aan om de software die veel vertraging veroorzaakt, uit te schakelen.
 • Bevestigen doet u zoals altijd met een klik op OK.

Programma's die niet automatisch mee opstarten met Windows, kan u achteraf nog altijd perfect gebruiken zoals voorheen, ze worden enkel niet meer geladen bij het opstarten van Windows. U hoeft dus niet te vrezen dat u de programma's dat u hierboven uitvinkt, kwijt bent.

Let wel! Deze tip is vooral nuttig bij wat men noemt 'een koude start van de computer' (volledige herstart of opstart dus). Computers die starten vanuit slaapstand en dergelijke meer, zullen weinig voordeel halen uit deze tip.

Succes!

Reacties

 • Ate van Harten zei Meer
  Opgelost via MenuMaid versie1.2
 • Kees van der Meer zei Meer
  Prettig overzicht!
  Bedankt.
 • Jeremy zei Meer
  Sluit me aan bij J. Donners
 • Ate van Harten zei Meer
  vraag;
  Hoe kan ik uit contextmenu "aan snelle toegang vastmaken" verwijderen?
 • Danny zei Meer
  Win10 Pro
  i7-6700K
  ASUS Maximus 8 HERO ALPHA
  16GB DDR4-3200
  Samsung Pro 950 512GB NVMe
  ASUS Strix...
 • D.C. zei Meer
  Kunt u het ook terug unrooten?
 • André van Dongen zei Meer
  Zéér goede uitleg, vooral het kader kiezen op de rand voor contextmenu!! hier liep ik steeds op...