We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (3 Votes)

Prestatie IconU kan een Windows computer aanzienlijk sneller laten opstarten door programma's (of apps), die samen met Windows opstarten, uit te schakelen. Deze tip legt uit hoe u dat doet.

Ondanks dat de systeemeisen van Windows al enkele jaren stabiel blijven (in het verleden was u vaak genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen van zodra er een nieuwe Windows verscheen), horen we nog regelmatig gebruikers klagen dat hun Pc traag opstart. Uiteraard kan dit diverse oorzaken hebben, maar de kans is groot dat u het euvel kan verhelpen door een aantal programma's (of apps) die automatisch mee opstarten met het besturingssysteem, uit te schakelen. Hoe het zover is kunnen komen en hoe u het oplost, leest u in deze tip.

Hoe uw computer sneller laten opstarten? De meest voorkomende oorzaak:

Veel computergebruikers testen en installeren apps of software, gewoon omdat ze dat leuk vinden, of omdat ze denken dat het programma beter is als dat wat ze al hebben. Op zich is dat geen probleem, maar veel programma's en apps zijn zodanig ontwikkeld, dat er tijdens de installatie (al dan niet geniepig) gevraagd wordt of u het programma automatisch met Windows wil laten opstarten. Als u dus regelmatig nieuwe software en apps test, en niet aandachtig bent tijdens de installatie, kan het dus gebeuren dat er zodanig veel met Windows opstart, dat het inderdaad erg lang kan duren vooraleer u aan de slag kan.

Hoe uw computer sneller laten opstarten? De oplossing:

Het spreekt dat als u programma's, apps of software niet meer gebruikt, u ze verwijdert van de computer. Helpt dit onvoldoende, of wilt u helemaal niks verwijderen, kan onderstaande tip soelaas brengen.

 • Druk de Windows-toets + R om Uitvoeren te openen.
 • Typ msconfig in het Uitvoeren dialoogvenster en druk Enter of klik OK.

Msconfig Openen Windows10

 • Selecteert het tabblad Opstarten.
 • Verwijder de vinkjes voor de programma's dat u niet automatisch mee wil laten opstarten of zelden gebruikt (Vista - Windows 7).
 • Indien u Windows 8 of 10 gebruikt, wordt u eerst meegedeeld dat u de opstartitems kan uitschakelen via Taakbeheer. Klik op de blauwe link en taakbeheer opent.

Sneller Opstarten Win10 A

 • Selecteer de programma's die u zelden gebruikt, of waarvan u niet wenst dat ze met Windows mee opstarten.
 • Klik er op met rechts > Uitschakelen.

Sneller Opstarten Win10 B

 • Als u bovenstaande schermafdruk goed bekijkt, merkt u meteen dat u kan achterhalen of het betreffende programma al dan niet veel invloed heeft op de opstarttijd (kolom: Invloed op opstarten). Als u de computer daadwerkelijk sneller wil laten opstarten, doet u er best aan om de software die veel vertraging veroorzaakt, uit te schakelen.
 • Bevestigen doet u zoals altijd met een klik op OK.

Programma's die niet automatisch mee opstarten met Windows, kan u achteraf nog altijd perfect gebruiken zoals voorheen, ze worden enkel niet meer geladen bij het opstarten van Windows. U hoeft dus niet te vrezen dat u de programma's dat u hierboven uitvinkt, kwijt bent.

Let wel! Deze tip is vooral nuttig bij wat men noemt 'een koude start van de computer' (volledige herstart of opstart dus). Computers die starten vanuit slaapstand en dergelijke meer, zullen weinig voordeel halen uit deze tip.

Succes!

Reacties

 • superleek zei Meer
  Voor zover wij weten heeft deze tip enkel als doel de ingebouwde apps te verwijderen.
 • Anoniem zei Meer
  Dank voor de prima uitleg.
  Ik twijfel of ik het alarm/de klok en de rekenmachine zal verwijderen....
 • Bep zei Meer
  Is er ook een mogelijkheid om meerdere kolommen mee te nemen, want zoals bij muziek is tijd en...
 • superleek zei Meer
  @viviane: kan u het probleem wat gedetailleerder omschrijven? Of zijn de mappen niet allemaal...
 • ThHoornaert zei Meer
  "- Verhuis eerst de mappen die ervoor reeds gesynchroniseerd waren (niet verplicht, maar zo bespaart...
 • Anoniem zei Meer
  "In het dialoogvenster dat opent, kiest u vervolgens de gewenste locatie of partitie."
  De afbeelding...
 • viviane zei Meer
  hallo, ik heb dit zo gedaan maar de laatste map die ik vastmaak aan snelle toegang overschrijft...