We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.83333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (3 Votes)

Account IconWilt u de instellingen voor het gebruikersaccountbeheer (UAC) wijzigen in Windows 10? Lees hier waarom u dat zou doen, maar vooral hoe u dat doet.

Het gebruikersaccountbeheer (UAC) werd geïntroduceerd in Windows Vista en zorgde al van bij de start voor irritatie bij de gebruikers. Velen zullen zich wellicht nog herinneren dat bij de kleinste wijziging aan de configuratie, er een dialoogvenster verscheen met de melding "Uw toestemming is nodig om te kunnen doorgaan". Bij het verschijnen van dat dialoogvenster werd het scherm gedimd (bijna zwart) en kon u niet anders meer doen dan bevestigen met Ja of Nee.

Sinds de komst van Windows 7, werd het gebruikersaccountbeheer aan banden gelegd. Het gebruikersaccountbeheer was (en is) nog altijd aanwezig, maar minder prominent en irritant. Toch zal het gebruikersaccountbeheer nog steeds meldingen tonen van zodra u wijzigingen aanbrengt aan de configuratie van de pc, of programmatuur installeert. In deze tip leggen we uit hoe u de instellingen voor het gebruikersaccountbeheer kan wijzigen, en waarom u dat zou doen.

Windows 10: Wijzig de instellingen voor het Gebruikersaccountbeheer (UAC).

Wat is het gebruikersaccountbeheer (UAC)?

Zoals eerder aangehaald in de inleiding, werd het gebruikersaccountbeheer geïntroduceerd bij de komst van Windows Vista. Microsoft riep het gebruikersaccountbeheer in het leven als extra beveiligingslaag om gebruikers een beetje tegen zichzelf te beschermen. Bij Microsoft beseft men maar al te goed dat veel gebruikers bij het wijzigingen van instellingen en het installeren van programma's, niet goed weten met wat ze bezig zijn. Daarom bedacht men dus het UAC (User Account Control). Het UAC zorgt ervoor dat gebruikers nog eens om een extra bevestiging gevraagd wordt indien men instellingen aanpast. Om de aandacht van de gebruikers nog te versterken, wordt het scherm gedimd en kan u in principe niks anders meer doen dan bevestigen of weigeren. Op zich is het gebruikersaccountbeheer zeker geen slecht idee, alleen ergeren velen zich aan het dimmen van het beeldscherm. Waarom? Omdat het dimmen van het beeldscherm bij sommige configuraties ellendig lang duurt.

Uac

Waarom de instellingen van het gebruikersaccountbeheer wijzigen?

Er kunnen diverse redenen zijn waarom u  de instellingen van het gebruikersaccountbeheer zou willen wijzigen. Ten eerste is er dus het dimmen van beeldscherm dat bij bepaalde computers (te) lang duurt. Een andere reden kan zijn dat u goed vertrouwd bent met een computer en u de 'bemoeiziekte' van het UAC beu bent. Omgekeerd kan natuurlijk ook. Zo test u bijvoorbeeld vaak apps en durft u al eens dubieuze websites bezoeken. In dat geval is het 'strenger' maken van het gebruikersaccountbeheer misschien aangewezen. Wat de situatie voor u ook is, in deze tip leggen we u uit hoe u de instellingen van het gebruikersaccountbeheer kan wijzigen.

Hoe de instellingen van het gebruikeraccountbeheer wijzigen met Windows 10?

  • Open het Configuratiescherm. (Klik met rechts op de startknop > Configuratiescherm).

Configuratiescherm Openen

  • Van zodra het configuratiescherm opent, zet u de weergave op pictogrammen en klikt u vervolgens op gebruikersaccounts.

Gebruikersaccounts Openen

  • Bij het dialoogvenster dat volgt, klikt u op: Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen.

Uac2

  • Bij de volgende stap kan u dan met behulp van een schuifregelaar de instellingen voor het gebruikersaccountbeheer wijzigen. We sommen even de mogelijkheden op.
    • U wil zo weinig mogelijk gestoord worden tijdens uw werkzaamheden aan de computer? U verplaatst de schuifregelaar helemaal naar beneden (Enkel aanbevolen als u goed met een computer vertrouwd bent).
    • Het dimmen van het scherm duurt (te) lang? U verplaatst de schuifregelaar 1 positie lager.
    • U vindt de standaardinstellingen goed? U hoeft niks te doen.
    • U wenst een melding te ontvangen bij elke verandering aan de computer? Bijvoorbeeld omdat u vaal software installeert en dubieuze websites bezoekt. U verplaatst de schuifregelaar helemaal naar boven.

Uac3

  • Bent u klaar met het wijzigen van de instellingen, bevestigt u met OK.
  • Het gebruikersaccountbeheer treedt in actie (oh ironie) waar u opnieuw bevestigt met een klik op: Ja of Doorgaan.

Succes.