zaterdag, september 30, 2023

Cd Dvd Drive IconOptical Info is gereedschap waarmee u in een vingerknip achterhaalt met welke type media uw optisch station overweg kan.

Het zier er naar uit dat de 'optische stations' (lees cd/dvd/Blu-ray-lezer/brander) hetzelfde lot beschoren is als de floppy drive. Steeds meer media worden 'gestreamed' en downloads worden steeds vaker digitaal afgehandeld. Kortom, de tijd dat computergebruikers nog muziek ceedeetjes branden en filmpjes op DVD zetten is voorbij. Het spreekt dat de aanwezigheid van een optisch station in een computer steeds minder noodzakelijk wordt. Behoort u echter nog tot de generatie die 'een brander' noodzakelijk vindt bij de aanschaf van een Pc, kan het gereedschap Optical Info bijzonder nuttig zijn.

Optical Info is namelijk een gebruiksvriendelijk tooltje waarmee u in een oogwenk achterhaalt met welk type media jouw optisch station overweg kan. Zoals u weet bestaan er diverse types media. Zo hebt u de klassieke CD's, de (her)schrijfbare CD's (CD-R of RW), DVD's en (her)schrijfbare DVD's (DVD-R of RW). En dan hebben we het nog niet over Blu-Ray gehad. Als u media aankoopt, staat er altijd wel op bedrukt welk type het is, maar voor het optisch station in uw Pc is dat vaak een ander verhaal (factuur kwijt, station ooit vervangen, etc.). Om een lang verhaal kort te houden, weet u niet met welk type media uw optisch station overweg kan, dan is Optical Info uw ding.

Optical Info: Met wel type media kan uw optisch station overweg?

Optical Info installatie:

Optical Info is wat men noemt een 'standalone utility' wat wil betekenen dat u eigenlijk niets hoeft te installeren. Download het .exe bestand (zie onderaan dit artikel) dubbelklikken op het .exe bestand om Optical Info te starten.

Gebruik Optical Info:

 • Van zodra Optical Info opent, selecteert u de optische drive (indien meerdere) en meteen weet u wat het station kan lezen/schrijven (Drive capabilities, in het geel gemarkeerd voor jullie).

Optical Info 1

 • Met Optical Info kan u ook het type media achterhalen van zodra u een schijfje in het optisch station stopt.
 • Klik op Analyze disk en u weet het in een vingerknip.
 • Bijkomend voordeel van Optical Info. Laptop gebruikers die vaak naar het knopje zoeken om het optisch station te openen, met een klik op Eject is dat zo gepiept.

Optical Info: Algemeen oordeel:

Optical Info is wellicht een tooltje dat u zelden of nooit zal gebruiken maar wel van pas kan komen in sommige situaties. De kans dat u het daarna weer van de computer kiepert is reëel, maar intussen bent u wel wat wijzer geworden over de mogelijkheden van uw optische drive, en daar dient het programma tenslotte voor. Al hebben we onze twijfels of Optical Info de meest recente optische station herkent.

Compatibel met: Alle Windows versies

Homepagina en download: http://www.alexnolan.net/software/opticalinfo.htm

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...