zaterdag, september 30, 2023

CPU Z IconMet CPU-Z kan u in een handomdraai systeeminformatie opvragen. Ideaal gereedschap om te achterhalen welke onderdelen (type, merk, etc.)  er zoal in uw computer zit.

Soms is het handig om te weten wat er precies in de computer zit. Vooral indien u een processor upgrade overweegt of op zoek bent naar de juiste stuurprogramma’s voor het moederbord bijvoorbeeld. Maar wat vooral interessant is om weten, zijn de geheugen snelheden en latency timings. Met deze gegevens beperkt u het risico op compatibiliteitsproblemen bij een eventuele uitbreiding van het RAM. Meer nog, als u deze gegevens kent, kan u eventueel deze waarden in het BIOS aanpassen in plaats van de standaard Auto waarden te gebruiken. Met CPU-Z achterhaalt u deze gegevens in 'no-time'.

CPU-Z installatie:

Tijdens de installatie van CPU-Z krijgt u de gebruikelijke installatie-opties voorgesteld, toch bent u best even aandachtig. Afhankelijk waar u CPU-Z download, kan het gebeuren dat u aangeboden wordt om een extra toolbar te installeren. Indien u dit niet wenst, vinkt u deze opties UIT!!! Bij de versie die wij testte, werden we gelukkig gespaard van dit soort onzin.

Cpu Z 1

CPU-Z gebruik:

Van zodra u CPU-Z opstart verschijnt er een dialoogvenster met diverse tabbladen.

 • Onder het tabblad CPU verschijnt al de relevante processor informatie, zoals merk en type, cache levels 1 en 2, kloksnelheid, aantal cores, en de technologie (op hoeveel nanometer de processor 'gebakken' werd).

Cpu Z 2

 • Onder de tabblad Cache krijgt u dan weer uitgebreide informatie over het cache gebeuren van de processor.

Cpu Z 3

 • Het tabblad Mainboard geeft u gedetailleerde informatie over het moederbord. Merk, type, gebruikte chipset en zelfs de BIOS versie!

Cpu Z 4

 • Het tabblad Mermory is dan weer interessant als u het geheugen van de computer wil uitbreiden.
 • U achterhaalt snelheid (frequentie) en latency timings van de aanwezige geheugenmodules.

Cpu Z 5

 • Bij het tabblad SPD kan u dan weer achterhalen welk pc-getal schuil gaat achter elk geheugenmodule afzonderlijk. Selecteer een geheugencontroller en bekijk de gegevens.
 • Zelfs de fabrikant, serienummer en productiedatum blijven niet langer geheim met CPU-Z.

Cpu Z 6

 • Onder het tabblad Graphics verkrijgt u extra informatie over de grafische kaart.

Cpu Z 7

 • Recentelijk toegevoegd aan CPU-Z is het tabblad Bench. Hier kan u onder andere je de prestaties vergelijken van je eigen processor met andere types of merken. Opgelet dat zulke benchmarks het systeem zwaar belasten wat vastlopers tot gevolg kan hebben. Dus best niet doen als je belangrijke zaken bezig bent aan de computer.

Cpu Z 8

 • Onderaan het CPU-Z dialoogvenster vindt u een knopje Tools. Hier vindt u gereedschappen om bijvoorbeeld je BIOS updates en stuurprogramma's te downloaden. In de praktijk echter, wordt u wanneer u op een een knop klikt, doorverwezen naar andere pagina's waar u dan weer software kan downloaden om die taak uit te voeren. Dus niet zinvol ons inziens.

Cpu Z 9

CPU-Z: Algemeen oordeel:

Met CPU-Z achterhaalt u snel wat er in uw computer zit, zelfs tot de kleinste details. Een veel beter programma om systeeminformatie op te vragen zal u niet vinden.

Compatibel met: Windows (Alle versies)

Homepagina: https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...