zaterdag, september 30, 2023

Treesize IconTreeSize is een hulpprogramma waarmee u snel en efficiënt (te) grote bestanden opspoort. Nuttig als u de harde schijf eens goed wil opruimen.

Als u overweegt om een grote opruimactie aan de computer te organiseren, kan u 2 dingen doen. U kunt een opkuisprogramma aan het werk zetten dat volledig automatisch alle overbodige bestanden van de computer kiepert. Of, u kunt manueel te werk gaan door het gereedschap van Windows zelf aan het werk te zetten (Schijfopruiming). Eender welke methode u verkiest, als u echt plaats wil winnen op de harde schijf, zult u niet anders kunnen dan overbodige bestanden te verwijderen die ooit zelf eens opgeslagen hebt (zoals foto’s, muziekbestanden, documenten dat u al jaren niet meer naar omgekeken hebt). Probleem is echter dat, welke methode u ook verkiest, geen enkel programma of gereedschap dit automatisch voor u doet. Nu kan u natuurlijk Windows Verkenner openen en op zoek gaan naar de grootste mappen en bestanden die weg kunnen, maar daar bent u wel even zoet mee. Gelukkig bestaan er uitstekende hulpmiddeltjes, zoals TreeSize Free bijvoorbeeld. In enkele seconden achterhaalt u welke mappen het meeste schijfruimte gebruiken, wat het voor u natuurlijk een stuk makkelijker maakt als u besluit de boel eens grondig op te kuisen.

Installatie TreeSize:

 • De installatie van TreeSize verloopt gelijkaardig aan andere programma’s. Accepteer de gebruikersovereenkomt, kies een installatiefolder en de eventuele snelkoppeling en klaar! .
 • Op het eind krijgt u wel nog de mogelijkheid om de optie ‘Launch TreeSize Free as Administrator’ aan te vinken en dat kan nuttig zijn.

Treesize1

We vonden tijdens de installatie nergens sporen van malware of andere ondingen, bovendien werden we niet lastig gevallen met de vraag om extra Toolbars te installeren. Dat is altijd positief!

Gebruik TreeSize Free:

Het gebruik van TreeSize is eenvoudig.

 • Open het programma via Start > Alle programma’s > TreeSize of via een klik op 1 van de snelkoppelingen dat u tijdens de installatie gekozen hebt.

Zodra het programma opent kunt u beginnen.

 • De gemakkelijkste manier op TreeSize Free te gebruiken is door in het menu op Scan te klikken en daarna op (volledig) Uitvouwen (zie schermafdruk).
 • Uiteraard kiest u eerst de juiste partitie of harde schijf.

Treesize2

 • Enkele seconden later (minuten kan ook), verschijnt een overzichtelijk boomstructuur zoals u dat kent van Windows Verkenner, met al de mappen en de ruimte die ze beslaan op de harde schijf.
 • Bij standaardinstellingen worden de mappen gesorteerd volgens grootte (grootste bovenaan) maar daar kan u eventueel zelf een mouw aanpassen door het tabblad Beeld te selecteren en in het lint de sectie sorteren te kiezen.

Treesize3

 • In het lint van TreeSize Free kunt u de waarden van de grootte converteren naar percenten, Megabytes, Kilobytes, Gigabytes enz.

Treesize4

Maar de belangrijkste kracht van TreeSize Free is wel dat u op een identieke manier als in Windows Verkenner, kunt navigeren binnen de mappen en op zoek kan gaan naar de grootste en nutteloze bestanden op de computer.

TreeSize Free: Algemeen oordeel:

Als u plannen hebt om de harde schijf eens grondig op te ruimen en bestanden wilt verwijderen die in normale omstandigheden ongemoeid blijven bij gebruikt van ‘automatische cleaners’, lijkt TreeSize Free een onmisbaar hulpmiddeltje. TreeSize werkt identiek aan Windows Verkenner met dat verschil dat u stukken sneller de grootste ruimtevreters opspoort. TreeSize Free is in het Nederland beschikbaar, Graag willen we u nog waarschuwen dat u NIET zomaar eender welk bestand verwijdert. Sommige bestanden zijn nu eenmaal noodzakelijk voor een goede werking van de computer en Windows. Dus, als u niet weet wat u doet… AFBLIJVEN!

Compatibel met: Alle Windows-versies, zowel 32-bit als 64-bit versies

Download

Homepagina: https://www.jam-software.com/

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...