zaterdag, september 30, 2023

Musicplayer IconU zoekt een lichte en eenvoudig te bedienen muziekspeler maar u wilt niet teveel inboeten aan functionaliteit? Probeer dan eens 1by1.

U bent mediaspelers die tonnen overgewicht meesleuren beu? Het aanmaken van afspeellijsten vindt u eveneens nutteloos tijdverdrijf? Eerlijkheidshalve moeten we bekennen dat we eigenlijk al een tijdje op zoek waren naar een muziekspeler die we konden installeren op een aftandse laptop. Nu moet u weten dat de huidige generatie mediaspelers, video en audiobestanden aan mekaar koppelen (of toe-eigenen) waardoor ze eigenlijk vrij veel schijfruimte en systeemkracht nodig hebben. Wij houden ons niet zo bezig met videofilmpjes (zeker niet op een oude laptop) en waren al blij als we muziek zonder problemen kunnen afspelen. De hype rond het maken van afspeellijsten hebben we bovendien nooit goed begrepen want als wij een nummer niet goed vinden, zetten we het gewoon niet op onze pc. Komt er nog bij dat als we muziek op onze pc zetten, we deze meteen in mapjes verdelen in Windows Verkenner waardoor het navigatiesysteem van hedendaagse mediaspelers ook al niet echt nuttig is voor onze manier van werken. Om een lang verhaal kort te maken, we zochten een muziekspeler (video hoeft niet) die weinig systeemkracht nodig heeft, zich eenvoudig laat bedienen (bij voorkeur a la Windows verkenner) en die toch de alle basisfuncties voorziet (cross-fading, verwijderen/hernoemen bestanden, ondersteuning voor de meest gangbare audioformaten). De muziekspeler die ons het meest kon bekoren om deze taak te vervullen was 1by1, een programma van amper 198 kb groot trouwens.

1by1: Lichtgewicht muziekspeler:

1by1: De features?

 • Speelt direct de inhoud van uw (geselecteerde) map(pen)
 • Onthoudt laatste nummer en positie.
 • Eenvoudige cross-faden en Audio enhancer
 • Mapstructuur navigatie
 • Naar mappen zoeken of een hele schijf afspelen.
 • Ondersteunde decoders: ACM (mp3), mpglib (mp2, mp3)
 • BASS decoder voor bibliotheek-ondersteuning (ogg, wav, aac, mp4, cd, ...)
 • Winamp 2.x-ingang plug-in ondersteuning
 • Bestandsbeheer: kopiëren, verplaatsen, hernoemen terwijl afspelen, verwijderen, datum te wijzigen
 • Cue sheet ondersteuning: Playlist ondersteuning + Favorieten
 • Zeer weinig systeemkracht (geheugen + processorkracht) nodig

1by1: Installatie

Zelfs de installatie van 1by1 werd tot een minimum beperkt. Na de download klikt u met rechts op het .exe bestand en kies voor uitvoeren als administrator om de installatie te starten. Er volgt welgeteld één dialoogvenster met een minimum aan installatieopties (zie schermafdruk). U hoeft enkel maar de installatiefolder te kiezen (of standaard laten kan natuurlijk ook) en op Next te klikken en klaar bent u.

1by1 1

Er wordt zelfs niet gevraagd waar u snelkoppelingen wenst, die moet u achteraf zelf aanmaken. Navigeer in Windows Verkenner naar de map die u in de vorige stap hebt aangegeven. Spoor het bestand 1by1.exe op en klik er op met rechts om eventueel snelkoppelingen aan te maken (taakbalk, menu Start, Bureaublad).

1by1 2

Van zodra u 1by1 sneller bereikbaar hebt gemaakt met de benodigde snelkoppelingen bent u klaar met de installatie.

1by1: Gebruik

Zoals reeds verteld in de inleiding laat 1by1 zich eenvoudig bedienen. Van zodra u 1by1 opent selecteert u in het navigatiegedeelte, dat er precies uitziet als Windows verkenner, de gewenste map en de nummers verschijnen in de lijst rechts.

Bent u op zoek naar extra opties voor 1by1 klikt u op de werkbalk op het settings-icoontje (zie schermafdruk).

1by1 3

Bij het venster dat opent kunt u dan diverse instellingen aanpassen. Vergis u niet, ondanks dat 1by1 amper 198 kb groot is zijn er best wat opties beschikbaar, zelfs tot het aanpassen van de kleurtjes toe.

1by1 4

De interface is duidelijk, sober en efficiënt.

1by1: Algemeen oordeel

1by1 is een zeer 'lichte' en eenvoudig te bedienen muziekspeler zonder dat er teveel moet ingeleverd worden aan functionaliteit. Eigenlijk speelt u gewoon muziek zoals u dat zou doen in Windows Verkenner, maar dan met de mogelijkheden die een muziekspeler u biedt. Ideaal gereedschap voor computergebruikers dat geen behoefte hebben aan veel toeters en bellen en die het maken van afspeellijsten al even overbodig vinden als het ontwikkelen van een duikboot voor Zwitserland.

Compatibel met: Alle Windows versies en Linux met Wine. Er is zelfs een versie beschikbaar voor uw smartphone (Android)

Homepagina: http://mpesch3.de1.cc/1by1.html

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...