zaterdag, september 30, 2023

PrivaZerOp onze website vindt u wel meer programma's die beloven de computer op te schonen, optimaliseren en uw privacy te beschermen, maar Privazer is uniek in zijn soort. Waarom dan wel? Dat leest u hier.

Er bestaan tientallen softwarepakketten die u kan gebruiken voor het versnellen, optimaliseren en opschonen van de computer. Meestal doen ze hun werk behoorlijk tot goed, maar toch loopt er een rode draad door al die digitale poetsprogramma's. De meeste van hen vertrekken vanuit het idee dat de gebruikers al wat basiskennis hebben over de computer en het onderhouden ervan. Zo wordt er soms met termen gegoocheld die een leek spontaan stuiptrekkingen bezorgt of zijn de menu's en instellingen zodanig uitgebreid, dat een leek meer tijd nodig heeft om alles naar wens in te stellen (als hij het al weet) als dat er tijd nodig is om de computer op te schonen. Komt er nog bij dat niet alle programma's te gebruiken zijn in onze eigen taal. Met dit gegeven in het achterhoofd, zal het u niet verwonderen dat er software ontwikkeld wordt die proberen van deze minpunten, hun sterkte te maken. Dat is nu precies wat Privazer probeert te doen. Privazer is een opkuisprogramma dat zelfs beginners in staat moet stellen de computer te onderwerpen aan een grondige opkuisbeurt. Is dat gelukt? Wij denken van wel!

Privazer: Computer in topvorm voor beginners

Privazer: Installatie

Dat Privazer de lat zo laag mogelijk wil leggen wordt al meteen duidelijk vanaf de installatie. Het enige wat u als computergebruiker moet kennen is, hoe u een programma installeert (zelfs dat is niet nodig, zie verder). De rest wordt u stap voor stap uitgelegd. U kan mits het aan- of uitvinken aangeven waar en hoe het programma geïnstalleerd moet worden, bovendien kunt u al meteen Nederlands kiezen als taal. Privazer installeren is zelfs niet nodig, het programma kan gebruikt worden zonder installeren, of u kan zelfs kiezen voor de mobiele versie om op b.v. een USB stick te plaatsen. Elke optie wordt haarfijn uitgelegd in datzelfde introductiescherm.

Privazer1

Het vervolg van de installatie is al even duidelijk als eenvoudig. Op het eind verschijnt de boodschap dat de installatie succesvol was, samen met het overzicht van de gekozen opties.

Privazer2

Privazer: Het eerste gebruik

 • Van zodra u Privazer voor het eerst opstart, wordt nog maar eens duidelijk dat de makers dit programma het zo toegankelijk mogelijk wilden maken.
 • Er start een hulpprogramma waarmee u stap per stap Privazer aan uw behoefte kan aanpassen. Een klik verder kan u aangeven of u al dan niet een basisgebruiker of geavanceerde gebruiker bent.

Privazer3

Privazer4

 • Bij de volgende stappen wordt er onderdeel per onderdeel uitgelegd wat Privazer wil opruimen. U hoeft enkel maar te lezen wat er staat en met ja of nee bevestigen.
 • Nadat u alles overlopen hebt kunt u uw instellingen opslaan (klik op opslaan) en komt u in het hoofdmenu terecht.
 • Het hoofdmenu is eveneens eenvoudig opgezet. U kan het type scan selecteren en het apparaat dat u wil opruimen.

Privazer5

 • Nadat u het type scan en het apparaat geselecteerd hebt, klikt u op Ok. Dat brengt u meteen naar een dialoogvenster waar u de schijf dat u wil opruimen kan kiezen, samen met wat u wil opruimen.

Privazer6

Privazer7

 • Belangrijk is en blijft het om de optie aan te vinken om een systeemherstelpunt aan te maken samen met een back-up van het register. Net zoals andere digitale borstels wordt er soms iets te ijverig opgeschoond met alle gevolgen vandien. Vreemd vinden we dat deze opties enkel te bereiken zijn via het dialoogvenster(s) dat u hierboven ziet. De mogelijkheid om een herstelpunt te maken, of een back-up van het register vindt u niet terug als u de opties van Privazer opent. Jammer voor een programma dat de lat zo laag mogelijk probeert te leggen.

Privazer: Algemeen oordeel:

Pro:

 • + Nederlandstalig
 • + Gratis
 • + Installatie + installatieopties
 • + Geen reclame of adware
 • + Grondig en uitgebreid opschoonprogramma
 • + Zelfs uw grootvader/grootmoeder kan voortaan een computer in topvorm houden

Contra:

 • - De essentiële opties om een systeemherstelpunt te maken alsook een back-up van het register, mochten duidelijker geplaatst/bereikbaar zijn.
 • - Ondanks dat de makers de lat zo laag mogelijk wilden leggen, vonden we het navigeren in Privazer niet bijster intuïtief.

Download Privazer

Compatibel met: XP, Vista, Win7, Win8 en 10, 32bits- en 64bits HDD en SSD

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...