woensdag, oktober 27, 2021

BenchmarkSoms kan het nuttig zijn om uw (of een andere) computer te onderwerpen aan een benchmark (prestatietest). De resultaten kunnen interessant zijn, maar er zijn nog voordelen.

Al sinds het ontstaan van computers bestaat er software om ze te testen. Die testen, en vooral de resultaten, zijn soms leuk om te vergelijken met anderen maar er is nog een voordeel aan benchmark software. Benchmark software simuleert namelijk zware systeembelasting. Zo wordt onder andere de CPU en GPU (processor en videochip/kaart) zwaar op de proef gesteld, en dat is bijvoorbeeld handig om te controleren of die hardware nog goed werkt. Als u tijdens het benchmarken een BSOD (Blue screen of Dead) ziet verschijnen of de computer helemaal tilt slaat, weet u namelijk dat de kans bestaat dat er een probleem is met één van de geteste onderdelen.

HeavyLoad: Benchmark een computer

Nu is het zo dat veel van de benchmarking tools nogal gericht zijn op gevorderde computergebruikers (Geeks), bijgevolg ziet het er als leek vaak Chinees uit. Nu moet u weten dat als u aan het benchmarken gaat, u sowieso wat basiskennis over, en van computers moet hebben, Gelukkig bestaat er ook benchmarking software dat makkelijk in gebruik is, en te begrijpen door iedereen die computertermen kent. HeavyLoad is daar een goed voorbeeld van.

HeavyLoad: Introductie

HeavyLoad is dus makkelijk te gebruiken benchmarking software dat een computer test op de prestaties van onder andere de:

 • Cpu (processor)
 • GPU (Grafische processor/Videokaart)
 • Harde Schijf (schrijfsnelheid)
 • Geheugen (Reserveert geheugen en bekijkt hoe snel het benaderd kan worden)

HeavyLoad: Installatie

HeavyLoad installeert zoals andere software. Gebruikersovereenkomst accepteren, een paar klikken op OK en klaar. We troffen geen ongewenste reclame of toolbars aan, altijd goed om te weten.

HeavyLoad: Gebruik

De makers van Heavyload wilden hun software gebruiksvriendelijk houden en daar zijn ze min of meer in geslaagd. De interface is beperkt tot het absolute minimum en ondanks dat dit programma niet in het Nederlands te gebruiken is, zijn we overtuigd dat iedereen snel zijn weg vind.

Heavyload3

Zoals u ziet in bovenstaande schermafdruk worden de resultaten netjes getoond in een 3D grafiek. De tests zelf vindt u onder andere onder de tab Test Options. De Start & Stop knop maken het dan weer makkelijk om de test te starten en te euuuuu.. stoppen.

Tijdens het testen ziet u onderaan in real-time de resultaten verschijnen (zie schermafdruk)

Heavyload4

HeavyLoad: Algemeen oordeel

HeavyLoad is inderdaad gebruiksvriendelijke benchmarking software ondanks dat het programma (voorlopig?) niet in het Nederlands te gebruiken is. Echte Die-Hards zullen wellicht weinig 'vreugde' aan HeavyLoad beleven maar voor anderen is de geleverde informatie zeker nuttig en bruikbaar.

Getest op Windows 8.1 (64-bit)

Compatibel met: Alle Windows versies

Homepagina: HeavyLoad

Download HeavyLoad

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...