woensdag, oktober 27, 2021

Start Menu IconHet Win+X menu, of ook wel het Power Menu of Startmenu genoemd, laat zich niet zomaar manipuleren, tenzij termen als hash check en Hex Editor u vertrouwd in de oren klinken. Maar het kan eenvoudiger, veel eenvoudiger.

Windows 8 en 8.1 gebruikers hebben wellicht al kennis gemaakt met het Win+X menu (Startmenu) in Windows 8 en 8.1. Bij Microsoft hebben ze sinds versie 8.1 dit menu, dat zijn naam te danken heeft aan de toetsencombinatie waarmee u het oproept, aanzienlijk uitgebreid. Toch is de kritiek nog steeds niet geluwd, want veel gebruikers zijn van mening dat men in staat moet zijn om het Win+X menu te personaliseren. Het kan wel, maar dan moet u zoals al aangegeven in de inleiding, serieus technisch onderlegd zijn. In tegenstelling tot wat jullie vermoeden, zijn wij dat helemaal niet. Vandaar zochten we naar een oplossing om het Win+X menu toch naar onze wensen aan te passen. Raad eens? Op onze zoektocht naar een oplossing stuitte we op een gratis tooltje dat de klus binnen enkele seconden klaarde. Het ding noemt Win+X Menu Editor.

Win+X menu (Startmenu): Inleiding

Voor hen die nog altijd geen benul hebben wat we bedoelen het Win+X menu (Startmenu) in Windows 8 & 8.1 plaatsen we even een schermafdruk.

Winxmenu2

Dit menu kunt u dus aanroepen met de toetsencombinatie Windowslogo-toets + X (Windows 8) of door met rechts te klikken op de op de veredelde Startknop (Microsoft Logo). De bedoeling van dit menu is het snel toegankelijk maken van diverse toepassingen en onderdelen.

Attente gebruikers zullen opgemerkt hebben dat het Win+X menu uit 3 groepen bestaat (we hebben de scheiding gemarkeerd in de schermafdruk). We vermelden dit terzijde omdat als u In Windows Verkenner (Windows 8.1) even navigeert naar:

C:\Users\gebruikersnaam\AppData\Local\Microsoft\Windows\WinX kunt u perfect zien wat we bedoelen (zie ook onderstaand schermafdruk).

Winxmenu2a

Als u denkt dat u even snelkoppeling kan toevoegen in onderstaande mappen om alzo het Win+X menu aan te passen hebt u het goed mis. Maar geen nood, zoals eerder aangehaald hebt u daar gratis gereedschap voor met name Win+X Menu Editor.

Win+X Menu Editor: Installatie

Kort en simpel, Win+X Menu Editor vereist geen installatie. De download is een ingepakt bestand, uitpakken en op het .exe bestand klikken om het ding te starten. 64-bit gebruikers openen het mapje x64, anderen gebruiken het .exe bestand dat in de x86 map zit.

Winxmenu1

Hebt u plannen om Win+X Menu later opnieuw te gebruiken, raden we u aan om het .exe bestandje ergens op te slaan op een goed te onthouden locatie opdat u mogelijk later nog aanpassingen wenst te doen aan het Startmenu.

Win+X Menu Editor: Het gebruik

Win+X Menu Editor is Engelstalig maar laat dat u vooral niet weerhouden om aan de slag te gaan. De interface steekt eenvoudig in elkaar en spreekt (een beetje) voor zichzelf.

Wat kunt u zoal met Win+X Menu Editor? Wel het Startmenu aanpassen duh! Zo kunt u onder andere items uit het Configuratiescherm toevoegen, items ordenen (move up, move down), voorkeursinstellingen toevoegen, systeem services en tools toevoegen, groepen bijmaken etc. Het volstaat om met rechts te klikken op een item om te beginnen (zie schermafdruk)

Winxmenu3

Winxmenu4

Als u bijvoorbeeld een programma wil toevoegen aan het Startmenu klikt u op Add a Program. In Windows Verkenner navigeert u vervolgens naar de map Program Files of Program Files (x86) om het .exe bestand op te snorren.

Bevestig met Ok en u bent klaar. Zoal u kan zien in bovenste schermafdruk hebben we Firefox Toegevoegd aan het Win+X menu.

Win+X Menu Editor: Ons oordeel

Win+X Menu Editor vult het gat dat Microsoft probeerde te vullen met de toevoeging van de 'eu..' Startknop. Het programma doet wat het moet doen zonder kapsones en zonder rommel mee te installeren. Win+X Menu Editor is gratis te downloaden maar niet in het Nederlands te gebruiken, maar dat durven we in dit geval niet echt een nadeel te noemen.

Download Win+X Menu Editor

Compatibel met Windows 8 & 8.1

Homepagina: winaero.com

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...