zondag, oktober 01, 2023

RiotRIOT oftewel Radical Image Optimization Tool, is zoals de naam al doet vermoeden, gereedschap om afbeeldingen foto's te optimaliseren. Maar RIOT heeft een pak opties aan boord en werkt snel.

Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom u foto's en afbeeldingen wil optimaliseren. Eerst en vooral zijn er natuurlijk de webmasters die er alle belang bij hebben foto's en afbeeldingen te optimaliseren om de bestandsgrootte te beperken en zodoende de laadtijden van de webpagina's te beperken. Maar ook anderen kunnen voordeel halen uit het optimaliseren van foto's en afbeeldingen. Denk bijvoorbeeld aan online fotoalbums, delen op sociale netwerken en/of opslaan in de cloud (beperkte opslagcapaciteit). Kortom, het optimaliseren van afbeeldingen en foto's kan voor iedereen nuttig zijn. Als het dan ook nog snel, eenvoudig en bijna volledig geautomatiseerd kan zoals met RIOT, waarom zou u het dan niet doen?

RIOT: Optimaliseren van afbeeldingen en foto's

RIOT: Introductie

Radical Image Optimization Tool is eigenlijk een simpel, maar krachtig gereedschap. Bewijs hiervan is de uitgebreide functielijst.

 • RIOT kan overweg met bijna alle bestandsformaten waaronder enkele exotische en wetenschappelijke formaten.
 • Voor het optimaliseren worden automatisch de beste parameters en instellingen gekozen.
 • Met 'Dual view' ziet u in realtime het geoptimaliseerde bestand en kunt u meteen de bestandsgrootte vergelijken.
 • Basis gereedschappen om foto's en afbeeldingen te bewerken zijn aanwezig.
 • Verwijderen en aanpassen van EXIF data en metadata is eveneens mogelijk (niet onbelangrijk).
 • Bewerkingen gebeuren in het geheugen zodat u snel het resultaat ziet.
 • Gewenste bestandsgrootte kan indien gewenst ook ingesteld worden.
 • Nog een hoop technische gegevens die u zullen besparen omdat we ze zelf ook niet goed begrijpen (HA!)

RIOT: Installatie

RIOT is downloadbaar in verschillende bestanden. Wij kozen voor de "installer"maar indien gewenst kan u ook de zogenaamd portable versie downloaden zodat u overal kan gebruiken via een extern opslagmedium zoals een USB Stick of externe harde schijf.

Riot1

De installatie van RIOT verloopt gelijkaardig aan dat van andere software, Kies een installatiefolder, een paar klikken op Next en u bent klaar.

RIOT: Gebruiken

Ondanks dat RIOT niet in het Nederlands te gebruiken is laat het programma zich eenvoudig bedienen. Klik op File en navigeer in Windows verkenner naar de afbeelding of foto dat u wenst te optimaliseren. Klik op openen en RIOT doet, geheel automatisch, de rest. Voor hen die toch graag een "vinger in de pap" wensen, kunnen desgewenst een aantal instellingen aanpassen die bereikbaar zijn via de knoppen in hetzelfde dialoogvenster (zie schermafdruk).

Riot2

U ziet meteen hoeveel bestandsgrootte u hebt gewonnen. Naast de automatische modus, kunnen experts kiezen voor handmatige instellingen.

RIOT- Radical Image Optimization Tool: Ons oordeel

RIOT is niet in het Nederlands te gebruiken daar tegenover staat wel dat u bijzonder krachtig gereedschap krijgt voor het optimaliseren van afbeeldingen en foto's. RIOT werkt snel, goed, is eenvoudig te gebruiken en kost u geen cent. Aan u de keuze.

Downloaden kan via deze website

Compatibel met: Vanaf Windows 2000 en nieuwer.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...