zondag, oktober 17, 2021

Hard DiskJDiskReporter is gereedschap waarmee u voornamelijk bestanden en hun bestandsgrootte op de harde schijf kan analyseren. Vooral nuttig voor gebruikers die met een tekort aan schuifruimte kampen.

Bent u nieuwsgierig naar welke bestanden hoeveel plaats innemen, of weet u eigenlijk wel hoe lang het geleden is dat bepaalde bestanden voor het laatst zijn aangepast? Natuurlijk wel! JDiskReporter vertelt het u allemaal! Erg nuttige informatie die u voor diverse doeleinden kan gebruiken.

JDiskReporter: Installatie

JDiskReporter is gratis en kan u installeren zonder crapware, toolbars en andere rotzooi. Na het downloaden (zie link onderaan dit artikel) kan u beginnen met de installatieprocedure die snel en eenvoudig verloopt. U kan al de standaardinstellingen behouden.

Jdiskreporter Install

Als de installatie is afgerond opent er een tekstbestand (Read Me file) met daarin uitleg over het programma, helaas in het Engels.

Jdiskreporter Install2

JDiskReporter: Gebruik

 • Sluit het tekstbestand en start JDiskReporter op via Start > Alle programma‚Äôs > JGoodies > JDiskReport > JDiskReport. Of via de zoeken functie in het metro-startscherm of menu Start.

Van zodra het programma opstart, moet u even als het ware een 2 de installatie voltooien.

 • Klik op Next.

Jdiskreporter1

 • Bij de volgende stap accepteert u de gebruikersovereenkomst en klikt u op Finish.

Van zodra dat dit gebeurd is kunt u aan de slag.

 • Kies voor, File a scan tree om te beginnen.

Jdiskreporter2

 • In het Windows Verkenner venster dat opent selecteert u de schijf, partitie, of map die u wilt onderwerpen aan een scan.

Jdiskreporter3

 • Bevestig met OK. (Er verschijnt een voortgangsindicator. De tijdsduur is een beetje afhankelijk van de grootte van de harde schijf).
 • Nadat het scannen is voltooid krijgt u meteen een overzicht in de vorm van een grafiek. Zo ziet u meteen hoeveel schijfruimte Windows inneemt en de grootte van diverse mapen.

 Jdiskreporter4

 • Maar het leukste moet nog komen. Door te kiezen voor het tabblad Top 50, krijgt u een overzicht van de 50 bestanden die het meest plaats innemen op de harde schijf. De bestanden kan u bovendien rangschikken naargelang grootte (largest), nieuwste (Newest) of oudste (Oldest) door op de knoppen onderaan te klikken.

Jdiskreporter5

 • Nog leuker wordt als u voor het tabblad Modified kiest. Hierin krijgt u een overzicht van de hoeveelheid schijfruimte dat er in beslag genomen wordt door bestanden, naargelang het geleden is dat ze aangepast werden (sorry voor de zinsbouw, maar het is nu eenmaal niet zo eenvoudig uit te leggen).

Jdiskreporter6

 • Uiteraard kan u via de boomstructuur aan de linkerzijde (zoals u dat kent uit Windows Verkenner) navigeren per map. Zo kan u een meer gedetailleerd rapport opvragen per map.

Jdiskreporter7

JDiskReporter: Ons oordeel:

JDiskReporter is een uitstekend tooltje dat u veel, en nuttige informatie verschaft over de bestanden op de harde schijf. Informatie die u kan gebruiken bij een eventuele opruimactie of als u plannen hebt om back-ups te maken. Toch is een waarschuwing hier op zijn plaats. Zo zal JDiskReporter bestanden aanduiden die mogelijk al jaren niet aangepast zijn. Dit kunnen opstartbestanden of systeembestanden van Windows zijn, begin dus niet als een halve gare deze bestanden te verwijderen omdat u denkt dat ze toch al jaren oud zijn, want dat komt u misschien wel eens voor verassingen te staan.

Compatibel met: Window XP, Windows Vista, Windows7, Windows 8, Windows 10

Download JDiskReporter

Mocht bovenstaande link niet werken, kan u JDiskReporter downloaden via onze OneDrive (versie 1.4.1).

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...