zondag, oktober 01, 2023

Hard DiskSecret Disk is een programma waarmee u vrij eenvoudig een geheime, met wachtwoord beveiligde, partitie kan aanmaken in Windows. Meer weten? Lees dan deze tip.

Als we onze statistieken er op nakijken blijkt dat de downloadtips en bijzonder populair zijn. Dit gegeven bracht ons uiteindelijk aan het denken. Als computergebruikers graag een map willen beveiligen tegen pottenkijkers, moet het toch ook mogelijk zijn om een volledige partitie te beveiligen en te verbergen. Enkele minuten Googelen leverde al meteen resultaat op. Zo kwamen we terecht bij Secret Disk, een programma dat belooft een geheime (virtuele) partitie aan te maken waarin u al uw bestanden kwijt kan zonder dat andere gebruikers daar toegang tot hebben indien ze de pincode en/of wachtwoord niet kennen. We besloten Secret Disk te testen. Het resultaat kan u lezen in onderstaand artikel.

Secret Disk: Maak een geheime (virtuele) partitie in Windows - Introductie

Vooraleer we u uitleggen hoe Secret Disk werkt, willen we u eerst nog meedelen dat er een gratis (Free) versie en een betalende (Pro) versie bestaat van Secret Disk. De gratis versie die we hier getest hebben, heeft enkele beperkingen.

 • Zo is de opslagcapaciteit in de gratis versie beperkt tot 5 Gigabyte.
 • Kan u slechts 1 partitie aanmaken.
 • Is er slechts 1 schijfletter beschikbaar, namelijk Z: .

Ondanks deze beperkingen kan de gratis versie van Secret Disk nuttig zijn voor een groot deel van onze bezoekers. 1 partitie van 5 Gb voor 'geheime' bestanden volstaat ruimschoots voor de meesten onder ons.

Secret Disk: Maak een geheime (virtuele) partitie in Windows - De installatie

Nadat u Secret Disk hebt gedownload (zie onderaan dit artikel) kan u het .exe bestand openen om te beginnen met de installatie. Ter info: Er wordt geen rotzooi geïnstalleerd, en dat is altijd een goed begin. Van zodra de installatie aanvangt, merkt u al meteen op dat Secret Disk u van dienst is in het Nederlands. Het is echter een machinale vertaling, en dat kan voor verwarring zorgen (ook later tijdens het gebruik). Indien u dat wenst kan u overschakelen naar het Engels. Is de vertaling geen probleem voor u, klikt u gewoon op: Volgende Stap.

Secret Disk1

In het volgende dialoogvenster ziet u dat het bedrijf ook nog andere software aanbiedt. Indien u geen interesse heeft, selecteert u Secret Disk en klikt u opnieuw op: Volgende Stap.

Secret Disk2

Vervolgens kan u zichzelf inschrijven (met je e-mailadres) om eventuele updates te ontvangen (niet verplicht!). Verder kan u aangeven of u een snelkoppeling op het Bureaublad wenst en of u gebruikersstatistieken wil verzenden naar de ontwikkelaars. U bent uiteraard vrij in deze keuze, maar wij opteerden enkel voor een snelkoppeling op het Bureaublad.

Secret Disk3

Van zodra u op 'Volgende stap' klikt, wordt er naar een PIN-code gevraagd. Deze code is enkel nodig om toegang tot het programma te verkrijgen en heeft NIETS te maken met het wachtwoord dat u later zal invullen waarmee u de partitie en bijhorende bestanden kan verbergen/beveiligen. Deze informatie wordt u trouwens ook in het dialoogvenster meegedeeld (Engels).

Secret Disk4

Nadat u een Pincode hebt ingevuld (liefst geen Pincode die gekend is door andere gebruikers zoals die van uw bankkaart bijvoorbeeld), kan u beginnen met het aanmaken van een geheime partitie.

Secret Disk: Maak een geheime (virtuele) partitie in Windows - Het gebruik

Na de installatie kan u beginnen. In het hoofdscherm van Secret Dist ziet u een link waarin staat 'Klik hier om een nieuwe opslagdisk te maken'. om dit te doen hebt u echter de betalende variant van Secret Disk nodig. Zoals eerder al aangehaald kan u met de gratis versie slechts 1 partitie maken en gebruiken. Secret Disk heeft dat al gedaan voor u en kreeg de schijfletter Z (no name) toegewezen.

Het enige wat u wel nog kan doen vooraleer u verder gaat, is eens een kijkje nemen bij de instellingen door op de gelijknamige link te klikken.

Secret Disk5

Onder de instellingen kan u onder andere:

 • De computer laten vergrendelen indien iemand de verkeerde Pincode heeft opgegeven.
 • Het vragen naar de Pincode uitschakelen.
 • Aangeven of u Secret Folder mee wil opstarten met Windows (systeemvak).
 • Meldingen wenst te ontvangen indien iemand geprobeerd heeft toegang te verkrijgen met een verkeerd wachtwoord.
 • Aangeven of u het geschatte schijfgebruik wil zien.
 • De taal veranderen (u zal merken in onderstaand schermafdruk dat de vertaling niet bijzonder geslaagd is).
 • Pincode wijzigen.

Secret Disk6

Bent u klaar met het aanpassen van de instellingen, klikt u op Opslaan en kan u eindelijk aan de slag, maar eerst verschijnt er nog een waarschuwing die u best even leest (zie schermafdruk).

Secret Disk7

Nadat u bevestigt met OK, komt u weer in het hoofddialoogvenster van Secret Disk en kan u beginnen met de schijf een beschrijving te geven. Om dit te doen klikt u in de buurt van het kleine vierkantje op het schijficoontje (zie schermafdruk).

Secret Disk8

Vul de beschrijving voor de partitie in (schijfletter wijzigen kan niet met de gratis versie). Geef nogmaals aan of u Secret Disk al dan niet samen met Windows wil opstarten en klik vervolgens op: Open disk.

Secret Disk9

 Van zodra u op Open disk klikt verschijnt er (alweer) een informatief dialoogvenster waarin bevestigd wordt dat er een nieuwe partitie beschikbaar is in Windows Verkenner.

Secret Disk9.1

Indien u op Explorer klikt opent Windows Verkenner. U zal merken dat uw 'geheime' partitie beschikbaar is. U kan uw bestanden er naartoe slepen en ordenen zoals u dat doet in andere mappen of partities op uw computer.

Secret Disk: Maak een geheime (virtuele) partitie in Windows - Ons oordeel

Secret Disk is ideaal gereedschap indien u een grote hoeveelheid aan bestanden ontoegankelijk wil maken voor andere gebruikers, toch hebben we enkele bedenkingen.

 • Ten eerste gebruikt Secret Disk geen encryptie om u bestanden te versleutelen maar verbergt het enkel bestanden. Niet noodzakelijk een nadeel maar we willen u het laten weten.
 • De vertaling laat te wensen over. Indien u het Engels machtig bent, schakelt u beter over naar het Engels om de werking van het programma beter te begrijpen.
 • De interface is niet bijster intuïtief. We merken dat de ontwikkelaars hun stinkende best gedaan hebben om Secret Drive gebruiksvriendelijk te maken. Misschien wel een beetje teveel, want zelfs wij moesten even zoeken hoe 'het ding' werkte. Veel informatie, maar niet echt duidelijk en 'straight to the point' interface dus.
 • Verder snappen we niet dat u een Pincode moet ingeven om het programma te openen en er verder niks gedaan wordt met een wachtwoord (wachtwoord enkel nuttig bij betalende variant?). Bekijk bijvoorbeeld onderstaande schermafdruk, en u zal meteen begrijpen wat we bedoelen.

Secret Disk9.2

Kortom, u kan een wachtwoord opgeven. Als u dat doet zal de map 'Mijn documenten' openen i.p.v. uw geheime schijf. Wat is het nut? Of is het een beveiliging indien andere gebruikers wel uw wachtwoord kennen, maar niet uw Pincode? Het kan aan ons liggen, maar begrijpen doen we het niet goed.

Is Secret Dist dan een slecht programma? Nee, helemaal niet. Secret Disk doet wat het belooft te doen en is een uitsteken alternatief voor hen die meer willen dan enkel een map onttrekken aan het oog van anderen.

Compatibel met: Windows XP - Vista - 7 - 8 - 8.1 (.NET Framework 3.5 vereist)

Download Secret Disk (website ontwikkelaars).

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...