zondag, oktober 17, 2021

Movie IconSteeds meer mensen kijken video's aan hun PC. Streaming diensten zijn aan een opmars bezig en de content groeit gestaag. Reden genoeg om eens te kijken wat de 5 beste (en gratis) mediaspelers zijn voor uw Windows-pc.

Als uw computer op Windows draait, kent u ongetwijfeld de geïntegreerde Windows Media Player. Windows Media Player is niet slecht, maar lang niet onbesproken. De ene vindt de interface verwarrend, de andere ergert zich dan weer aan de logheid van de software. Of het nu leuk vindt of niet, software is en blijft altijd onderhevig aan persoonlijke smaak en voorkeuren, en dat is bij de mediaspelers niet anders. Sommigen vinden een gebruiksvriendelijke interface belangrijk, anderen geven de voorkeur aan veel opties en functies, nog anderen houden de zaken liever simpel zodat er niet teveel systeemkracht opgeslorpt wordt. Wat uw voorkeur ook mag zijn, in deze lijst gaat u zeker 'uw ding' vinden.

De top 5 gratis mediaspelers voor Windows

Onderstaand krijgt u van ons een top 5, die volgens gespecialiseerde websites, de beste mediaspelers zijn voor uw Windows computer. Hoewel we ons min of meer kunnen vinden in deze lijst, representeert deze niet altijd onze mening. Sommige mediaspelers hebben we eerde al getest op PCLeek, indien dat zo is zullen we dat ook vermelden.

1: VLC Media Player

VLC Media Player is een openbron product. Gratis dus en gemaakt door een handvol ontwikkelaars die hun vrije tijd in het project steken. Denk nu niet dat dit een nadeel is, want VLC Media Player is al jaren gekend en geprezen door menig gebruikers. VLC Media Player speelt zowat alles af, soms worden er zelfs grapjes over gemaakt in de aard van: "Als u een broodje opent met VLC, verschijnt het beleg op uw scherm". Toegegeven, VLC Media Player is vooral spek naar de bek van 'superusers', mensen die vaak en veel met media bezig zijn.

Top5 Vlc

Toegegeven, de gebruikersinterface spreekt niet meteen tot de verbeelding en soms is het even zoeken naar 'een functie of optie', maar desondanks blijft VLC Media Player nog altijd één van onze favorieten. VLC Media Player is op moment van schrijven toe aan versie 2.2.1 en bespraken we eerder al in dit artikel.

2: Media Player Classic - Home Cinema

Hoewel de naam Media Player Classic u misschien verouderd in de oren klinkt, is de mediaspeler absoluut een aanrader. MPC-HC kan en doet zowat alles wat u van een mediaspeler kan verwachten en biedt op de koop toe nog eens een simpele, maar efficiënte gebruikersinterface. Na een vlotte installatie kan u meteen aan de slag en hoeft u zelfs geen extra codecs te installeren, tenzij u natuurlijk erg exotische bestandsformaten gebruikt.

Top5 Mpc Hc

Interesse in de lichtgewicht mediaspeler? Meer informatie (en download) vindt u hier.

3: PotPlayer

Lion publiceerde recent nog een verslag over PotPlayer. U kon daar al lezen dat de ontwikkelaar dezelfde is als die van de eveneens niet te versmaden KMPLayer. Toch blijft PotPlayer een beetje in hetzelfde bedje ziek als KMPlayer, namelijk een overvloed aan knoppen en functies. Het nadeel is voor sommigen echter ook een voordeel, want de hoeveelheid knoppen, opties en functies, maakt van PotPlayer één van de meest complete mediaspelers die u gratis kan downloaden op het net.

Top5 Potplayer

PotPlayer lijkt ons alvast een uitermate geschikte mediaspeler voor hen die over alles en nog wat controle willen hebben. Download PotPlayer

4: SMPlayer

Toen we SMPlayer voor het eerst openden merkten we meteen op dat SMPlayer 'het lelijke eendje' onder de mediaspelers is. Maar de functies en opties, zoals onder andere een YouTube browser, maakten dat we toch even dieper gingen neuzen in het programma. Na onze (kleine) verkenningstocht werden we echter wel verrast door de degelijkheid van de software. De meeste bestandsformaten werden zonder morren afgespeeld en de beelden liepen vlot over het scherm. We ontdekten zelfs dat SMPlayer skins ondersteunt wat maakt dat u de interface probleemloos kan aanpassen aan persoonlijke voorkeur.

Top5 Smplayer

Interesse in SMPlayer? Meer informatie, schermafdrukken en de download vindt u via deze link.

5: GOM Player

GOM Player is oorspronkelijk ontworpen voor de streaming dienst GOM-Tv (populaire game streaming service in Korea) en dat merkt u meteen van zodra u GOM Player opent. De interface oogt gestroomlijnd en lijkt erg op die van YouTube. Over codecs hoeft u zich bij GOM Player ook al weinig zorgen te maken, er is namelijk een automatisch codec-downloader voorzien. Alsof dat nog niet voldoende is, kan u met GOM Player eveneens audio, video en schermafdrukken afzonderen uit de video's. GOM Player is zonder twijfel een gestroomlijnde, gebruiksvriendelijke mediaspeler.

Top5 Gom

Meer informatie en download vindt u via deze link.

Veel plezier ermee.

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...