zaterdag, september 30, 2023

Clock IconTitlebar Date-Time is een gratis programmaatje dat de tijd en datum toont in alle titelbalken van Windows.

Titlebar Date-Time catalogeren we onder de categorie gadgets. Zoals u weet zijn gadgets door de band genomen leuke toevoegingen aan het besturingssysteem, maar valt over het nut er van wel wat te vertellen. Dat is bij Titlebar Date-Time niet anders, want geef toe, wie heeft er nu nood aan de datum en tijd in de titelbalken van Windows als dezelfde informatie ziet in het systeemvak? Maar Titlebar Date-Time heeft alvast één groot voordeel. Het programma consumeert nauwelijks geheugen en systeemkracht waardoor het voor sommigen alsnog betekenisvol kan zijn. Maar goed, wij zijn van mening dat elk origineel stukje software, ontsproten uit een goed idee, een plekje verdient op deze site.

Datum en tijd in alle titelbalken van Windows.

Titlebar Date-Time  kan u downloaden in 3 varianten (zie link onderaan). U kan voor de 'normale' setup kiezen (.exe), of voor een .zip bestand, maar er bestaat ook een zogenaamde portable version waarbij er helemaal geen installatie vereist is.

Titlebar Dt 1

Wij gingen aan de slag met de gangbare installatie (setup.exe), al was het maar om te controleren of er geen ongewenste zaken boven water kwamen drijven.

Titlebar Date-Time: Installatie.

We kunnen u alvast gerust stellen. Titlebar Date-Time laat zich installeren zoals elk ander programma met de gebruikelijke installatieopties (Map, snelkoppelingen, etc.). Op moment van schrijven werden we niet geconfronteerd met ongewenste toolbars of een stortvloed aan reclame. Alvast een goed begin.

Titlebar Date-Time: Het gebruik.

Meteen na de installatie nestelt Titlebar Date-Time zich in het systeemvak en wordt de tijd en datum meteen zichtbaar in de titelbalken van Windows. We waren eigenlijk een beetje verbaasd dat de datum en tijd ook getoont werden in alle geopende dialoogvenster van programma's zoals in Firefox, Adobe Photoshop en Screenpresso.  Titlebar Date-Time werkt dus blijkbaar ook in software van derden.

Titlebar Dt 2

Zo, u ziet dus de datum en tijd in zowat elk dialoogvenster, is dat dan alles? Nee! Titlebar Date-Time blijkt ook over aardig wat opties te beschikken. De opties kan u onder andere bereiken door te dubbelklikken op het icoontje in het systeemvak > Settings.

Titlebar Dt 3

Als de instellingen (opties) openen kan u onder andere:

 • Seconden toevoegen aan de datum- en tijdinformatie.
 • Weeknummers weergeven.
 • Numerieke datums gebruiken.
 • Tekstkleur en achtergrondkleur aanpassen.
 • Volgorde van de datum en tijdsnotatie aanpassen.
 • Jaartal weergeven/verbergen.
 • 12 of 24-uur notatie gebruiken.

Titlebar Dt 4

Meer geavanceerde instellingen kan u openen door op de knop Advanced te klikken. Onder de geavanceerd instellingen kan u onder andere:

 • Scheidingstekens en symbolen toevoegen.
 • Positie van de klok aanpassen.
 • Grootte instellen.
 • Lettertype aanpassen (klik op Font).
 • Eventueel programma's toevoegen aan een lijst waarvan u niet wenst dat het klokje er in getoond wordt.

 Titlebar Dt 5

We zouden het nog bijna vergeten, maar een kalender zit er ook in (bereikbaar op dezelfde manier als de instellingen).

Titlebar Dt 6

Datum en tijd in alle titelbalken van Windows - Ons oordeel

Zoals wel vaker met gadgets moet u zichzelf de vraag stellen of u het al dan niet nuttig vindt, en dat is Bij Titlebar Date-Time niet anders. Titlebar Date-Time heeft alvast het voordeel dat u nauwelijks merkt dat het op de computer geïnstalleerd is. Verder is het tooltje personaliseerbaar en krijgt u een aardige dosis opties ter beschikking. Het programma doet wat het belooft te doen en werkt goed en blijkt compatibel te zijn met software van derden. Helaas is Titlebar Date-Time niet in het Nederlands beschikbaar.

Compatibel met: Windows 7/Vista/XP (getest op Windows 8.1 -64 bit).

Titlebar Date-Time downloaden.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...