zaterdag, september 30, 2023

Sophos IconSophos Home is een 'nieuwe' speler in markt van de gratis beveiligingssoftware. Nieuw neemt u best met een korrel zout, want Sophos is geen onbekende als het op beveiligen van een computer aan komt.

De naam Sophos zal wellicht een belletje doen rinkelen. Heel normaal, want Engelse bedrijf brengt al sinds jaar en dag betalende beveiligingssoftware aan de man. Wat we wel vreemd vinden, is dat ze plots uitpakken met een gratis variant van hun antivirussoftware, in een toch vrij verzadigde markt. Maar hey! Niemand kan argumenteren tegen keuzevrijheid toch? Een gerenommeerd bedrijf dat plots marktaandeel wil veroveren in de 'gratis' wereld van beveiligingssoftware? Dat wilden we bij PCLeek toch even uittesten.

Sophos Home: Gratis antivirus met malwarejager en webfilter

Sophos Home: Introductie.

Sophos Home claimt een beveiligingspakket te zijn met realtime beveiliging, een webfilter die u pc beschermt tegen verdachte websites, een bescherming tegen PUP's (Potentialy unwanted programs of ongewenste software zoals u wil), een malwarejager en antivirus. Dat wilden we zelf toch even testen.

Sophos Home: Installatie.

Toen we Sophos wilden downloaden (zie link onderaan dit artikel), fronsten we al meteen onze wenkbrauwen. Om Sophos Home te bekomen, wordt u gevraagd een account aan te maken. Met andere woorden, u moet een werkend e-mailadres (en wachtwoord) kiezen om toegang te krijgen tot de download. Het 'gratis' blijkt dus al meteen een keerzijde te hebben, al bleek achteraf dat de instellingen van Sophos Home, online beheert worden, maar daarover verderop meer.

Sophos Home: Installatie.

Na het aanmaken van een account bij Sophos, werd ons een bevestigingsmail toegestuurd (vandaar dat u een werkend e-mailadres moet gebruiken). Na een 'klik op de knop', konden we Sophos Home downloaden en installeren. De installatie van Sophos Home verloopt gelijkaardig aan dat van andere toepassingen, al duurt het wat langer dan normaal (zie schermafdruk) en hebt u nauwelijks (zelfs geen) mogelijkheid om de gebruikelijke installatieopties (installatiemap, snelkoppelingen, etc.) te selecteren.

Sophos Free 1

Tijdens de installatie kwamen we verder geen 'onregelmatigheden' tegen. Er werd ons niet gevraagd om de pagina te 'liken' en reclame zagen we al evenmin verschijnen. We willen u wel niet onthouden dat na de installatie, er meteen 8 extra services geactiveerd werden die automatisch met Windows opstarten.

Het betreft:

 1. Sophos Anti-Virus
 2. Sophos Anti-Virus Statusreporter
 3. Sophos AutoUpdate Service
 4. Sophos MSC Agent
 5. Sophos MSC Client
 6. Sophos Web Control Service
 7. Sophos Web Filter
 8. Sophos Web Intelligence Service

Dit zal ongetwijfeld invloed hebben op de opstarttijd van uw Pc.

Sophos Home: Het gebruik.

Wat ons meteen opviel na het opstarten van Sophos Home is de minimalistische interface. U ziet enkel een knop 'Scan Now' verschijnen met daaronder 3 tabs waarin u kan zien welke beveiligingsmodules actief zijn.

Sophos Free 2

De knop "Home Dashboard" wordt dan weer gebruikt om eventuele instellingen van Sophos Home aan te passen. Zoals eerder al aangehaald gebeurt dit online. Van zodra u op Home Dashboard klikt, wordt u omgeleid naar Sophos, waar u dan kan inloggen met het account dat u eerder had aangemaakt.

Wat de instellingen (of opties) betreft, valt dat ook wat tegen. Buiten het in- en uitschakelen van beveiligingsmodules, kan u enkel gevoelige categorieën blokkeren (zie schermafdruk).

Sophos Free 3

Een povere gebruikersinterface hoeft niet meteen een nadeel te zijn, net zoals het gebrek aan toeters en bellen. Wat bij dit soort software het belangrijkste is, is de herkenningsgraad. Wel, de betalende variant van Sophos scoort doorgaans goed bij diverse testen, maar zoals u kan zien op bijvoorbeeld deze link, is Sophos Home (nog) niet in de lijst aanwezig. Het is bovendien onduidelijk of Sophos Home dezelfde techniek en technologie gebruikt als bij de betalende versie.

Sophos Home: Ons oordeel

Een verplicht account, weinig duidelijkheid over de herkenningsgraad en een povere interface met betrekkelijk weinig opties, maken dat Sophos Home niet meteen tot de verbeelding spreekt. Aan de andere kant krijgt u dan wel een nagenoeg volledig beveiligingspakket, inclusief realtime protection en bescherming tegen ongewenste software met webfilter. We kunnen gerust stellen dat als Sophos een woordje wil meespreken in de 'gratis' markt van computerbeveiliging, het bedrijf nog wel wat werk aan de winkel heeft. Maar ons gevoel zegt dat ze daar in de nabije toekomst wel zullen aan werken. Noodzakelijk, want de concurrentie is niet van de poes.

Compatibiliteit en systeemeisen:

Windows 7, Windows 8/8.1 en Windows 10
Mac OS X 10.8, 10.9, 10.10 en 10.11
Minimum 1 GB vrije schijfruimte
Minimum 1 GB RAM

Download Sophos Home

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...