woensdag, oktober 27, 2021

Prestatie IconU bent liefhebber van een sidebar (zoals u die kende uit Windows7) en u bent tuk op realtime hardware informatie zoals CPU -gebruik, geheugen-verbruik e.d.? Dan is SidebarDiagnotics wat voor u.

Velen herinneren zich ongetwijfeld nog de sidebar uit Windows 7 waarin u tal van gadgets kon plaatsen (slideshow, weerbericht, etc.). Eén van de populaire gadgets, die u destijds in de sidebar konplaatsen, was het zogenaamde 'performance monitor' waarbij u (weliswaar beperkt) realtime hardware informatie kon laten weergeven. Intussen ging de sidebar (en de gadgets trouwens ook) op de schop. Volgens Microsoft om veiligheidsredenen. De sidebar en bijhorende gadgets werden sinds Windows 8 vervangen door zogenaamde 'live tiles' die min of meer hetzelfde doen. Hoewel velen de sidebar liever kwijt dan rijk waren, zijn er nog tal van liefhebbers voor. SidebarDiagnotics kan u dus een huwelijk noemen tussen de gekende sidebar en het gadget 'performance monitor', met dat verschil dat u bij SidebarDiagnotics de interface (en positie) naar persoonlijke voorkeur kan aanpassen en dat de realtime hardware informatie veel uitgebreider is dan bij het klassieke gadget uit Windows 7.

SidebarDiagnotics: Installatie

SidebarDiagnotics is nog in volle ontwikkeling en voorlopig nog gratis te downloaden (zie onderaan dit artikel). Toen wij SidebarDiagnotics installeerden en testte, kwamen we nergens 'verborgen' opties tegen die u met ongewenste zaken willen opzadelen zoals extra software of toolbars. Kortom, SidebarDiagnotics laat zich installeren zoals elke ander programma op uw pc.

Op het eind van de installatie ziet u wel een dialoogvenster verschijnen ter controle of de sidebar zichtbaar is en in de juiste positie verschijnt (links of rechts). Is alles ok bevestigt u met Yes.

Sidebardiag 1

SidebarDiagnotics: Het gebruik.

Van zodra de installatie succesvol is afgerond, verschijnt de sidebar op de door u gekozen positie (links of rechts). In de sidebar verschijnt tal van hardware informatie zoals onder andere:

 • Vrij en gebruikte schijfruimte.
 • CPU (processor) informatie en belasting.
 • Geheugen-verbruik.
 • Netwerkgebruik.
 • GPU info (videokaart).
 • Klok en datum.
 • en nog veel meer...

Sidebardiag 2

Zoals u kan zien in bovenstaande schermafdruk, beschikt SidebarDiagnotics ook over een aantal opties. Deze opties zijn bereikbaar via het tandwielicoontje.

Bij de opties (we bespreken ze niet allemaal), kan u onder andere de taal wijzigen naar het Nederlands (onder het tabblad General) . Onder het tabblad Customize kan u dan weer de achtergrondkleur, breedte en dergelijke aanpassen.

Sidebardiag 3

Onder het tabblad Monitors, kan u dan mits het aan- en uitvinken aangeven welke realtime informatie u al dan niet wil laten tonen. We willen u niet onthouden dat u zelfs sneltoetsen kan instellen onder het tabblad Hotkeys (standaardinstellingen worden er geen sneltoetsen toegewezen).

Sidebardiag 4

Nadat alles naar wens is ingesteld, bevestigt u met een klik op Save.

Wenst u een grafische weergave van de data, kan u bovenaan in de sidebar op het 'grafiek-icoontje' klikken. Hoe dat er dan uitziet, ziet u in onderstaande schermafdruk.

Sidebardiag 5

SidebarDiagnotics: Ons oordeel

SidebarDiagnotics is gratis, in het Nederlands te gebruiken en laat zich installeren zonder rotzooi. Het ding doet wat het belooft te doen en dat zullen de liefhebbers van realtime hardware-info en sidebars weten te appreciëren. Zoals wel vaker bij dit soort tooltjes, luidt de vraag: "Hebt u dit echt nodig?". De kans is klein, maar het zijn wel leuke 'dingetjes', als u begrijpt wat we bedoelen.

Compatibel met: Windows 7/8/8.1/10

U kan SidebarDiagnotics downloaden via Github

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...