zaterdag, september 30, 2023

Numlockicon 115Niet in de gaten hebben dat de hoofdlettertoets (Caps Lock) of nummertoets (Num Lock) Actief is kan al eens voor de nodige ergernissen zorgen. Maar zie, voor alles is een hulpmiddel te vinden. TrayStatus bijvoorbeeld.

U hebt het wellicht ook al eens meegemaakt dat u volop aan het typen bent, maar van zodra je ogen zich naar het scherm richten, bleek dat de hoofdlettertoets actief stond...... . Hetzelfde verhaal bij het inloggen. Hoe vaak u ook probeert, het wachtwoord blijkt niet correct. De kans is reëel dat u cijfers in het wachtwoord gebruikt, maar dat de Num Lock toets niet actief staat. Kortom, er zijn tig van situaties te bedenken waarbij (toets)indicatoren nuttig kunnen zijn. Niet elk toetsenbord is uitgerust met led-indicatoren, en de toegankelijkheidsopties van Windows zijn nu ook niet bepaald een toonbeeld van gebruiksvriendelijkheid (oh ironie). Gelukkig zijn er altijd wel mensen die de tekortkomingen van een besturingssysteem of apparaat goed weten in te schatten en hulpmiddelen aanreiken. TrayStatus is daar een mooi voorbeeld van.

TrayStatus: Introductie.

TrayStatus is een mooi voorbeeld van wat wij noemen een 'utility'. Een klein programma dat nuttige zaken toevoegt aan het besturingssysteem dus. In het geval van TrayStatus zijn dat indicatoren in het systeemvak van Windows. Welke? Dat leest u verderop. Verder willen we u nog meedelen dat TrayStatus is een gratis en een betalende variant te verkrijgen is. De eerste 30 dagen mag u de volledige (PRO) versie gebruiken, daarna schakelt (of schakelt u zelf) het programma over naar de gratis variant met iets minder functionaliteit. Maar wees gerust, de functies van de gratis versie volstaan voor de meeste gebruikers. Trouwens, als u aan de slag gaat met TrayStatus ziet u meteen dat de 'betalende' functies in het blauw gekleurd zijn, zo weet u meteen wat u wel en niet kan bij de niet betalende versie.

Traystatus 2

TrayStatus: De installatie

TrayStatus kan u downloaden (zie onderaan dit artikel) als uitvoerbaar bestand (.exe) of als 'portable' bestand. We raden u aan (de makers trouwens ook) om voor het uitvoerbaar bestand te kiezen. Nadat u daar op dubbelklikt begint de installatie met de gebruikelijke installatieopties.Vaak is het niet zo een goed idee om een programma samen met Windows te laten opstarten, maar bij TrayStatus is dit wel aanbevolen.

Traystatus 1

Enkele klikken later kan u de taal kiezen. En ja hoor... hip hip hoera! Het Nederlands is daarbij.

TrayStatus: Het gebruik.

Op het eind van de installatie openen in principe de instellingen automatisch. Indien dat niet zo is, klik dan met rechts op het TrayStatus-icoontje in het systeemvak > Instellingen.

Onder het eerste tabblad (Opties) kan u aangeven om TrayStatus mee te laten opstarten met Windows, mocht u dat niet gedaan hebben tijdens de installatie.

 • Nuttig is misschien om aan te vinken dat er een notificatie verschijnt in het systeemvak van zodra u een toets verandert.
 • De andere opties, zoals een zelf gekozen geluid afspelen, is enkel mogelijk bij de betalende versie (blauw gekleurd).

 Traystatus 3a

Waar het natuurlijk allemaal om draait bij dit programma zijn de Status indicatoren. De belangrijkste om aan te vinken zijn natuurlijk de Caps Lock en Num Lock toetsen. Al is een indicator voor harde schijf activiteit, altijd mooi meegenomen. Vindt u de icoontjes niet mooi passen bi het door u ingestelde thema, kan u deze aanpassen onder hetzelfde tabblad.

Traystatus 3

Als alles naar wens is, bevestigt u met een klik op OK.

Er is echter nog een klein aandachtspunt. Bij moderne versies van Windows zijn niet alle icoontjes zichtbaar in het systeemvak. Het kan dus gebeuren dat u een aantal indicatoren niet ziet. Dit kan u simpel oplossen door op het pijltje van het systeemvak te klikken, en de indicatoren te slepen (linkermuisknop ingedrukt houden) naar een positie die altijd zichtbaar is.

Traystatus 4a

TrayStatus: Ons oordeel:

Beschikt u over een computer die niet uitgerust is met led-indicatoren voor de Caps Lock en Num Lock toetsen en ontbeert het bovendien aan een indicator voor HD-activiteit, is TrayStatus een aanrader. Zelfs voor hen die deze luxe wel hebben kan TrayStatus een surplus zijn. Het programma is gratis en in het Nederlands te gebruiken. Hen die meer opties willen, kunnen die krijgen vanaf 9 dollar voor 1 computer (persoonlijk gebruik). Zijn er dan geen nadelen aan TrayStatus. Het programma springt iets kwistiger om met systeemkracht dan de concurrentie (zo een 25 Mb aan geheugen).

Download TrayStatus

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...