zaterdag, september 30, 2023

RAM IconLast van een trage computer? Dan zou de oorzaak wel een een gebrek aan RAM-geheugen kunnen zijn. De oplossing? Het RAM-geheugen uitbreiden of optimaliseren met Mz Ram Booster.

De hoeveelheid RAM-geheugen in een computer is tot nader order nog altijd één van de belangrijkste factoren die de snelheid van computer bepaald. U begrijpt dat een gebrek aan RAM-geheugen nefaste gevolgen kan hebben voor een vlotte werking van uw pc. Nu is het hardwarematig uitbreiden van het RAM-geheugen voor de doe-het-zelvers niet echt een moeilijke klus, maar ook niet altijd goedkoop en soms zelfs onmogelijk. Draait uw pc bijvoorbeeld nog een 32-bit besturingssysteem van Windows, bent u sowieso al beperkt tot 4 Gb RAM. Kortom, is het hardwarematig uitbreiden van het RAM-geheugen te duur of onmogelijk voor u? Dan bent u aangewezen op softwarematige oplossingen, zoals Mz Ram Booster bijvoorbeeld.

Mz Ram Booster: Introductie

Mz Ram Booster is een kleine applicatie die er voor zorgt dat er automatisch RAM-geheugen vrij gemaakt wordt aan een door u gekozen interval. Mz Ram Booster doet dat door enkele systeeminstellingen te 'tweaken' en door overbodige (achtergrond)processen te sluiten. Mirakels hoeft u dus niet te verwachten, maar dat neemt niet weg dat Mz Ram Booster nuttig kan zijn.

Mz Ram Booster: Installatie

Mz Ram Booster laat zich installeren zoals elk ander programma. De installatie verloopt vlot en met de gebruikelijke installatieopties. Tijden de installatieprocedure wordt u nergens verzocht bijkomende rotzooi te installeren en we vonden ook nergen 'verborgen' of 'slecht zichtbare' opties die later voor ergernis zouden kunnen zorgen.

Mz Ram Booster 1

Na enkele klikken op OK en/of Volgende is Mz Ram Booster geïnstalleerd op de computer.

Mz Ram Booster: Het gebruik

Ondanks dat de installatieprocedure in het Nederlands kan, ontbreekt onze moedertaal bij het gebruik van het programma. Gelukkig is de gebruikersinterface eenvoudig opgezet en kan zelfs een leek aan de slag met Mz Ram Booster dankzij de knop Recommended Values waarmee meteen de aanbevolen instellingen aanvinkt. Door op Apply Values te klikken maakt u de acties actief (na herstarten computer).

Het programma is verdeeld in 4 tabbladen, die we samen met u overlopen.

 • Het eerste tabblad System Information geeft u een overzicht van het totaal RAM-geheugen en hoeveel er momenteel in gebruik is. Idem dito voor het virtuele geheugen. Bij de update interval kan u aangeven om de hoeveel seconden deze informatie moet ververst worden.

Mz Ram Booster 2

 • Onder het tweede tabblad System SpeedUp vindt u een aantal instellingen terug waarbij u het systeem, processor en afsluiten kan tweaken. Als u niet goed weet wat u aan het doen bent, kan u dus de knop Recommended Values gebruiken en bevestigen met Apply Values. Trouwens veel van deze 'tweaks' kan u ook manueel uitvoeren zoals u elders kan lezen in onze tips bij PCLeek.

  Mz Ram Booster 3

 • Onder het derde tabblad Options vindt u dan weer instellingen met betrekking tot de optimalisatieopties. Hier kan u aangeven om de hoeveel minuten het systeem (en processor in %) moet geoptimaliseerd worden. Onder de General Options (algemene opties) kan u aan- of uitvinken of u wenst dat Mz Ram Booster met Windows samen moet opstarten en of het systeem al van bij de start moet geoptimaliseerd worden. Ook hier kan u de knop Recommended Values gebruiken.

 Mz Ram Booster 4

 • Onder het vierde tabblad Tray Icon Options vindt u instellingen met betrekking tot het icoontje in het systeemvak terug. Een beetje overbodig maar ongetwijfeld leuk voor de geeks. Indien u op de knop Settings klikt (die u onder elk tabblad ziet verschijnen), kan u eventueel het thema en de taal aanpassen, maar zoals eerder vermeldt, is het Nederlands daar niet bij.

Mz Ram Booster 5

Mz Ram Booster: Ons oordeel

Mz Ram Booster werkt wel degelijk en kan nuttig zijn indien u niet de mogelijkheid hebt om het RAM-geheugen uit te breiden, of met oudere computers werkt. Wonderen hoeft u echter niet te verwachten. Veel van de 'tweaks' kan u ook manueel doorvoeren maar dan bent u natuurlijk kostbare tijd kwijt, bovendien is in het registeren sleutelen niet voor iedereen evident. De interface is eenvoudig opgezet en dankzij de knop Recommended Values kan zelfs een leek aan de slag met Mz Ram Booster.

Mz Ram Booster kan u downloaden via de site van de ontwikkelaars. Helaas wordt u voor het downloaden van het bestand zelf, doorverwezen naar  Softpedia.com of  Download.com. Opletten dus.

 

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...