woensdag, oktober 27, 2021

MalwarebytesLast van ongewenste toolbars en/of andere junkware waar u niet op reguliere manier vanaf geraakt? Dan kan u zeker AdwCleaner van MalwareBytes eens proberen.

De naam Malwarebytes zal bij velen een belletje doen rinkelen, logisch, aangezien de naam al jaren bekend staat voor zijn uitgebreid en degelijk cyberbeveiligingsprogramma. Maar de mensen daar maken ook (gratis) software die zich meer toespitst op bepaalde aspecten van cyberbeveiliging. Zo spits AdwCleaner zich vooral toe op ongewenste toolbars, adware, spyware, potentieel ongewenste programma's (PUP's) en browserkapers. Fijn, maar hoe weet ik of mijn computer daar last van heeft?

De symptomen van besmetting:

 • Een (ongewenste) toolbar zal je makkelijk herkennen. Dat is een balk (meestal) bovenaan je browser met reclame en links waar je niet om gevraagd hebt.
 • Een langzame computer.
 • Verschijnen van vreemde dialoogvensters en pop-ups.
 • De startpagina van je browser is gewijzigd zonder uw toestemming.

Als u deze zaken herkent, kan u bijvoorbeeld Adwcleaner van Malwarebytes dat we hieronder bespreken (er zijn er nog anderen) downloaden en aan het werk zetten.

AdwCleaner Free: Installatie

Geen! Enkel de gebruikersovereenkomst accepteren.

Adw Cleaner1

AdwCleaner Free: Gebruiken

Cyberbeveiliging is een complexe materie, toch slagen de makers er in de interface eenvoudig te houden. Van zodra u AdwCleaner opent, komt u in het zogenaamde dashboard terecht waar u meteen aan het 'scannen' kan slaan.

Adw Cleaner2

Als u AdwCleaner voor het eerst gebruikt, wordt er na het scannen gevraagd of u de Winsock* wil laten herstellen. Dit kan heus geen kwaad, maar je computer zal wel opnieuw opgestart moeten worden om de taak te voltooien.

*"Winsock (afkorting voor Windows Sockets) een specificatie die definieert hoe Windows netwerk-mogelijkheden aanbiedt aan toepassingen, met name TCP/IP."

Adw Cleaner3

Verder is de interface ingedeeld in nog 4 andere tabbladen. Quarantaine, Logboek bestanden, Instellingen en Help. Bij de instellingen kan u trouwens AdwCleaner omzetten naar het Nederlands.

Adw Cleaner4

Bij de instellingen vindt u nog vele andere hulpmiddelen. Zo kan u er de belangrijkste zaken m.b.t.het internet resetten. Doch, indien u niet weet wat u aan het doen bent, even navragen of googelen.

Adw Cleaner5

Uiteraard laat AdwCleaner toe om 'uitsluitingen' toe te voegen, maar dat is volgens ons enkel maar om 'experts' ter wille te zijn.

AdwCleaner: Oordeel?

AdwCleaner heeft al veel computergebruikers geholpen. Gelukkig is het tijdperk van dubieuze toolbars stilaan voorbij, dat van andere PUP's echter nog lang niet. Een mooie aanvulling op je bestaande beveiligingssuite, dat zeker. Gratis en in het Nederlands te gebruiken.

AdwClearner downloaden kan hier.

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...