zaterdag, september 30, 2023

MalwarebytesLast van ongewenste toolbars en/of andere junkware waar u niet op reguliere manier vanaf geraakt? Dan kan u zeker AdwCleaner van MalwareBytes eens proberen.

De naam Malwarebytes zal bij velen een belletje doen rinkelen, logisch, aangezien de naam al jaren bekend staat voor zijn uitgebreid en degelijk cyberbeveiligingsprogramma. Maar de mensen daar maken ook (gratis) software die zich meer toespitst op bepaalde aspecten van cyberbeveiliging. Zo spits AdwCleaner zich vooral toe op ongewenste toolbars, adware, spyware, potentieel ongewenste programma's (PUP's) en browserkapers. Fijn, maar hoe weet ik of mijn computer daar last van heeft?

De symptomen van besmetting:

 • Een (ongewenste) toolbar zal je makkelijk herkennen. Dat is een balk (meestal) bovenaan je browser met reclame en links waar je niet om gevraagd hebt.
 • Een langzame computer.
 • Verschijnen van vreemde dialoogvensters en pop-ups.
 • De startpagina van je browser is gewijzigd zonder uw toestemming.

Als u deze zaken herkent, kan u bijvoorbeeld Adwcleaner van Malwarebytes dat we hieronder bespreken (er zijn er nog anderen) downloaden en aan het werk zetten.

AdwCleaner Free: Installatie

Geen! Enkel de gebruikersovereenkomst accepteren.

Adw Cleaner1

AdwCleaner Free: Gebruiken

Cyberbeveiliging is een complexe materie, toch slagen de makers er in de interface eenvoudig te houden. Van zodra u AdwCleaner opent, komt u in het zogenaamde dashboard terecht waar u meteen aan het 'scannen' kan slaan.

Adw Cleaner2

Als u AdwCleaner voor het eerst gebruikt, wordt er na het scannen gevraagd of u de Winsock* wil laten herstellen. Dit kan heus geen kwaad, maar je computer zal wel opnieuw opgestart moeten worden om de taak te voltooien.

*"Winsock (afkorting voor Windows Sockets) een specificatie die definieert hoe Windows netwerk-mogelijkheden aanbiedt aan toepassingen, met name TCP/IP."

Adw Cleaner3

Verder is de interface ingedeeld in nog 4 andere tabbladen. Quarantaine, Logboek bestanden, Instellingen en Help. Bij de instellingen kan u trouwens AdwCleaner omzetten naar het Nederlands.

Adw Cleaner4

Bij de instellingen vindt u nog vele andere hulpmiddelen. Zo kan u er de belangrijkste zaken m.b.t.het internet resetten. Doch, indien u niet weet wat u aan het doen bent, even navragen of googelen.

Adw Cleaner5

Uiteraard laat AdwCleaner toe om 'uitsluitingen' toe te voegen, maar dat is volgens ons enkel maar om 'experts' ter wille te zijn.

AdwCleaner: Oordeel?

AdwCleaner heeft al veel computergebruikers geholpen. Gelukkig is het tijdperk van dubieuze toolbars stilaan voorbij, dat van andere PUP's echter nog lang niet. Een mooie aanvulling op je bestaande beveiligingssuite, dat zeker. Gratis en in het Nederlands te gebruiken.

AdwClearner downloaden kan hier.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...