zondag, oktober 01, 2023

MeasureItems op een scherm meten is niet eenvoudig. Het maakt niet uit of u Windows 10 of macOS gebruikt, beide besturingssystemen hebben geen schermmeetinstrument(en) aan boord. Natuurlijk kan u dit omzeilen door 1 op 1 schermafdrukken te maken en het daarna te openen in een afbeeldingseditor zoals bijvoorbeeld GIMP dat een liniaalfunctie ondersteunt. Dit kan werken als u sporadisch eens items wil meten, maar u begrijpt dat dit vervelend is als u dit vaak moet doen.

Gelukkig vindt u op het net altijd wel ergens een oplossing zoals in dit geval Screen Ruler. Screen Ruler is een gratis app die een liniaal aan het scherm toevoegt.

ScreenRuler Introductie:

ScreenRuler is een lichtgewicht en configureerbaar liniaalhulpprogramma voor Windows Desktop. Hiermee kunt u de grootte van elementen op het scherm in verschillende eenheden meten, waaronder pixels, centimeters en inches. De liniaal kan met de muis of het toetsenbord nauwkeurig worden verplaatst en vergroot of verkleind en er kunnen aangepaste markeerlijnen worden toegevoegd. Naast een licht en een donker thema, kunt u met ScreenRuler het uiterlijk volledig aanpassen door alle kleurinstellingen te wijzigen. Verder biedt ScreenRuler u de mogelijkheid meerdere linialen toe te voegen, een grootte voor de liniaal in te stellen stellen, het midden markeren, muisposities markeren, de linialen naar boven vastpinnen, een venster meten en nog veel meer van dat fraais.

ScreenRuler: Installatie en gebruik:

Download Screen Ruler en voer het uit. Het is een draagbare app en hoeft niet te worden geïnstalleerd. De app kan ook meerdere keren uitvoeren, dat is ook hoe u meerdere linialen aan het scherm toevoegt. Voer het een keer uit als u slechts één liniaal nodig hebt, voer het een tweede keer uit om een tweede liniaal te krijgen.

Screenruler1

Als u markeringen wilt toevoegen, wijzigt u de doorzichtigheid (opacity) of oriëntatie van de liniaal, meet u een venster of markeert u het midden van de liniaal, klikt u erop met de rechtermuisknop. U ziet een menu met opties voor het aanpassen van de liniaal. Een liniaal kan met een vrije hand worden verkleind; sleep gewoon een van de randen naar binnen of naar buiten.

Als u een liniaal nodig hebt om een specifieke lengte te hebben, selecteert u de optie 'Lengte instellen' (Set Lenght) en geeft u de liniaal een exacte lengte. Om de maateenheid te wijzigen, kunt u met rechts op het liniaal. In het contextmenu selecteert u Pixels en maak vervolgens uw keuze uit het drop-dpwn menu.

Screenruler2

Een liniaal kan met een vrije hand worden verkleind; sleep gewoon een van de randen naar binnen of naar buiten.

Elke liniaal heeft zijn eigen instellingen, dus nieuwe linialen die u opent, doen dat met de standaardinstellingen. Linialen kunnen niet worden opgeslagen, wat betekent dat als u een liniaal sluit (met de rechtermuisknop klikt en Afsluiten selecteert), deze verloren gaat en u bijgevolg opnieuw moet beginnen.

ScreenRuler: Ons oordeel:

ScreenRuler is bijzonder nuttig gereedschap voor hen die regelmatig 'zaken' op het scherm willen meten, maar helaas heeft ScreenRuler ook beperkingen. Zo kan een liniaal niet aan een scherm worden vergrendeld. Als u de rand van een liniaal sleept, wordt deze naar andere monitors versleept die op het systeem zijn aangesloten. De linialen werken bovendien los van elkaar en u kunt ze niet automatisch uitlijnen op het midden. Dat gezegd zijnde, blijft Screen Ruler nog steeds een van de beste liniaal-apps voor Windows 10.

ScreenRuler downloaden kan je via GitHUb

Succes!

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...