woensdag, oktober 27, 2021

Font IconZoals u wellicht zelf al ondervonden hebt, zijn niet alle teksten die u ziet verschijnen in dialoogvensters van Windows, aanklikbaar. Niet aanklikbaar wil betekenen dat u ze dus ook niet kan kopiëren, knippen en plakken. Is daar een oplossing voor? Natuurlijk!

Bij dialoogvensters die foutmeldingen van Windows (of andere toepassingen) tonen, hebt u beslist al gemerkt dat u de tekst niet kan kopiëren. Indien u op zoek gaat naar hulp om de problemen op te lossen wordt u vaak gevraagd logbestanden of bijkomende informatie te verstrekken. Meestal lossen de computergebruikers dit op met behulp van schermafdrukken van de betreffende foutmelding. Schermafdrukken hebben echter ook hun beperkingen, vooral als u zelf op zoek wil naar oplossingen en de tekst (of foutmelding) wil Googelen. Gelukkig bestaan er kleine hulpprogramma's die kunnen helpen zoals onder andere GetWindowText.

Hoe tekst kopiëren en plakken die niet selecteerbaar is met Windows?

GetWindowText is freeware en er bestaat ook een zogenaamde portable versie. GetWindowText is een hulpprogramma dat niet selecteerbare of aanklikbare tekst kan vastleggen uit dialoogvensters van Windows en andere applicaties. Dat gezegd hebbende, het is geen OCR-software!

GetWindowText kan u downloaden via deze link.

Na het downloaden kan u het bestand uitvoeren.Windows geeft aan dat dit geen gekende applicatie is wat zoveel wil betekenen dat u eerst op 'meer informatie' moet klikken vooraleer te beginnen. Verder hoef u niets te doen of te installeren.

GetWindowText gebruiken?

De applicatie heeft een zeer minimalistische interface, met een groot tekstvak in het midden, een knop aan de linkerkant en nog drie aan de bovenkant van het venster. Het tekstvak in het programma vertelt je wat je moet doen. Klik op de knop ernaast (heeft een? -Symbool) en sleep deze naar het venster waaruit u de tekst wilt kopiëren.

Getwindowtext1

 • De inhoud van het dialoogvenster waarvan u de tekst wil kopiëren verschijnt onder in het tekstvak van GetWindowText. Wanneer u met de muis over verschillende tekstelementen beweegt, ziet u de tekst in het vak veranderen. Gebruik dit om een ​​voorbeeld te bekijken en de tekst te pakken.
 • Het kleinere tekstvak aan de onderkant van de GUI geeft wat technische informatie weer, zoals de locatie van de muis en de klasse-ID van het venster.
 • Kopieer het met Ctrl + A en Ctrl + C of het rechtsklikmenu, of klik gewoon op de kopieerknop bovenaan het venster om de volledige inhoud van het vak te kopiëren.
 • Als u het wereldbolpictogram selecteert, wordt er een tabblad in uw webbrowser geopend met de tekst die het programma heeft vastgelegd.
 • Het programma zit in het systeemvak wanneer u het minimaliseert.

Getwindowtext2

 • Om het programma af te sluiten, klikt u op het menu Opties en selecteert u "Afsluiten".

Getwindowtext3

 • Verder kan u met GetWindowText nog de transparantie aanpassen.

GetWindowText: Ons oordeel.

GetWindowsText werkt uitstekend met de "installatie-interface" van de meeste programma's. Het werkt echter niet met de elementen in de interface van Firefox, Thunderbird, Word, etc. Dit komt door de manier waarop deze programma's zijn ontworpen. Het legt dus alleen de titel van het venster vast. Dit is geen groot probleem, aangezien de tekstinhoud in deze programma's normaal kan worden gekopieerd.

Als u merkt dat het niet werkt met een programma of een deel van de interface van een toepassing, klik dan op het menu Opties en selecteer "Starten in beheerdersmodus" om het verhoogde rechten te verlenen. Dit werkt bijvoorbeeld goed met Apparaatbeheer.

Homepagina: https://www.softwareok.com/

Succes!

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...