zondag, oktober 17, 2021

Color Picker Icon2Kleurkiezers zijn handig wanneer je werkt aan een digitale afbeelding, website, of gewoon de kleurcode van een bepaalde tint op het scherm wilt weten. Natuurlijk bestaan er zogenaamde  standalone hulpmiddelen zoals ColorMania of de ingebouwde eyedropper tool van ShareX. Als je op zoek bent naar een open source tool (lees vrij verkrijgbaar) om deze taak uit te voeren, is er eentje die letterlijk ColorPicker heet.

Vind de kleurcode van elk element met ColorPicker?

Installatie:

Het programma is niet portable, en je kunt niet kiezen waar het geïnstalleerd wordt! Er verschijnt een pop-up venster dat zegt "ColorPicker is installed....", klik op de Let's Go knop om het te gaan gebruiken.Hoewel de applicatie een icoontje in het systeemvak heeft, kunt u dit icoontje niet gebruiken voor het kiezen van de kleur.

Colorpicker1

Hoe ColorPicker gebruiken

Je activeert de kleurenkiezer met de sneltoets, LeftCTRL + Cancel, maar we raden aan de sneltoets te wijzigen door op de knop: Change Shortcut te klikken.

Colorpicker2

Zodra u op de sneltoets drukt, verschijnt er een vakje naast uw muisaanwijzer. Beweeg het over het scherm, de eerste helft van het vak (aan de linkerkant) toont een voorbeeld van de kleur die zich onder de cursor bevindt. De andere helft toont de code van de kleur.

Colorpicker3

Klik op het scherm en het programma zal de corresponderende kleurcodewaarde naar het klembord sturen. Plak het in een tekstverwerker om te zien wat het is, en gebruik het met uw beeldbewerkingssoftware. Het is eenvoudig, niet?

Hoe zit het met de instellingen van het programma? Klik met de rechtermuisknop op ColorPicker's icoontje in het systeemvak, of klik gewoon met de linkermuisknop op het icoontje.

 • Het eerste wat u moet doen, is de derde optie op deze pagina uitschakelen, degene die zegt "Change cursor when picking color". De reden hiervoor leest u in ons oordeel onderaan de pagina.
 • Het drop-down menu op de Instellingen pagina is waar we in geïnteresseerd zijn. Het heeft 5 kleurcode formaten die je kunt kiezen uit Hex, RGB, HSL, HSV en VEC4. Selecteer een optie en het programma zal de corresponderende code-stijl gebruiken wanneer het de waarde naar het klembord stuurt.

Colorpicker4

Het programma bewaart de laatste tien kleuren die u ermee hebt gekozen, om deze te openen gebruikt u de sneltoets, maar in plaats van met de linkermuisknop te klikken om een kleur te kiezen, klikt u met de rechtermuisknop ergens op het scherm. Een kleurenwiel zal verschijnen, het toont de 10 kleuren en u kunt er met de muis over gaan om de code te zien, of klik op de schaduw om de waarde te kopiëren.

Colorpicker5

ColorPicker: Oordeel:

ColorPicker is geschreven in C#. Het programma werd onlangs toegevoegd aan Microsoft PowerToys (versie 29). Jammer genoeg werkt ColorPicker niet goed met het Windows light thema. De GUI van het programma heeft een donker thema, dat is geen probleem, maar wanneer het besturingssysteem is ingesteld om het lichte thema te gebruiken, blijven de knoppen en de tekst in de interface van de toepassing donker, wat het op zijn beurt zeer moeilijk maakt om het te gebruiken zonder het thema van het OS te veranderen zoals u kan zien in de schermafdrukken.

Maar er is nog een probleem. Het programma heeft een bekend probleem waarbij het de cursor permanent verandert in het pictogram van de picker (pen?). Om de cursor opnieuw in te stellen, moet je naar de Windows Instellingen > Muis > Muis en cursorgrootte aanpassen, en dan de grootte van de aanwijzer wijzigen, die dan teruggaat naar de standaard Windows cursor. Het goede nieuws is, dat je dit probleem kunt vermijden door de "verander cursor" optie uit te schakelen in de instellingen van het gereedschap. Kortom, ColorPicker heeft dus nog kinderziektes maar we vermoeden dat deze binnen enkele updates helemaal van de baan zijn.

Succes

ColorPicker kan u hier downloaden

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...