zaterdag, september 30, 2023

Openshot ArrowOpenShot is een videobewerkingsprogramma dat nog niet heel bekend is in de wereld. Het is te gebruiken op meerdere besturingssystemen, waaronder: Windows, Chrome OS, macOS en Linux.

Een groot voordeel van een lichtgewicht video editor is dat deze zo licht zijn dat de aanbevolen specificaties niet hoog zijn, waardoor vele mensen dit soort programma’s zonder moeite kunnen gebruiken - zelfs op een goedkopere laptop. De meeste bewerkingsprogramma’s zijn zwaar en zullen de meeste laptops vast laten lopen of sloom laten draaien, maar bij OpenShot is dat niet het geval.
OpenShot1

Ook al is het een gratis programma, de software bevat alsnog een groot aantal features die mogelijk zijn.

 • Trimmen en splitten: Binnen enkele kliks met uw muis kunt u gemakkelijk video- of audiobestanden uit meerdere kanalen korter maken, wat ook wel trimmen wordt genoemd. Ook is het mogelijk om deze bestanden te splitten, waardoor u ze in tweeën kunt delen om ze vervolgens heen en weer te slepen of aan een ander bestand vast te maken.
 • Animaties: OpenShot bevat tientallen animaties die u kunt gebruiken om videobestanden naar elkaar over te laten springen. Denk hierbij aan het vervagen, of het veranderen van kleurtinten wat een leuk extra effect geeft aan uw video.

OpenShot2

 • Tekst toevoegen: Ook is het gemakkelijk om tekst toe te voegen aan een bestaande video. Dit is een uitkomst als u bijvoorbeeld een ondertiteling aan uw video wilt toevoegen - waardoor u net een echte filmmaker lijkt.
 • Special effects: Naast de animaties is het ook mogelijk om meerdere special effects toe te voegen aan uw videoproject. Denk hierbij aan leuke effecten zoals het pixelaten van uw video of deze te laten blurren.

OpenShot3

Ons oordeel:
Zelf heb ik al meerdere (simpele) videoprojectjes gemaakt via OpenShot, en voor het geld (niets dus) ben ik er erg tevreden mee. Hij bevat een makkelijke interface, vele functies en draait zelfs gemakkelijk op een oude laptop. Daarnaast bevat hij ook geen advertenties e.d. wat u bij andere gratis video-editors vaak wel ziet. OpenShot draait geheel op de donaties die ze ontvangen, waar wij van houden.

Als u na het lezen van dit artikel geïnteresseerd bent geraakt om deze software te gebruiken, kunt u hem hier downloaden.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...