woensdag, oktober 27, 2021

Usb Stick IconNormaal meldt u zich aan of af aan de computer via het menu Start, maar wist u dat het ook kan met een USB stick?

Stel u voor. U plugt de USB stick in en u wordt aangemeld, u haalt de USB stick eruit en u wordt afgemeld. Mooi niet denkt u? Wel, met het gratis programmaatje Predator kan het.

Predator: USB stick voor aan- en afmelden computer: Inleiding

De bedoeling van de makers van het programma Predator is om de computer beter te beveiligen tijdens een (korte) afwezigheid. Predator genereert een sleutel en plaatst deze bij voorkeur op een geheugenstick. Nadat u inlogt en Predator activeert, zal het programma controleren (scannen) of deze sleutel gevonden wordt. Is dat zo, is er niks aan de hand en blijft u aangemeld, haalt u de geheugenstick uit de computer, verdwijnt ook de sleutel en wordt u afgemeld (muis, toetsenbord wordt gedeactiveerd en het scherm wordt zwart). Uit ervaring weten we dat geheugensticks al even vaak verloren gaan als dat men wachtwoorden vergeet, bijgevolg hebben we dan ook onze twijfels of Predator wel echt bijdraagt tot een betere computerbeveiliging, maar dat neemt niet weg dat het voor sommige computergebruikers wel een leuke oplossing kan zijn, al was het maar dat u niet steeds opnieuw uw wachtwoord moet invullen. Predator bestaat in een Free (zie dit artikel) en een professional editie dat uiteraard meer opties aan boord heeft.

Predator: USB stick voor aan- en afmelden computer: Installatie

De installatie van Predator verschilt nauwelijks met dat van andere software. De download (via de website van de maker) is een ingepakt bestand.

 • Uitpakken dus en het installatiebestand (.msi) openen.
 • Accepteer de eula en overloop de installatieprocedure. Na een paar klikken op Next bent u klaar. 

Predator Installatie

 • Van zodra u Predator opent, wordt u gevraagd om een USB stick in te pluggen.

Predator Gebruik1

Van zodra u bevestigt met Ok, opent een dialoogvenster waar u het wachtwoord kan invullen en de locatie (schrijfletter) van de geheugenstick kan instellen.

Predator Gebruik2

 • Bevestig wederom met OK en er wordt een sleutel weggeschreven naar de USB stick.
 • Bent u klaar, bevestigd u met OK.

Predator: USB stick voor aan- en afmelden computer. Het gebruik.

Zoals verteld in de inleiding moet na het opstarten van de computer Predator manueel activeren, hoewel automatisch mee opstarten met Windows ook mogelijk is.

 • Plug de geheugenstick waarop de sleutel staat in, en u kan aan de slag. Voortaan kan u zich aan- of afmelden door de geheugenstick in- of uit te pluggen.  
 • In het systeemvak kunt u controleren of Predator actief is. Is de geheugenstick aanwezig ziet u een groen bolletje in het systeemvak verschijnen. Ziet u een rood bolletje, wil dat zeggen dat de geheugenstick (sleutel) niet gevonden werd of dat u de verkeerde hebt ingeplugd.

Predator Gebruik3

De makers hebben videodemonstratie op YouTube geplaatst die u wellicht nog beter kan helpen.

Predator: USB stick voor aan- en afmelden computer: Algemeen oordeel

Of Predator echt wat bijdraagt aan een veiligere computer laten we in het midden, maar voor computergebruikers die regelmatig weggeroepen worden van hun toestel en er weinig voor voelen om steeds hun computer via de reguliere manier op slot te zetten, kan Predator een leuk en snel alternatief zijn. Onder voorbehoud dat u de geheugenstick niet kwijtspeelt. Predator is gratis en in onze eigen taal te gebruiken.

Compatibel met: Alle Windows versies vanaf Windows XP SP3

Download:
Predator kunt u downloaden via onderstaande deze link.  Let wel op dat u de download kiest voor de juiste Windows versie (32 bit – 64 bit).

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...