zondag, oktober 17, 2021

Coffee Cup IconRemove Empty Directories is een programma dat helpt bij het opsporen en verwijderen van lege mappen op een computer.

Lege mappen zijn doorgaans nutteloos en vertragen bovendien de computer. De reden hiervoor is simpel. Ook al zijn de mappen leeg, het besturingssysteem zal ze eveneens indexeren en openen om te kijken of er alsnog iets in zit. Deze gegevens worden op hun beurt dan weer verwerkt wat tot gevolg heeft, dat er systeemkracht verloren gaat. Got it?

Nu kan u met Windows Verkenner perfect lege lege mappen opsporen en verwijderen, maar dit is een tijdrovende en lastige klus. Gelukkig bestaat er voor alles en nog wat software die het leven aan een computer eenvoudiger maken, zoals bijvoorbeeld Remove Empty Directories (RED).

Remove Empty Directories-Lege mappen opschonen - Installatie:

Het installeren van Remove Empty Directories verschilt nauwelijks of niet van andere software. Enkele klikken op Next en OK volstaan. Net zoals vaak, hebt u de mogelijkheid om de installatiefolder te kiezen en moet u de gebruiksovereenkomst accepteren. Bij een recente test vonden we geen rommel, toolbars of verborgen reclame.

Remove Empty Directories-Lege mappen opschonen - Het gebruik

 • Na de installatie is Remove Empty Directories bereikbaar via Start > Remove empty Directories, of via de snelkoppeling op het Bureaublad of startscherm.
 • Van zodra het programma opstart, kan u aangeven welke partitie (of mappen) u wenst te scannen op lege mappen of bestanden die 0Kb (nul kilobyte) groot zijn.

Lege Mappen Opschonen 1

 • Na het scannen verschijnen de resultaten in een boomstructuur. Het resultaat zal u wellicht verbazen want het aantal loopt al snel op! Mappen in het rood gemarkeerd zullen worden verwijdert nadat u op Delete folders klikt.
 • Mappen in het grijs aangeduid, zullen onaangeroerd blijven. Mappen in het blauw zijn beschermd.

Lege Mappen Opschonen 2

Onder het tabblad Settings vindt u dan weer enkele nuttige opties terug.

 • Zo lijkt ons de mogelijkheid om Don’t scan hidden folders (verborgen mappen niet scannen) aan te vinken, zinvol voor pc-leken.
 • Zeker niet onbelangrijk is aan te duiden wat er met de lege mappen moet gebeuren. Bij standaardinstellingen komen deze eerst in de prullenbak terecht, en dat is zeker niet slecht. Voor hen die goed weten met wat ze bezig zijn, kunnen deze instelling ook aanpassen naar Delete directly and don't ask any questions, waardoor lege mappen meteen gewist worden.

Lege Mappen Opschonen 3

Algemeen oordeel:

Remove Empty Directories is gratis en helpt u bij het opschonen van lege mappen op de computer. Remove Empty Directories doet dat snel, grondig, en het beschikt zelfs over enkele opties (contextmenu in Verkenner) om deze anders tijdrovende klus, eenvoudige te klaren. Top gereedschap dat helaas niet in het Nederlands te gebruiken is.

Homepagina & download: http://www.jonasjohn.de/lab/red.htm

Let op! U kan op de pagina 3 varianten downloaden. Namelijk de Normal edition, de Admin edition (meer rechten voor het programma) en een portable versie.

Compatibel met: Windows XP - Vista - Windows7 - Windows 8 - Windows 10

Getest op: Windows 10 (64-bit)

Nota:

Sommige programma’s hebben lege mappen nodig om te kunnen functioneren. We raden dan ook ten stelligste aan enkel mappen te verwijderen waarvan u zeker weet dat ze overbodig zijn of toebehoren aan programma’s die niet meer aanwezig zijn op de computer! Een herstelpunt aanmaken vooraleer u begint met het opschonen van lege mappen is immers aanbevolen.

 

Recente Reacties

 • Leen zei Meer
  Top. Heel duidelijk uitgelegd. Het is niet ingewikkeld maar als gewone Windows gebruiker kom je hier...
 • Evan zei Meer
  ik heb geleerd om van een groep jpg's een strip te maken. Dat doe je door de groep op volgorde...
 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...