VlcVLC Media Player is bij uitstek een van de beste alternatieven is voor Windows Media Player. Als u iemand bent die veel met mediabestanden aan de slag gaat kunt u bijna niet om VLC Media Player heen, gewoonweg omdat dit stukje software ALLES afspeelt, zelfs de meest exotische bestandsformaten.

VLC Media Player 2.0 update:

VLC Media Player kreeg van de makers een grote update en werd opgewaardeerd naar versie 2.0 met de projectnaam "TwoFlower".
Bij de nieuwe versie werden volgens de ontwikkelaars honderden bugs verholpen en werd de gebruikersinterface aangepast. We geven u een beknopt lijstje met andere belangrijke veranderingen en nieuwtjes:

  • Sneller coderen en decoderen van video's op systemen met multi-core processors.
  • Nieuwe videofilters werden toegevoegd voor het bewerken van uw filmpjes.

Vlc2a

Vlc2

  • Betere integratie met OS X Lion (Mac)
  • Betere ondersteuning voor BlueRay schijfjes (experimenteel).
  • Nieuwe 'rendering pipeline'  voor video's met een betere kwaliteit voor ondertiteling.

VLC Media Player installatie:

Eerlijkheidshalve moeten we wel toegeven dat u tijdens de installatie best even aandachtig bent, tenminste als u niet wil dat VLC media player zich alle mediabestanden toe-eigent. We kunnen ons voorstellen dat u VLC media player enkel wil gebruiken bij videobestanden. Als dat zo is, doet u er dan ook best aan de optie Audiobestanden uit te vinken bij Bestandstype- associaties (omgekeerd kan natuurlijk ook).

Vlc1

VLC Media Player gebruik:

  • Na de installatie kunt u meteen aan de slag met VLC media player via Start > Alle programma’s > VideoLan > VLC media player of via de snelkoppeling op het Bureaublad.

Vlc3

  • Van zodra VLC media player opent, zult u merken dat de gebruikersinterface er erg sober uitziet.

Vlc4

Maar het gezegde “schijnt bedriegt” is meer dan waar ook van toepassing op VLC media player. Ondanks de sobere interface is VLC media player tot grootse dingen in staat. De mogelijkheden zijn zo uitgebreid dat het zelfs voor ons onmogelijk is om ze allemaal te beschrijven. Buiten dat het programma zowat alle mediabestanden die u op de wereld vindt, kan afspelen, wordt ook de mogelijkheid geboden om zelf te streamen, de skins aan te passen, ondertitels te bewerken of toe te voegen, en alsof dat nog niet genoeg is, kunt u VLC media player nog uitbreiden met extra plug-ins en extensies. Kortom, u noemt het, VLC media player doet het.

We kunnen dan ook nauwelijks anders dan te zeggen dat u best zelf begint met experimenteren als u wel wat ziet in VLC media player. Een goede plaats om te beginnen is bij de voorkeuren. Ga naar Extra > Voorkeuren en begin alvast met het controleren en eventueel aanpassen van de basisinstellingen.

Vlc5

Vlc6

Pro:

VLC media player is openbron software (gratis) van de bovenste plank en onmisbaar voor de mediafanaten onder ons. Het ding speelt alles af en u kunt er alles mee doen, wat wilt u nog meer?

Contra:

Als u niet aandachtig bent tijdens de installatie, eigent VLC media player zich alle bestandsextensies toe, bovendien nestelt het programma zich overal in. Het systeemvak, contextmenu of het Bureaublad? U kunt het zo gek niet bedenken om u vindt er een icoontje van VLC media player terug. Ok, we geven toe, niet iedereen vindt dit een nadeel maar toch. Als u enkel maar mp3-tjes afspeelt en Youtube filmpjes bekijkt, bent u wellicht beter af met andere software. De interface van VLC media player mag er dan wel sober uitzien, de doorsnee computergebruiker zal wellicht enkele weekjes zoet zijn om al de mogelijkheden van VLC media player te ontdekken en gebruiken.

Algemeen oordeel:

Beperkt het ‘media gebruik’ aan jouw computer zich tot het bekijken van Youtube filmpjes en het afspelen van mp3-tjes bent u wellicht beter af met ‘simpelere’ programma’s, bent u daarentegen iemand die ‘straffere’ zaken doet met mediabestanden, hebt u wellicht VLC media player al geïnstalleerd, zo niet, zult u dat nu doen.

Compatibel met: Windows XP - Vista - Windows7 - Windows8

Download: http://www.videolan.org/vlc/