We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (1 Vote)

Security Essentials IconElk hulpmiddel om de computer te vrijwaren van malware is mooi meegenomen, zeker als het dan ook nog eens gratis is, zoals het Microsoft Safety Scanner bijvoorbeeld.

Heeft uw bestaande virusscanner problemen met het verwijderen van kwaadaardige programmatuur of loopt de computer niet meer zo vlot,  kunt u misschien eens Microsoft Safety Scanner uitproberen. Ondanks dat het een zogenaamd online hulpprogramma genoemd wordt, moet u eerst een bestand downloaden vooraleer u kan beginnen (zie verderop in dit artikel).

Microsoft Safety Scaner: Omschrijving (volgens Microsoft)

Microsoft Safety Scanner is een gratis te downloaden hulpmiddel waarmee u uw pc on-demand kunt scannen en virussen, spyware en andere schadelijke software kunt verwijderen. Het hulpprogramma werkt in combinatie met uw bestaande antivirussoftware.

Microsoft Safety Scanner: Download, installatie en gebruik

Wij blijven het vreemd vinden dat Microsoft dit een online hulpprogramma noemt. Niet omdat u eerst een bestandje moet downloaden, dat gebeurd wel vaker, maar omdat u ook een korte installatieprocedure moet overlopen. Maar goed, dan zal dan wel te maken hebben met het feit dat Microsoft Safety Scanner verloopt, 10 dagen nadat u het gedownload hebt. Na die 10 dagen moet u het hulpprogramma opnieuw downloaden en uitvoeren om zeker te zijn dat u de nieuwste definities (lees updates) ter uwer beschikking hebt.

Microsoft Safety Scanner kunt u hier downloaden. Op de downloadpagina kunt u overigens op de link selecteer uw versie kliken als u MSS wilt gebruiken op een andere computer met een ander besturingssysteem.

  • Na het downloaden hoeft u enkel het .exe bestand te openen om te beginnen. Accepteer de gebruikersovereenkomst en klik op Volgende.

MSSi1

  • Bij de volgende stap in de installatieprocedure wordt er nog eens op gewezen dat Microsoft Safety Scanner  geen vervanging is voor het gebruik van antivirussoftware waarmee constante beveiliging wordt geboden. Klik op Volgende.

MSSi2

  • De installatie van Microsoft Safety Scanner loopt naadloos over in het gebruik van het programma.
  • Bij de volgende stap selecteert u het type scan dat u wilt uitvoeren. Indien u opteert voor een aangepaste scan, kunt u de gewenste map selecteren door op de gelijknamige knop te klikken.

MSSi3

  • Klik op Volgende om te beginnen met het scannen.

MSS1

  • Enkele ogenblikken later is de scan voltooid. Indien er problemen gevonden werden, wordt er een rapport gemaakt en krijgt u opties voorgesteld met wat u ermee wil doen. Een rapport dat trouwens opgeslagen wordt op de locatie C:\Windows\Debug\msert.log (indien Windows op de C schijf ge├»nstalleerd is).

MSS2

  • Indien er geen ongewenste software gevonden werd, hoeft u enkel maar op voltooien te klikken.

Microsoft Safety Scanner: Algemeen oordeel

Microsoft Safety Scanner is een aanvulling op bestaande beveiligingssoftware, is in het Nederlands te gebruiken en gratis. Dat u het programma kan downloaden naar pakweg een USB-stick en er eventueel andere computergebruikers, dat een andere Windows versie gebruiken, kan mee helpen is mooi meegenomen.