Malware IconRootkits zijn een vorm van malware dat zelfs voor gerenommeerde antivirussoftware moeilijk te detecteren is. Met dit gegeven in het achterhoofd, snapt u dat extra hulp altijd welkom is. Die hulp kunt u krijgen van onder andere OSHI Unhooker.

Zoals eerder gezegd zijn rootkits een vorm van malware dat zelfs voor de beste beveiligingssoftware moeilijk te detecteren is, laat staan verwijderen. De reden waarom rootkits zo moeilijk te detecteren zijn is omdat die ondingen zich zeer diep in het systeem nestelen en omdat er veel variaties bestaan. Zo bestaat er onder andere een techniek die gebruikt maakt van processen van programma's om malware binnen te sluizen. Even een voorbeeld. Als u bijvoorbeeld jouw mediaspeler opent worden daar (op de achtergrond) meerdere processen bij betrokken. Door zo een proces, zonder uw medeweten, op de achtergrond draaiende te houden, kan kwaadaardige programmatuur (rootkits) ervoor zorgen dat uw systeem besmet geraakt en gegevens steelt of doorspeelt. De techniek om malware binnen te sluizen via "hangende processen" noemt men "Hooking". Vrij vertaald komt het er dus op neer dat een malafide persoon een haak plaatst bij een proces dat bij een programma hoort. Dit programma kan alles zijn. Niet enkel een mediaspeler, maar ook Kladblok of eender welk andere software kan gebruikt worden voor "Hooking". Na deze vereenvoudigde uitleg begrijpt u waarschijnlijk ook beter de naam van het programma dat we hier bespreken, OSHI Unhooker.

OSHI Unhooker: Strijden tegen rootkits

OSHI Unhooker: Introductie & installatie

OSHI Unhooker is dus een rootkitscanner dat op zoek gaat naar "haken" in jouw systeem, of beter gezegd, in dat van uw computer. Door het gebruik van gecompliceerde algoritmes zou, volgens de makers, dit stukje software zelfs in staat zijn tot nog toe onbekende rootkits van het systeem te zwieren.

De installatie van OSHI Unhooker is simpel, er is er geen. Downloaden en openen, dat is alles.

OSHI Unhooker: Gebruik

  • OSHI Unhooker gebruiken is al even eenvoudig als de installatie. Als u Unhooker opent, accepteert u eerst de gebruikersovereenkomst en klikt u op de knop.
  • Er is maar 1 knop, dus u hoeft al niet te zoeken welke precies (zie schermafdruk).

Unhooker1

  • Na enkele seconden (of minuten) verschijnen de resultaten met daarin de eventueel gevonden 'haken'. Een klik op Clean en u bent klaar.

Unhooker2

  • Zoals wel vaker bij rootkitscanners is de kans op valse positieven niet denkbeeldig. Om deze valse positieven tot een minimum te beperken wordt op het einde ook aan u gevraagd om de resultaten door te sturen naar OSHI voor verdere analyse. Hierbij worden geen persoonlijke gegevens doorgespeeld en de makers garanderen uw privacy te respecteren. Als u precies wil weten wat er doorgestuurd wordt, kunt u het rapport opslaan (Save report) en het zelf controleren.

OSHI Unhooker: Algemeen oordeel

+ (pro)

  • Geen installatie
  • Super eenvoudige interface
  • Gratis

- (contra)

  • Niet in het Nederlands

Download OSHI Unhooker