RiotRIOT oftewel Radical Image Optimization Tool, is zoals de naam al doet vermoeden, gereedschap om afbeeldingen foto's te optimaliseren. Maar RIOT heeft een pak opties aan boord en werkt snel.

Er zijn redenen genoeg te bedenken waarom u foto's en afbeeldingen wil optimaliseren. Eerst en vooral zijn er natuurlijk de webmasters die er alle belang bij hebben foto's en afbeeldingen te optimaliseren om de bestandsgrootte te beperken en zodoende de laadtijden van de webpagina's te beperken. Maar ook anderen kunnen voordeel halen uit het optimaliseren van foto's en afbeeldingen. Denk bijvoorbeeld aan online fotoalbums, delen op sociale netwerken en/of opslaan in de cloud (beperkte opslagcapaciteit). Kortom, het optimaliseren van afbeeldingen en foto's kan voor iedereen nuttig zijn. Als het dan ook nog snel, eenvoudig en bijna volledig geautomatiseerd kan zoals met RIOT, waarom zou u het dan niet doen?

RIOT: Optimaliseren van afbeeldingen en foto's

RIOT: Introductie

Radical Image Optimization Tool is eigenlijk een simpel, maar krachtig gereedschap. Bewijs hiervan is de uitgebreide functielijst.

  • RIOT kan overweg met bijna alle bestandsformaten waaronder enkele exotische en wetenschappelijke formaten.
  • Voor het optimaliseren worden automatisch de beste parameters en instellingen gekozen.
  • Met 'Dual view' ziet u in realtime het geoptimaliseerde bestand en kunt u meteen de bestandsgrootte vergelijken.
  • Basis gereedschappen om foto's en afbeeldingen te bewerken zijn aanwezig.
  • Verwijderen en aanpassen van EXIF data en metadata is eveneens mogelijk (niet onbelangrijk).
  • Bewerkingen gebeuren in het geheugen zodat u snel het resultaat ziet.
  • Gewenste bestandsgrootte kan indien gewenst ook ingesteld worden.
  • Nog een hoop technische gegevens die u zullen besparen omdat we ze zelf ook niet goed begrijpen (HA!)

RIOT: Installatie

De installatie van RIOT verloopt gelijkaardig aan dat van andere software, maar toch moet u even opletten tijdens de installatie. Haal het vinkje weg (zie schermafdruk) of u hebt software dat u niet gevraagd hebt.

Riot 1

Meestal eindigt een test als we dit tegenkomen tijdens de installatie, maar t'is maar omdat we veel goeds gehoord hebben over RIOT dat we een uitzondering maken. Dus, haal het vinkje weg en klik op Install om de installatie af te ronden. Enkele ogenblikken later bent u klaar.

RIOT: Gebruiken

Ondanks dat RIOT niet in het Nederlads te gebruiken is laat het programma zich eenvoudig bedienen. Klik op File en navigeer in Windows verkenner naar de afbeelding of foto dat u wenst te optimaliseren. Klik op openen en RIOT doe geheel automatisch de rest. Voor hen die toch graag een "vinger in de pap" wensen, kunnen desgewenst een aantal instellingen aanpassen die bereikbaar zijn via de knoppen in hetzelfde dialoogvenster (zie schermafdruk).

Riot 2

U ziet meteen hoeveel bestandsgrootte u hebt gewonnen. Naast de automatische modus, kunnen experts kiezen voor handmatige instellingen.

RIOT- Radical Image Optimization Tool: Ons oordeel

RIOT is niet in het Nederlands te gebruiken en bovendien bent u best aandachtig tijdens de installatie. Daar tegenover staat wel dat u bijzonder krachtig gereedschap krijgt voor het optimaliseren van afbeeldingen en foto's. RIOT werkt snel, goed, is eenvoudig te gebruiken en kost u geen cent. Aan u de keuze.

Downloaden kan via deze website

Compatibel met: Vanaf Windows 2000 en nieuwer.