Metro IconWenst u zelf tegels te maken voor toepassingen en programma's in Windows8? Fijn, OblyTile is wat u nodig hebt!

Bent u een creatieve geest en zou u zelf graag tegels voor het startscherm van Windows8 maken? Mooi want met OblyTile krijgt u dat vrij eenvoudig voor elkaar. Bijkomend is dat veel toepassingen en programma's helemaal niet afgestemd zijn op de metro-interface van Windows8 waardoor u op het startscherm grote vierkanten ziet verschijnen met een klein pictogram van het betreffende programma erin. Komt er nog bij dat u niet in staat bent om de kleur van de tegels te kiezen. Redenen genoeg dus om zelf aan de slag te gaan en het startscherm (de tegels althans) te personaliseren. Het icoontje, de kleur en/of zelf een titel of naam geven behoort tot de mogelijkheden.

OblyTile: Maak moderne tegels voor elk programma (Windows8)

ObLyTile: Introductie

OblyTile is dus een kleine applicatie waarmee u zelf tegels maakt voor programma's en toepassingen. OblyTile is nog in volle ontwikkeling maar bij onze test bleek het programma goed te werken. Om optimale resultaten te bekomen zijn er wel enkele zaken die u moet weten.

 • Eerst en vooral moet u in staat zijn om zelf afbeeldingen te maken en op te slaan als .png formaat met de afmetingen van 120x120 pixels.
 • De tweede zaak dat u moet weten is waar u het uitvoerbaar bestand van het programma kan vinden waarvoor u een tegel wil maken. Meestal vindt u deze terug in de map c:\program files (x86)\naam programma\ naam.exe

Als beide zaken voor u geen probleem zijn kunt u aan de slag.

OblyTile gebruik:

OblyTile is eenvoudig in gebruik. Na installatie klikt u op het .exe bestandje om te starten. van zodra OblyTile opent overloopt u de volgende stappen:

 1. Geef de tegel een naam (max 20 karakters)
 2. Vink aan of u de naam al dan niet wil verbergen.
 3. Zoek naar het uitvoerbaar bestand (.exe) van het programma waarvoor u een tegel wil maken. Klik op de .... naast Program Path (zie schermafdruk) en navigeer en zoek in Windows Verkenner het .exe bestand.
 4. Klik op de .... (puntjes) naast Tile Image en navigeer naar de afbeelding dat u wenst te gebruiken als icoontje. Deze afbeelding maakt u dus best op voorhand (PNG formaat) met afmetingen van 120 x120 pixels. Van veel programma's vindt u gemakkelijk icoontjes via afbeeldingen zoeken met Google. Verklein ze naar 120x120 en sla het op als PNG formaat. Op die manier bespaart u veel werk en hebt u alsnog een leuke tegel. Zelf ontwerpen kan natuurlijk ook.
 5. Kies een achtergrondkleur voor de tegel.
 6. Kies een tekstkleur voor de tegel.
 7. Vink eventueel aan of u het betreffende programma wenst uit te voeren als administrator.
 8. Klik op Create Tile en klaar.

OblyTile1

 • Om u een voorbeeld te laten zien hebben we zelf een tegel gemaakt voor Firefox.

Voor:

Tegel Firefox Voor

Na:

Tegel Firefox Na Oblytile

 • Bij de instellingen van OblyTile (bereikbaar via gereedschapsicoontje) vindt u enkele interessante opties terug voor als u moeilijk kan kiezen tussen diverse kleuren. Hier kan u namelijk aanvinken om het programma zelf willekeurig kleuren te laten kiezen voor nieuwe tegels.
 • Verder kan u aangeven of u de tegel enkel voor de huidige gebruiker wil maken of voor alle gebruikers aan de computer.

OblyTile2

OblyTile: Algemeen oordeel

Met OblyTile kunt u alweer een stap verder gaan in het personaliseren van uw computer. Meer bepaald het startscherm van Windows8. Leken zullen mogelijk problemen hebben met het vinden van het .exe bestandje als ze aan de slag gaan maar daar tegenover staat wel dat u eender welke afbeelding kan gebruiken als icoontje op een tegel. OblyTile is gratis maar niet in het Nederlands te gebruiken.

Geschikt voor Windows8

Homepagina

Download OblyTile