Metro IconWilt u op een eenvoudige manier het (metro)startscherm van Windows 8 aanpassen? Dan is Windows 8 Start Screen Customizer misschien wat voor u.

Als u Windows 8 wil personaliseren moet u door diverse menu's navigeren, komt er nog bij dat door het opzet van Windoows8, waarbij de metro-interface en de klassieke interface nagenog los van elkaar werken, u nog wat extra 'werk' hebt. Kortom, u kan het metro-startscherm aanpassen via de metro-interface. De klassieke bureaubladachtergrond laat zich dan weer aanpassen via het configuratiescherm. Sinds de lancering van de update Windows 8.1, kan u de bureaubladachtergrond ook gebruiken in het metro-startscherm, maar om dat te realiseren moet u dan weer via de eigenschappen van de taakbalk. Als u voorgaande gelezen hebt, begrijpt u wellicht dat er nood is aan software die de zaken vereenvoudigen. Wel, die software bestaat en noemt Windows 8 Start Screen Customizer.

Windows 8 Start Screen Customizer: Installatie

Windows 8 Start Screen Customizer laat zich, na het downloaden wel te verstaan, eenvoudig installeren. U kan een taal kiezen (Nederlands hoort daar niet bij) en daarna krijgt u de gebruikelijke installatieopties te zien.

Startscreen Customiser1

Enkele klikken later bent u klaar.

Op moment van schrijven konden we Windows 8 Start Screen Customizer installeren zonder toolbars en andere rotzooi, toch een belangrijk gegeven.

Windows 8 Start Screen Customizer: Gebruik.

Windows 8 Start Screen Customizer is eenvoudig in opzet. De interface is bijzonder gebruiksvriendelijk en naar extra instellingen en opties hoeft u ook al niet te zoeken. Alle mogelijkheden van het programma staan verzameld in één dialoogvenster.

Startscreen Customiser2

  1. Aan de linkerzijde kan u het metro-startscherm personaliseren.
  2. Als u op de knop 'Load Picture' klikt opent Windows Verkenner waarna u naar de gewenste afbeelding kan navigeren die u wenst te gebruiken als achtergrond voor het klassieke Bureaublad.
  3. Bij extra kan u een diashow samenstellen en afbeelding kiezen die u daarvoor wenst te gebruiken. Eventueel een Blur-effect (wazig) instellen en het interval voor de diashow aanpassen kan ook.
  4. Verder kan u aangeven of u Windows 8 Start Screen Customizer mee wil laten opstarten met Windows of niet. De taal aanpassen kan achteraf ook nog altijd zoals u merkt in bovenstaand schermafdruk.

U merkt het, alle instellingen en mogelijkheden van Windows 8 Start Screen Customizer zijn verzameld in één dialoogvenster wat het programma uitermate geschikt maakt voor leken met een beetje kennis van het Engels.

Windows 8 Start Screen Customizer: Ons oordeel

Windows 8 Start Screen Customizer voegt geen extra functies aan Windows8 en zelfs niet aan Windows8.1. Toch heeft het programma een bestaansreden, namelijk het vereenvoudigen van het personaliseren van Windows8.

Pro:

  • + Gebruiksvriendelijk
  • + Gebruikt weinig of nauwelijks systeemkracht.

Contra:

  • - Voegt weinig extra's toe aan Windows8 (het blur-effect niet te na gesproken).
  • - Hebt u het echt nodig?

Windows 8 Start Screen Customizer downloaden kan via deze link