We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.25 (2 Votes)

Opera MailOpera Mail is te downloaden als desktop e-mailprogramma. Maar kan Opera Mail de concurrentie aan met Windows Live Mail, Outlook, Thunderbird en anderen? Dat leest u in onderstaand verslag.

Het mag duidelijk zijn, het rommelt op de e-mail markt! Op het moment dat we dit artikel schrijven raakt bekend dat Google een grote update uitrolt voor GMail. Microsoft verkast hun Live, Hotmail en MSN gebruikers naar Outlook.com en Mozzilla haalde nog niet zo lang geleden de stekker uit Thunderbird. U als gebruiker wordt ongevraagd geconfronteerd met wijzigingen en veranderingen. U moet u steeds aanpassen aan de grillen en kuren van softwaregiganten. Outlook.com en GMail blijven tot nader order nog altijd online maildiensten, wat zoveel wil betekenen als dat u er naartoe moet surfen om mailberichten te controleren. Wat betreft de desktop mailprogramma's is het er zowaar nog erger aan toe. Mozilla maakte bekend dat ze niet langer ondersteuning bieden (met uitzondering van veiligheidspatches) voor Thunderbird. Als u Office 2013 aanschaft zit Outlook er niet meer bij, wilt u toch nog de Office-versie van Outlook gebruiken, bent u verplicht een abonnement te nemen op Office 365. Nu hebben we jullie in het verleden al alternatieven voor Outlook aangeboden, maar ook die vallen niet altijd even goed in de smaak.

Om een lang verhaal kort te maken, er is nog steeds grote behoefte aan een goed en simpel e-mailprogramma dat u gewoon installeert op de computer en waarbij u ineens alle e-mail van al je accounts in 1x kan bekijken. Nu hebt u gelukkig nog altijd Windows Live Mail 2011 ter beschikking, maar zelfs dat programma laat zich even goed manipuleren (aanpassen) als het kapsel van Koningin Fabiola. Blijkbaar hebben de Noren de nood aan een eenvoudig en goed (?) desktop mailprogramma goed aangevoeld. De makers van Opera besliste om van hun online maildienst Opera Mail een desktop versie te maken. De vraag is natuurlijk, zijn ze daarin geslaagd? Kan Opera Mail concurreren met Windows Live Mail, Thunderbird en anderen? Na onze eerste testen kunnen we u nu al het antwoord verklappen........ Absoluut!

Opera Mail

Opera Mail: Installatie

Al vanaf de installatie kon Opera Mail ons bekoren. Na het downloaden (zie onderaan dit artikel) klikken op het .exe bestand om te beginnen. Vanaf dan hoeft u in principe nog weinig te doen als u voor de standaardinstallatie kiest. Voor hen die graag de installatiefolder en dergelijke willen aanpassen, die klikken in het introductiescherm meteen op Opties. Bij de opties kunt u ook de taal aanpassen, maar bij ons werd die automatisch gedetecteerd zodat we konden afronden en verder doen in onze eigen taal.

Uiteraard wordt er gevraagd om je e-mailaccount in te stellen, maar deze stap kan u overslaan en achteraf nog altijd uitvoeren.

Opera Mail1

Ook opmerkelijk, geen reclame, toolbars of andere rotzooi te vinden.

Opera Mail: Gebruik en Interface

Toen we Opera Mail voor het eerst opende slaakten we een zucht van verluchting. In tegenstelling tot sommige concurrenten oogt de interface fris en eenvoudig te bedienen. Alles wat u verwacht in een e-mailprogramma is aanwezig. Omdat beelden meer zeggen dan woorden krijgt u van ons enkele schermafdrukken.

Aan de linkerkolom ziet u da mappen, labels en account(s). Bijzonder leuk is dat bijlagen (muziek, afbeeldingen, documenten en video's) snel gevonden kunnen worden in het gelijknamige vak. Labels, mappen en bijlagen zijn aanpasbaar en uitbreidbaar naar persoonlijke voorkeur.

Opera Mail3

Ook bij het opmaken van nieuwe e-mailberichten is de interface netjes en ordelijk zonder te moeten inboeten aan functionaliteit. Bijlagen invoegen, handtekening maken (zelfs met afbeelding via html bestand), lettertypes kiezen en etc. behoort tot het standaard arsenaal.

Opera Mail4

Het adressenboek van Opera Mail noemt Relaties. Ook hier zijn de standaardzaken aanwezig om het adresboek overzichtelijk en eenvoudig navigeerbaar te houden. U kan groepen aanmaken en het spreekt dat u contactpersonen uit andere e-maildiensten en programma's kan importeren.

Opera Mail5

Het snelmenu bovenaan zorgt er dan weer voor dat u snel berichten kan verwerken. Doorsturen, beantwoorden, labelen, markeren als spam of naar de prullenbak verwijzen zijn bereikbaar via dit menu. Via het gereedschapsicoontje kan u desgewenst de sorteervolgorde geheel naar eigen smaak aanpassen.

Opera Mail6

Zoals eerder aangehaald kunt u bestaande e-mailaccounts importeren. De Opera-knop in de linkerbovenhoek biedt toegang tot deze functie (zie schermafdruk).

Opera Mail7

Via het icoontje in de rechter bovenhoek kunt u dan weer snel de leesindeling aanpassen.

Opera Mail2

Zijn we uitgepraat? Neen want in Opera Mail zitten nog wel enkele leuke en handige functies zoals:

  • RSS integratie
  • Offline werken
  • Snel antwoorden
  • Low Bandwidth mode (trage verbindingen)
  • Spamfilter (uiteraard)

Opera Mail: Ons oordeel

Bij Opera hebben ze blijkbaar goed begrepen dat er nood was aan (extra) een alternatief voor Windows Live Mail. Opera Mail kon ons zeker bekoren, zelfs in die mate dat we het op onze computer gepromoveerd hebben tot standaard e-mailprogramma. Alles wat u nodig hebt is aanwezig en de interface oogt fris en overzichtelijk. POP en IMAP accounts vormen geen probleem en we konden zonder veel moeite de mails uit outlook.com en GMail binnen halen. Opera Mail is gratis, en te gebruiken in het Nederlands, bovendien is de versie die wij testte nog maar een begin (1.0. en nog een beetje) wat ons doet vermoeden dat Opera Mail nog beter zal worden. Ons zou het alvast niet verwonderen als Opera Mail de concurrentie naar de kroon steekt.

Compatibel met: Windows & Mac

Downloaden kan via deze link

Mocht u moeite hebben met het vinden van de downloadlink, kunt u het programma altijd rechtstreeks downloaden via onze eigen server.