We gebruiken cookies om content en advertenties te gebruiken, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse.

3 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)

Faststone IconIn onze zoektocht naar een alternatief voor Gadwin PrintScreen kwamen we Faststone Capture tegen. We hebben er veel getest, maar Faststone leek ons tot dusver het enige waardige alternatief.

Faststone Capture - beschrijving:

FastStone Capture is een krachtig, flexibele en intuïtieve screen-capture utility. Hiermee kunt u alles vastleggen wat op het scherm verschijnt. Vensters, objecten, het volledige scherm, rechthoek regio's, met de vrije hand-geselecteerde regio's en scrollende vensters / webpagina's.

Mogelijkheden:

 • Een kleine drijvende controle paneel dat overal kan neergezet, gesleept worden. Minimaliseren naar het systeemvak kan ook.
 • Faststone Capture is een systeemvriendelijk tooltje en gebruikt een zeer kleine hoeveelheid van het geheugen, vooral indien geminimaliseerd.
 • Sneltoetsen zijn instelbaar en overal bruikbaar op eender welk tijdstip, waardoor u eender welk scherm kan vastleggen.
 • Optie om bestemming van de schermafdruk aan te passen.
 • De mogelijk om tekst pijlen, markeringen of een watermerk toe te voegen.
 • Vallende schaduw en gescheurde-randeffecten
 • Formaat wijzigen, bijsnijden, zoom in / out
 • Opslaan als BMP, JPEG, JPEG2000, PNG, GIF, TIFF, TGA en PDF
 • Stuur een schermafdruk als e-mail.
 • Vergrootglas en kleurenkiezer
 • Multi-monitor ondersteuning

Niet niks voor gratis software dachten we zo. Even testen dan maar.

Faststone Capture - installatie:

We waren al een beetje onder de indruk van Faststone Capture, maar waren dat nog meer toen bleek dat er tijdens de installatie nergens gevraagd werd toolbars en andere ondingen te installeren. Na het uitpakken (de download is een.zip bestand) opent u het exe. bestand, een paar klikken op Next en de gebruikelijke installatie opties (gebruikersovereenkomst, snelkoppelingen plaatsen, installatie map) en klaar bent u.

Faststone Capture - gebruik:

Na de installatie van Faststone Capture verschijnt het programma in het systeemvak of op het Bureaublad (afhankelijk van de gekozen opties tijdens de installatie). Van zodra u Faststone opstart verschijnt eveneens het ‘zwevende controle paneel’.

Faststone Capture1 

Toen we de mogelijkheden van Faststone Capture lazen, vreesden we een beetje voor de gebruiksvriendelijkheid maar dat bleek best mee te vallen, tenminste als u het Engels een beetje kent. Het eerste wat wij deden waren de instellingen aanpassen. Om dit te doen klikt u met rechts op het Faststone Capture icoontje (systeemvak) > Settings. (via het zwevend controle paneel kan ook).

Faststone Capture2

Faststone Capture3

We gaan de instellingen niet allemaal opnoemen, dat vogelt u zelf maar even uit, maar zoals u ziet in bovenstaande afbeelding kunt u vrij eenvoudig de sneltoetsen aanpassen. Om vlot met dit soort software te kunnen werken is het belangrijk dat u de sneltoetsen uit het hoofd leert.
Verder willen u nog vertellen dat u kunt aanpassen wat er moet gebeuren van zodra u een schermafdruk genomen hebt. Klik met rechts op het Faststone-icoontje en ga naar Output en selecteer de gewenste optie. Zo kunt u bijvoorbeeld het schermafdruk opslaan in het klembord (clipboard), als bestand (File) en eventueel rechtstreeks printen (Printer) of mailen.

Faststone Capture4

Als u voor To Editor kiest, kunt u na het nemen van een schermafdruk de afbeelding nog bewerken, omkaderen, markeren etc.

Faststone Capture5

Faststone Capture: Algemeen oordeel

Faststone Capture is uitstekend gereedschap voor het maken van schermafdrukken en absoluut een alternatief voor dat andere pakket van Gadwin, temeer omdat u de afdrukken achteraf kan bewerken met de editor van Fastone zelf. Onder deze bewerken enkele bijzonder handige opties zoals tekst toevoegen, markeren en een watermerk plaatsen. Helaas, helaas 3x helaas is Faststone Capture niet in het Nederlands te gebruiken en lukte het eigenaardig genoeg niet bij onze test, om schermafdrukken van het programma zelf te maken. De nieuwere versies van het programma is trouwens niet meer gratis te verkrijgen (shareware). De download die wij aanbieden is iets oudere versie 5.3, die wel nog zonder beperkingen kan gebruikt worden.

Compatibel met: Windows 98SE, ME, NT, 2000, XP, Vista, 7

Download

Homepagina: http://www.faststone.org/index.htm