SolutionsIconWin10 Wizard is een gratis programma dat gebruikers in staat stelt diverse instellingen van Windows 10 aan te passen. Dit kunnen zowel privacy-instellingen, beveiligingsinstellingen als kleine aanpassingen aan het thema zijn. Bovendien kan u met Win10 Wizard compatibiliteitsproblemen met betrekking tot stuurprogramma's, apps en andere uitbreidingen oplossen.

Maar Win10 Wizard kan ook nuttig zijn voor Windows 7 en 8.1 gebruikers. Win10 Wizard controleert namelijk op eventuele compatibiliteitsproblemen die een upgrade naar Windows 10 'in de weg' kunnen staan.

Win10 Wizard: Uw Windows 10 ervaring aanpassen: Introductie

Met Windows 10 beschikt u over een arsenaal aan instellingen die u kan aanpassen. In principe is het een goede zaak dat u Windows 10 naar uw hand kan zetten, maar bij Microsoft hebben ze het niet graag dat u zelf gaat 'prutsen', vooral niet als het privacy-, en beveiligingsinstellingen betreft. Een beetje begrijpelijk. Kwa veiligheid heeft Microsoft al geen te beste reputatie en de privacy-instellingen hebben als doel zoveel mogelijk (persoonlijke) informatie te verzamelen die op hun beurt dan weer kunnen omgezet worden in harde dollars. Het zal u dan ook niet verwonderen dat de meeste van dit soort instellingen 'goed verstopt' of moeilijk bereikbaar zijn voor leken. Gelukkig bestaat er software die u kan helpen, zoals Win10 Wizard bijvoorbeeld.

Win10 Wizard: Uw Windows 10 ervaring aanpassen: Installatie

Als u vaak gratis software test zoals wij dat doen, weet u dat u moet oppassen tijdens de installatieprocedure. Niet zelden wordt er rotzooi mee geïnstalleerd waar u niet om gevraagd hebt. Maar bij Win10 Wizard viel dat goed mee. Nergens reclame of 'opties' waar u moet voor opletten. Enkel de gebruikersovereenkomst accepteren mits een enkele klik op "Accept and install" volstaat.

Win10 Wizard 1

Op het einde van de installatie controleert Win10 Wizard of u al Windows10 gebruikt. Hoe Win10 Wizard reageert indien u nog 7 of 8.1 gebruikt, kunnen we u helaas niet vertellen, maar we vermoeden dat er dan een compatibiliteitstest uitgevoerd wordt.

Win10 Wizard 2

Bevestig met OK en de installatie is afgerond.

Win10 Wizard: Uw Windows 10 ervaring aanpassen: Het gebruik.

Win10 Wizar gebruikt wat wij noemen een 'vink en klaar' gebruikersinterface. In de praktijk wil dat zeggen dat u een betreffend onderdeel opent en aanvinkt wat u wil activeren of deactiveren waarna u bevestigt met een klik op 'Done' of 'Ok'. Bij Win10 Wizard vindt u (op moment van schrijven) welgeteld 6 onderdelen (zie schermafdruk).

Win10 Wizard 3

Het eerste onderdeel heeft betrekking tot uw privacy-instellingen. Hier kan u onder andere aangeven of u uw reclame-id wil resetten, samen met nog tal van andere 'functies'.

Win10 Wizard 4

Bij location services hetzelfde verhaal. Hier kan u aan- of uitvinken wat Windows wel en niet mag gebruiken met betrekking tot uw locatie.

Win10 Wizard 5

Bij het derde onderdeel (Security) kan u dan weer terecht voor het aanpassen van diverse instellingen m.b.t tot de veiligheidsinstellingen. Hier zijn wellicht de belangrijkste instelling deze voor het achterhalen van de wachtwoorden (Disable Password Reveal) en het uitschakelen van het zogenaamde WiFi sense waarmee u je verbinding kan delen met je Facebook contacten.

Win10 Wizard 6

Bij het vierde onderdeel (Theme Customization) kan u dan weer enkele aanpassingen doorvoeren aan het Windows-thema. Verwacht echter geen mirakels. De meest aanpassingen die u kan doorvoeren zijn standaard Windows-aanpassingen. Als u hoopte op extra thema's, kleuren of functies, komt u bedrogen uit. Het enige voordeel aan dit onderdeel is dat u Windows kan personaliseren zonder door de vele menu's te navigeren.

Win10 Wizard 7

Reclamation is dan weer het onderdeel dat vooral nuttig is nadat u updates (of een upgrade) geïnstalleerd hebt. Hier kan u een schijfopruiming uitvoeren waarmee u de oude updates kan wissen. Vergewis u er van dat deze actie niet ongedaan kan gemaakt worden. Vooral niet doen als u computer niet lekker loopt na een update of upgrade dus.

Win10 Wizard 8

Het laatste onderdeel, Device and App Compatability is dan weer nuttig om te controleren of er apparaten, apps of uitbreidingen zijn die niet compatibel zijn met je systeem. Klik op de pijl rechts naast elke categorie om het euvel te bekijken en eventueel op te lossen.

Win10 Wizard 9

Win10 Wizard: Uw Windows 10 ervaring aanpassen: Ons oordeel

Win10 Wizard is zonder meer nuttig om snel en eenvoudig de meest verborgen instellingen m.b.t. uw privacy, locatie en beveiliging aan te passen. Helaas is Win10 Wizard niet in het Nederlands te gebruiken waardoor het voor een deel van onze bezoekers niet bruikbaar is (soms nogal technisch). Niettegenstaande is bijna elk onderdeel voorzien van een knop 'Reset to Windows Defaults' waardoor ook pc-leken, kunnen experimenteren zonder al teveel risico's.

Downloadpagina Win10 Wizard

Homepagina: http://www.digitalcare.org/