zaterdag, januari 22, 2022

Videokaart IconIn onderstaande handleiding leggen we uit hoe u een grafische kaart kan monteren en aansluit in uw computer.

Als u een computer bouwt met een moederbord dat gebruik maakt van een grafische chip aan boord (On-board) hoeft u natuurlijk geen grafische kaart te monteren. Maar het kan dat u in de toekomst de computer wil voorzien van een afzonderlijke grafische kaart om de prestaties wat op te krikken. Voor u het weet bent u dus een grafische kaart aan het monteren. Lees er hier alles over.

Optie 1 : Computer met grafische chip aan boord (onboard)

Heeft u gekozen om een computer te bouwen met een On-board grafische chip hoeft u uiteraard geen montage taken uit te voeren. Toch zijn er enkele details die u best onthoudt.

 • Bij een zogenaamde On-board oplossing, maakt de grafische chip gebruik van het werkgeheugen (RAM) van de computer. Het principe is eenvoudig. De computer ‘reserveert’ een hoeveelheid RAM voor de grafische chip. De hoeveelheid is een beetje afhankelijk van het moederbord, maar doorgaans kunt u er van uitgaan dat het gedeelde werkgeheugen tussen de 64 Mb en 512 Mb zal zijn. U kunt de hoeveelheid gedeeld geheugen instellen in het BIOS van het moederbord.
 • Heeft het moederbord een grafische chip van bijvoorbeeld 128 megabyte aan boord, kunt u deze natuurlijk volledig benutten, maar dan bent u wel 128 megabyte werkgeheugen kwijt. Is de computer bijvoorbeeld uitgerust met 512 Mb geheugen, zal er slechts 384 Mb overblijven voor het besturingssysteem. Vandaar dat sommigen er voor kiezen om het gedeelde geheugen op 64 MB of 32 Mb in te stellen. Op deze manier blijft er meer RAM over voor het besturingssysteem en zal de computer sneller werken. Het nadeel is natuurlijk dat er weinig overblijft voor de grafische chip, en spelletjes spelen bijna onmogelijk wordt.

Voor de leken alvast de volgende tip: Om te herkennen of de computer gebruik maakt van een On-board grafische chip of een afzonderlijk grafische kaart, bekijkt u best even de achterzijde van de computer. Let daarbij vooral op de positie van de aansluiting waarop het scherm is aangesloten. (zie afbeelding).

Grafische Kaart Monteren1

Optie 2 : Een grafische kaart monteren.

Heeft u gekozen voor een echte grafische kaart, zal u deze uiteraard ook moeten inbouwen. Dit is heus niet zo moeilijk. Of het nu om een AGP of PCI express type gaat maakt weinig verschil uit. De werkwijze is identiek. Enkel en alleen als u gekozen heeft voor een zeer krachtige (lees snelle) grafische kaart, bestaat de kans dat u extra voeding (stroomvoorziening) moet voorzien. Dit kunt u doen door er een vrije stekker van de pc voeding te gebruiken.

Grafische Kaart Monteren2
 
Let wel: De stekker zoals in bovenstaande afbeelding kan er iets anders uitzien.

Om de grafische kaart te monteren verwijdert u eerst het dichtingsplaatje aan de achterzijde van de behuizing ter hoogte van de AGP of PCI express controller.

Grafische Kaart Monteren3
 

 • Plug de grafische kaart in het voorziene AGP of PCI express slot. Maak eerst de weg vrij door het veiligheidsklepje even opzij te trekken. Druk de grafische kaart zachtjes aan tot u een “klik” hoort.
Grafische Kaart Monteren4
 • Eenmaal de grafische kaart op plaats, schroeft u deze vast aan de behuizing met bijhorend schroefje op de plaats waar voorheen het dichtingsplaatje zat.
Grafische Kaart Monteren5

Optie 3 : Een grafische kaart monteren in een bestaande computer met grafische chip on-board.

Natuurlijk monteert u de videokaart op dezelfde wijze. Maar…… !!

In principe wordt bij moderne moederborden automatisch gedetecteerd of er een grafische kaart geplaatst is en hoeft u bijgevolg niet veel meer te doen. Is dat in uw situatie niet zo, dan zult u bij de volgende opstart eerst de BIOS instellingen moet wijzigen.

U zal de computer moeten ‘vertellen’ dat hij niet langer gebruik hoeft te maken van de on-board grafische chip. Dit kunt u doen door in het BIOS, de graphic adapter op DISABLE te zetten, en bij PRIMARY GRAPHIC ADAPTER verandert u de instellingen naar PCIe of AGP. (zie handleiding van het moederbord). Pas daarna kunt u de monitor aansluiten op de andere grafische kaart.

Eenmaal de computer is opgestart, installeert u de bijhorende stuurprogramma's. Deze staan op de cd-rom dat meegeleverd werd bij de videokaart.

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!