zaterdag, oktober 16, 2021

Motherboard IconHet aansluiten van de behuizing op het moederbord of omgekeerd, is een geen sinecure. De stekkertjes zijn bijzonder klein en de kans dat u ze verkeerd plaatst, reëel.

Hoe dan ook, zonder handleiding is er nauwelijks beginnen aan. Gelukkig zijn we ondertussen zover gekomen dat alles voorzien is van kleurtjes en uniforme stekkertjes, dit is uiteraard afhankelijk van het merk en type behuizing en moederbord.

Moederbord aansluiten op behuizing computer:

In onze handleiding vertrekken we vanuit de meest gangbare types.

Voorbereiding.

 • Een pincet of een klein tangetje zijn goede hulpmiddelen.
 • Heeft u geen handleiding van het moederbord? Download het dan eerst op de website van de fabrikant vooraleer u begint met het aansluiten!
 • De lengte van de kabeltjes kunnen krap bemeten zijn. Schroef daarom eerst het moederbord in de behuizing vooraleer u besluit het geheel aan te sluiten. 

Wat wordt er aangesloten?

 • Wel, dat is een beetje afhankelijk van de behuizing.
 • Een Aan/ Uit schakelaar en een Reset knop zullen sowieso voorzien zijn.
 • Extra USB aansluitingen een microfoon/hoofdtelefoon (front audio) zijn dat doorgaans ook.
 • LED indicators verschillen dan weer van merk tot merk. Maar laat u vooral niet afschrikken. Op de stekkertjes staat meestal een gedrukte tekst waardoor u kunt uitmaken, waarvoor ze bedoeld zijn. Dit samen met een handleiding waarin u een schema vindt, maakt vergissingen bijna onmogelijk.

Stekkers Moederbord

Wat moet u nog weten?

Ondanks de vormfactor ATX kunnen er afwijkingen zijn. USB is doorgaans geen probleem, maar de Front Audio daarentegen wil wel eens voor hoofdbrekens zorgen. We kunnen helaas niet alle merken bespreken maar gewapend met dit document en de handleiding van het moederbord geraakt u er wel. Ook belangrijk om te weten is hoe je + en – kan herkennen. Aan de achterzijde van de kleine zwarte stekkertjes ziet u meestal een driehoekje afgebeeld. Het driehoekje is een indicator om aan te duiden dat het om + gaat. Niet enkel baseren op de kleuren, maar ook op het driehoekje is de boodschap. Op bepaalde moederborden ziet u een aantal zogenaamde “jumpers” staan. Jumpers zijn kleine verbindingsstukjes dat precies op de pinnetjes passen van een moederbord. Ze worden vooral gebruikt om een elektrisch circuit te sluiten of te verbreken. Meestal staan ze al in de juiste positie, maar soms is een kleine aanpassing nodig om bepaalde functies te activeren of deactiveren. Alle informatie vindt u terug in de handleiding van het moederbord.

Moederbord aansluiten op behuizing computer:

Eerst zoekt u op het moederbord de positie van de aansluitingen. Wilt u bijvoorbeeld de Reset- knop aansluiten, moet u natuurlijk eerst weten waar u het stekkertje moet plaatsen op het moederbord. Deze informatie vindt u terug in de handleiding. Eenmaal u dat weet is het niet moeilijk meer. Zo gaat u verder tot alles is aangesloten.

Onderstaand een afbeelding van een moederbord en de positie van de aansluitingen.

Moederbord Pcleek

Succes!

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!