zaterdag, oktober 16, 2021

Motherboard IconEen moederbord in de behuizing plaatsen is waarschijnlijk een van de meest delicate opdrachten tijdens het bouwen van een computer.

Niet alleen moet u de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen, u moet er ook voor zorgen dat het geheel perfect past, en dat de kans op statische elektriciteit nagenoeg onbestaande is.

Moederbord plaatsen in behuizing computer:

Vooraleer we uitleggen hoe u een moederbord in de behuizing van een computer plaatst, geven eerste enkele tips mee.

 •   Het is handiger om eerst de processor en de geheugenmodules op het moederbord te plaatsen alvorens het moederbord in de behuizing te plaatsen.
 •   Zorg ervoor dat u elektrisch ontladen bent. Dit kunt u doen door even de aarding van een stopcontact aan te raken.
 •   Vast is vast! Oefen nooit teveel kracht uit bij het vastschroeven van het moederbord. De printplaat is gemaakt uit breekbaar kunststof. De kans op barsten is reĆ«el.

Vooraf:

Alvorens u start met het plaatsen van het moederbord, zult u eerst de behuizing moeten klaarmaken. Zo is de kans groot dat u het dichtingsplaatje achteraan in de systeemkast (backplate) moet vervangen door datgene dat meegeleverd werd met het moederbord (zie afbeelding).

Moederbord Plaatsen Behuizing1

Het volgende aspect dat u in de gaten moet houden is de bodemplaat. De bodemplaat is de zijde van de behuizing waarop het moederbord vastgeschroefd wordt. Mogelijk dient u verhogingsstukjes te gebruiken. Dit is echter voor een groot deel afhankelijk van de keuze en type systeemkast. Maar u kunt ervan uitgaan dat u ze nodig heeft. Hebt u twijfels? Bekijk dan de bodemplaat van naderbij. Zijn de gaatjes en de bodem vlak, dan zult u de verhogingstukjes nodig hebben. Zitten er op de bodemplaat standaard al verhogingen of uitstulpingen? Dan hebt u de verhogingsstukjes wellicht niet nodig. Desnoods meet u het even na.  Heeft u een behuizing en moederbord gekocht volgens de ATX normen hoeft u zich alvast niet veel zorgen te maken over de plaats van de gaatjes. Uiteraard bestaan er afwijkingen in de ATX normering, zo heeft u moederborden met micro ATX afmetingen en normale ATX maten, maar veel zal het waarschijnlijk niet uitmaken.

Indien u verhogingsstukjes moet gebruiken, wilt u natuurlijk graag weten in welke gaatjes u ze moet schroeven. Wel daar is een eenvoudig trucje voor. Leg de systeemkast op zijkant met de bodemplaat naar beneden toe (dit zult u sowieso moeten doen om het moederbord te monteren). Neem gewoon een stukje proper karton of papier ter grootte van het moederbord. Leg het moederbord voorzichtig op het stukje karton en teken de gaatjes af met een fijne stift. Leg daarna het stukje karton of papier in de behuizing en doorprik de gaatjes en markeer ze. De verhogingsstukjes zitten op hun plaats en de backplate is aangepast, klaar om over te gaan naar de volgende stap

Het moederbord inbouwen.

Het monteren van het moederbord is vanaf dan nog een fluitje van een cent. U plaatst het moederbord in de juiste positie in de systeemkast en zorgt ervoor dat de ingangen voor muis, USB, netwerk etc., netjes overeenkomen met het dichtingsplaatje (backplate) van de behuizing. Als u onze goede raag hebt gevolgd, zult u merken dat de gaatjes van het moederbord mooi overeenkomen met die van de behuizing. Het enige wat u nog moet doen, is het geheel vastschroeven. Gebruik hiervoor de juiste schroefjes met bijhorende kartonnen ringetjes.

Moederbord Plaatsen Behuizing2

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!