zaterdag, september 30, 2023

RAM IconHet eerste wat meestal opgewaardeerd wordt in de computer is het RAM geheugen. Logisch, want door het RAM geheugen uit te breiden wint de computer vaak het meeste snelheid.

Geheugenmodules plaatsen

Vooraleer u het (werk)geheugen gaat uitbreiden doet u er best aan even na te kijken welk geheugenmodules er al in de computer zitten. Dit kan door de behuizing te openen en de geheugenmodule voorzichtig te verwijderen. Vaak vindt u er een stickertje op, met de technische gegevens (grootte,snelheid,type etc..). Met deze gegevens kunt u naar de computerboer voor een extra of nieuwe module.

RAM Monteren0

Wat als u geen stickertje vindt op het geheugen module? Lees dan deze tip.

Waarom is het belangrijk om het juiste type te kennen?

Heel eenvoudig. Om eventuele compatibiliteitsproblemen te vermijden. Zeker als u het bestaande geheugen wil uitbreiden, doet u er best aan een identiek exemplaar te kopen (als we van de veronderstelling uitgaan dat je een extra geheugenmodule wil plaatsen). Vervangt u al de geheugen modules is dit minder belangrijk. Dan hoeft u enkel maar de handleiding van het moederbord te raadplegen en controleren welke types en snelheden ondersteunt worden.

Het moeilijkste deel is achter de rug. Eenmaal u weet wat u nodig hebt, is het moeilijkste deel achter de rug. Het te monteren van geheugen is kinderspel.

Plaatsen geheugen modules:

 • Open de behuizing. (meestal door achteraan 2 schroefjes los te draaien) en let op dat u niet de zijde opent, waarop het moederbord gemonteerd is
 • Met de behuizing open ziet het moederbord. Hierop staan 2 tot 8 geheugencontrollers op (afhankelijk van merk en type).
 • Open met de nodige voorzichtigheid de klemmetjes zodat de weg vrij is voor het plaatsen van de geheugen modules.

Geheugen Monteren1
 

 • Plaatst u de geheugenmodule in de juiste positie, herkenbaar aan de uitsparing.

RAM Monteren2

 • Druk het geheugen module voorzichtig aan tot de klemmetjes zichzelf sluiten.

Bijna klaar.

 • Sluit de behuizing en sluit al de apparaten terug aan.
 • Herstart de computer. Als alles goed is zal alles normaal functioneren, hoort u daarentegen enkele bieptonen, betekent dit meestal dat de geheugenmodules niet compatibel zijn met het moederbord of met elkaar indien u het geheugen uitgebreid had.

Dual channel?

Zoals u kan zien voorziet het moederbord in onze afbeelding een dualchannel configuratie. Wilt u hier gebruik van maken plaats dan de geheugenmodules in de controllers van dezelfde kleur. Maar gebruik dan wel identieke geheugen modules! Mogelijk moet u voor het gebruik van dual channel even de BIOS instellingen aanpassen. Raadpleeg de handleiding van het moederbord om te achterhalen hoe u dat doet of voor meer informatie.

Recente Reacties

 • Peter B. zei Meer
  Jammer maar begrijpelijk, dikke merci voor alles Love

 • Blauwmutske zei Meer
  20 jaar geleden. dat waren nog eens spannende tijden!!! Super dat jullie zolang een helpende hand...
 • Theo zei Meer
  Ik wilde al die andere mappen er niet bij hebben. Deze is heel waardevol en er is geen andere manier...
 • Theo zei Meer
  JW Schreef:
  Sleep hem naar ''snelle toegang'', en zet ''alle mappen weergeven'' weer uit, en het is weer zoals...