zondag, januari 23, 2022

Beeldscherm IconOp zoek naar een beeldscherm voor de computer? Lees hier de belangrijkste technische kenmerken en ontdek hoe u het kaf van het koren kan scheiden.

Oude (en grote) beeldbakken met beeldbuis behoren langzaam maar zeker tot de geschiedenisboeken. Iedereen bezit tegenwoordig een heus flatscreen zoals ze dat zo mooi zeggen. U begrijpt dat het ene scherm het andere niet is . Verkopers en reclamejongens slaan u om de horen met technische termen. Maar waar staan deze termen voor? Zijn ze echt zo belangrijk als de producent/verkoper ons wil doen geloven, en waar zitten de addertjes? Nieuwsgierig? Lees dan zeker verder.

Vooraf:

Of u nu een LCD of LED scherm hebt, de technische kenmerken voor beide types zijn identiek omdat het verschil enkel zit in de achtergrondverlichting dat men gebruikt zoals u al kon lezen in het artikel led of LCD scherm

Hoe werkt een LCD of Led scherm

Een LCD scherm werkt door middel van vloeibare kristallen (Liquid cristals), die onder impuls van elektrische signalen verkleuren. Lampen of led's achteraan het scherm zorgen voor het licht. Maar vooraleer het jouw ogen bereikt, bepalen de vloeibare kristallen of het al dan niet doorgelaten wordt. Vervolgens zorgt een kleurenfilter (rood, groen en blauw) ervoor, welke pixel welke kleur krijgt.

Belangrijkste technische kenmerken:

 • De maten uitgedrukt in inch. ( 1 inch = +/- 2,55 cm)
 • De maximum resolutie.
 • De reactiesnelheid in ms (milliseconde).
 • Helderheid (candella per vierkante meter).
 • Contrastverhouding.
 • Kijkhoek.

Wat zijn de voordelen van LCD/led schermen:

 • Ze zijn kleiner en lichter.
 • Ze verbruiken minder energie. Bij led-technologie zelfs nog minder dan de klassieke LCD schermen
 • Het beeld is stabieler en heeft minder last van reflectie.
 • Ze zijn milieuvriendelijker.
 • Bovenal .... ze staan chiquer in de huiskamers.

De afmetingen:

De afmetingen van een monitor worden diagonaal gemeten. In tegenstelling tot klassieke schermen, waar men de behuizing van het scherm meetelde, wordt er bij LCD schermen, het effectieve beeldoppervlak gemeten. Zo zult u er snel achter komen dat het beeldoppervlak van een 17” inch LCD scherm groter is dan bij een 17” inch scherm met beeldbuis. Met bijvoorbeeld een 19” inch LCD scherm is de afstand van hoek tot hoek +/- 48,5 cm effectief beeldoppervlak.

Is een groter scherm beter?

Niet altijd! Dit is afhankelijk van de maximum resolutie. Om over meer effectieve “beeldruimte” te kunnen beschikken moeten grotere afmetingen gekoppeld worden aan een hogere maximum resolutie. Is dit niet zo, zullen de pixels verder van elkaar verwijdert staan. Minder scherp beeld en dus geen grotere beeldruimte. (Afstand tussen de pixels noemt men de pixel pitch, niet te verwarren met de term pixel bitch.)

Hoe zit dat nu precies met die resolutie en afmetingen?

De resolutie van een scherm wordt altijd voorgesteld door middel van 2 getallen. Bijvoorbeeld 1280 x 1024. Het eerste cijfer duidt het maximaal aantal pixels in de breedte aan, het tweede het maximaal aantal pixels in de hoogte. Bij een 17” scherm met max. resolutie van 1280 x 1024 zal de afstand tussen de beeldpunten kleiner zijn dan bij, bijvoorbeeld een 20” scherm met een identieke maximum resolutie. U begrijpt dat de effectieve “beeldruimte” niet noodzakelijk toeneemt naarmate het scherm groter wordt, maar dat de maximum resolutie hierbij een belangrijke rol speelt. Bovendien wordt de afstand tussen de beeldpunten groter waardoor de beeldkwaliteit minder wordt.

We verklaren het voorgaande aan de hand van een verhaal. 2 Personen mogen van ons elk maximum 50 stippen (max. resolutie) gebruiken om een cirkel te tekenen op een blad papier (scherm). Ze moeten ervoor zorgen dat de cirkel alle zijden van hun blad raakt. De ene krijgt van ons een stuk papier van 10 op 10 cm de andere een van 15 op 15 cm. U begrijpt dat de 2 de persoon de stippen verder uit elkaar zal moeten plaatsen (pixel-pitch). Ze vervullen beiden hun opdracht en wat blijkt? Inderdaad, op het kleinste blad lijken de stippen meer op een cirkel dan op het andere.

Dit verklaart meteen waarom een groter scherm soms nauwelijks duurder is. Wilt u een groter en beter scherm, zult u ongetwijfeld meer euro’s moeten bovenhalen. Maar daar tegenover staat wel dat u probleemloos 2 internet pagina’s naast elkaar kan openen, weliswaar met kleinere lettertjes en icoontjes (kleinere pixel-pitch) maar toch…

Breedbeeld dan maar?

Niet echt! Bij breedbeeld formaten win je pixels in de breedte maar verlies je er in de hoogte. Breedbeeld levert enkel voordelen op bij het bekijken van films, omdat de zwarte balken (deels) verdwijnen, maar brengt niks bij aan de beeldkwaliteit noch aan de “beeldruimte”! Desondanks ziet het er toch naar uit dat breedbeeld de nieuwe standaard wordt.

De reactiesnelheid.

De reactiesnelheid (uitgedrukt in milliseconden) is de snelheid waarmee een pixel van kleur kan veranderen. Bij een hoge reactiesnelheid (bv. meer dan 20 ms.) kan het gebeuren dat er bij snelle beeldwisselingen (bv. games of films) er wazige of houterige effecten optreden. Dit komt omdat het scherm “niet kan volgen”.

De ene reactiesnelheid is de andere niet.

Oorspronkelijk was de reactiesnelheid de tijd dat een pixel erover deed om van zwart naar wit en terug naar zwart te verkleuren. Tegenwoordig gebruikt men echter een andere meetmethode, namelijk de omschakelingstijd dat een pixel nodig heeft om van de ene grijsschakering naar de andere over te gaan. Uiteraard levert dit beduidend kortere reactietijden op. Jij als consument weet natuurlijk niet welke meetmethode de fabrikant gebruikt, maar je mag er van uit gaan dat het de laatst beschreven methode is, al was het maar omdat de fabrikanten graag opscheppen met deze cijfertjes.

De helderheid:

De helderheid wordt uitgedrukt in candela per vierkante meter (cd/m2) en staat voor de lichtsterkte dat een scherm uitstraalt. Doorgaans kan je er van uitgaan dat een hogere helderheid garant staat voor een betere beeldkwaliteit. Je kan verder van het scherm plaatsnemen en alles blijft goed zichtbaar in sterk verlichte ruimtes. Maar: Grotere lichtsterkte betekent sterkere lampen/led's. Staan de lampen/led's niet goed gemonteerd kan het gebeuren dat het beeldoppervlak niet uniform verlicht wordt, waardoor de hoeken “donkerder” zijn.

Contrastverhouding:

De contrastverhouding duidt de verhouding aan tussen het zwartste zwart en het witste wit en alles wat daartussen ligt, en wordt uitgedrukt in een waarde over 1 verhouding (bv. 400:1) Hoe hoger de contrastverhouding hoe beter, einde discussie.

De kijkhoek:

De kijkhoek wordt uitgedrukt in graden, en vertelt u alles over de zichtbaarheid van een scherm onder een bepaalde hoek, zowel verticaal als horizontaal. Zo kan de persoon die langst u zit (horizontaal) mooi meekijken wat u allemaal uitspookt. Waar die persoon zit om het belang van de verticale kijkhoek te benadrukken, willen we echt niet weten.

Het geheim van “de klasse”:

Wat veel mensen niet weten is dat de fabrikanten zogenaamde “klasse” hanteren. Deze klasse heeft betrekking tot het aantal “dode” pixels dat een scherm mag hebben. Bij een klasse 3 scherm is de marge groter dan bij een klasse 1 scherm. Het probleem hierbij is dat veel fabrikanten/verkooppunten dit gegeven angstvallig geheim houden. Meestal kunt u de klasse achterhalen aan de hand van het serienummer achteraan het scherm, maar dit is niet echt evident. De betere verkooppunten zullen u dit zonder verpinken meedelen. Is dit niet zo? Vraag ernaar!

Dode pixels?

Een pixel (beeldpunt) is opgebouwd uit 3 sub pixels, rood, groen en blauw. Een volledig dode pixel verkleurt helemaal niet meer en valt al snel op, maar soms is er een sub pixel naar de haaien. Zo kan het gebeuren dat een pixel rood blijft gloeien terwijl hij eigenlijk blauw zou moeten zijn (de blauwe sub pixel is “dood”). Met andere woorden: Een dode sub pixel valt minder snel op.

Help… een dode pixel ! Wat nu ?

Niets zo vervelend als een dode pixel. Je bent een dvd aan het bekijken op de computer en plots is hij daar, de dode pixel. Dit beeldpuntje blijft steevast opvallen doordat het voortdurend een andere kleur uitschijnt dan dat het eigenlijk zou moeten. Terug naar de winkel dan maar en beroep doen op de garantievoorwaarden? Mispoes! Veel fabrikanten geven dan wel garantie op dode pixels maar hanteren daarbij procentuele normen. In praktijk betekent dit dat u pas aanspraak kan maken op de garantievoorwaarden als het procentuele aantal dode pixels de marge die de fabrikant vooropstelt, overschrijdt.

Analoog of digitaal?

Niet vergeten aandacht te schenken aan de manier waarop de monitor verbonden wordt met de grafische kaart. Dit kan door middel van een D-sub (analoog), maar ook met een DVI (digitaal) of HDMI-stekker zijn. Vergeet niet dat de grafische kaart een bijpassende poort nodig heeft. Gelukkig is dit bij recente videokaarten geen probleem meer. DVI en/of HDMI zal betere prestaties (beeldkwaliteit en reactiesnelheid) garanderen. D-sub daarentegen zal kwaliteitsverlies veroorzaken doordat analoge signalen moeten worden omgezet naar digitale.

Meer is beter?

Veel fabrikanten leveren hun schermen met extraatjes. Extra USB poorten zijn altijd mooi meegenomen. Geïntegreerde luidsprekers daarentegen is andere koek. Vaak produceren ze geluid vergelijkbaar met dat van een aftandse microgolfoven. Het enige voordeel hiervan is dat je enkele euro’s kan besparen op een luidsprekersetje. Sommigen pakken dan weer uit met een heus kantelsysteem waarbij je het scherm zowel horizontaal als verticaal kan gebruiken (portret en landschap modus), maar vergeten hierbij nogal eens de broodnodige software mee te leveren.

LCD/Led onderhouden:

In de handel zijn speciale producten met bijhorende doekjes te verkrijgen om het scherm te reinigen. Een vochtige keukenhanddoek is uit den boze.

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!