zaterdag, januari 22, 2022

Case IconEen behuizing voor een computer herbergt al de interne componenten van een computer. Een goede behuizing moet dus stevig zijn en ervoor zorgen dat de componenten in de computer voldoende gekoeld kunnen worden. Maar er zijn heus nog wel zaken die u moet weten over een behuizing van de computer.

Een behuizing voor een computer moet er in de eerste plaats smaakvol uitzien. Steeds meer computers worden geïntegreerd in de woonkamer, met als gevolg dat ze onderhevig zijn aan hedendaagse trends en modeverschijnselen. De behuizing van een computer is vaak ook de enige bescherming van de, vooral uit printplaat opgetrokken, interne onderdelen. Een goede behuizing moet dus ook voor voldoende bescherming zorgen 'gevaren' van buitenaf (vallende voorwerpen).  Zoals bij elk onderdeel speelt ook bij behuizingen de wet van de economie . Hoe beter hoe duurder, maar dat neemt niet weg dat je voor een redelijke prijs al een degelijke en mooie behuizing vindt dat voldoet aan jouw wensen.

De functie:

 • Het herbergen van alle interne onderdelen.
 • Het bevorderen van de "airflow" (luchtstroom).
 • Is mede verantwoordelijk voor het aantal connectie mogelijkheden zoals , USB poorten, Front audio en eventueel firewire.
 • Beschermen van interne componenten.

Wat is belangrijk?

 • Het materiaal waaruit de behuizing opgetrokken is (Aluminium, staal,plastic, etc...).
 • Ruimte binnenin voor het inbouwen van extra apparaten zoals DVD stations, harde schijven en niet te vergeten, extra ventilatoren.
 • Extra's als USB poorten en audio aansluitingen aan de voorzijde.
 • Gebouwd volgens de ATX normen.

Meest prijsbepalende factoren:

 • Het gebruikte materiaal.
 • Voeding reeds aanwezig? (dit is trouwens niet altijd aan te bevelen).
 • Uitrusting (displays, led's, doorkijkwand e.d.).
 • Het type (zie verder).

De Type's:

 • Mini Tower : Rechtopstaande kleine cases. Ruimte besparend, maar de uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt.
Mini Tower
 • Midi Tower : Rechtopstaande cases.
  Groter dan mini towers. Nemen meer ruimte in beslag maar de inbouwmogelijkheden zijn dan ook uitgebreider. Deze types worden het meest gebruikt.
Midi Tower
 • Desktop Case : Platliggende behuizing. Vooral gebruikt bij grotere kantoren doordat ze ruimte besparen omdat je de monitor er bovenop kan plaatsen.
Desktop Case Horizontal
 • Barebone : Zeer kleine cases die reeds voorzien zijn van een moederbord en processor. De andere onderdelen mag je zelf kiezen. Barberone's zien er leuk uit, maar de de mogelijkheid tot uitbreiden is nihil.
Barebone Pc
 • Servers (tower) : Zeer grote cases. Vooral gebruikt in de industrie, of zoals de naam zelf zegt , om als server te dienen. Deze behuizingen bieden enorm veel plaats voor het inbouwen van diverse toestellen.
Sever Rack
 

Airflow:

Airflow komt uit het Engels en betekent luchtstroom. In de behuizing van een computer zitten verschillende componenten die warm worden. De processor en videokaart in het bijzonder. Deze onderdelen zijn daarom ook altijd voorzien van hun eigen koelsysteem, al dan niet actief (ventilator+ koelvin) of passief (koelvin).

De warme lucht komt bijgevolg in de systeemkast terecht. In veel gevallen helpt de voeding bij het naar buiten geleiden van de warmte, maar vaak is dit ontoereikend of gebeurt dit zelfs helemaal niet (is een beetje afhankelijk van het type voeding).

Back Open

Daar bovenop plaatsen heel wat mensen de computer in een gesloten compartiment van hun bureau. U begrijpt dat de temperaturen in de systeemkast dan aardig kunnen oplopen. U moet weten dat, indien componenten in een computer aan te hoge temperaturen blootgesteld worden, deze niet meer behoorlijk functioneren, bovendien tast het de levensduur aan.

U heeft er dus alle belang bij om je systeemkast uit te rusten met een koelsysteem. Meestal is het plaatsen van 1 ventilator aan de achterzijde (bij voorkeur bovenaan) voldoende. Waarom bovenaan? Heel eenvoudig, warme lucht (afkomstig van processor en videokaart) stijgt, en door de ventilator bovenaan te plaatsen zorg je ervoor dat de warme lucht optimaal weggeblazen wordt.

Bent u iemand die een computer intensief gebruikt of regelmatig zwaar belast (bv. Gamen), dan doet u er misschien beter aan om nog een extra ventilator plaatsen, bij voorkeur aan de voorzijde onderaan. Deze ventilator zorgt dan voor de aanvoer van koele lucht (intake). Door de combinatie van deze 2 ventilatoren verkrijg je een airflow waarbij er steeds koele lucht aangezogen wordt en warme weggeblazen.

Opgelet:

 • Bij het plaatsen van de ventilatoren extra aandacht besteden aan de draairichting (De draairichting bepaald of er lucht wegblazen of aangezogen wordt).
 • Draden en bekabeling kunnen de airflow negatief beïnvloeden. Probeer zoveel mogelijk draden en kabels weg te werken. Eventueel vervang je de brede IDE door de zogenaamde airflow rounded kabels (ronde IDE kabels). Als er S-ata kabels gebruikt worden voor het aansturen van de harde schijven hebt u dat probleem uiteraard minder.

ATX alstublieft !?

De vormfactor ATX is een standaard voor moederborden en voedingen. In een behuizing die gebouwd is naar deze normen zullen probleemloos naar ATX gebouwde moederborden en voedingen passen.

De grootte van een ATX moederbord zijn 305mm lang en 244mm breed. De gaatjes zitten steevast op dezelfde plaats.

Er bestaan ook afgeleiden van deze norm. Zo heb je Extended- ATX en Mini- ATX. Doorgaans passen moederborden van deze afgeleiden ook in een ATX behuizing.

Computerbouwers houden zich meestal aan deze normen, maar in het recente verleden durfde bepaalde merken eens afwijken, waardoor je bij een latere upgrade voor verassingen kon staan (bv. Een harde schijf die niet paste in de behuizing etc.). Voor meer specifieke informatie kunt u steeds terecht op deze engelstalige website.

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!