zondag, januari 23, 2022

Mouse IconEen computermuis lijkt maar een eenvoudig iets, maar dat is het niet! U zal versteld staan als u weet hoeveel onderlinge verschillen er bestaan. Bent u op zoek naar een nieuw exemplaar? Lees dan zeker dit artikel eerst.

Computermuis: De functie

Het aansturen van de cursor op het scherm. Bovendien vereenvoudigd een muis het geven van commando's die u ook met het toetsenbord kan geven.

Computermuis: Belangrijkste kenmerken

 • De ergonomie (vorm) is belangrijk. Een goede muis MOET goed in de hand liggen. Omdat niet alle mensen hetzelfde zijn, is het belangrijk dat je even de muis in de hand neemt en kijkt (voelt) of het betreffende exemplaar mooi aansluit in je hand .Razer Muis
 • Dat een cursor op het scherm de bewegingen van de muis volgt lijkt nogal logisch, maar de manier waarop is een andere kwestie. De precisie van een muis wordt uitgedrukt in dpi (dot per inch). Hoe hoger de dpi van een muis des te nauwkeuriger deze zal reageren. Met een exemplaar vanaf 800 dpi heb je reeds een goed exemplaar in (nou ja) handen.
 • De gamers onder ons weten wellicht al langer dan vandaag dat de reactiesnelheid van een muis een verschil kan maken tussen leven en dood (in de spelletjes wel te verstaan). Deze snelheid wordt uitgedrukt in dpi (dots per inch) of G. Het spreekt voor zich dat we hier geen getalletjes gaan op kleven. Wij weten niet of u een fervente gamer bent of een doorwinterde boekhouder, we vertellen dit enkel maar zodat jullie het weten.
 • Het aantal knoppen kan ook variëren. Afhankelijk van je gebruik dient u hier een keuze te maken. Maar een scrolwieltje lijkt ons toch onontbeerlijk.

Computermuis: De types

 • De balletjesmuis: Dit type werd ontwikkeld in de jaren 60 (echt waar!) maar brak pas door bij het grote publiek in de tachtiger jaren. Dit type muis werkt door middel van een balletje (wat had je gedacht?). Door met de muis te bewegen rolt het balletje over het oppervlak en zet een verticale en horizontale as in beweging. Deze assen zetten op hun beurt een groter wiel in beweging. Deze wieltjes staan dan weer in verbinding mat een (nog)groter wieltje dat voorzien in van gaatjes met aan de ene zijde een infraroodsensor en aan de andere zijde een infraroodlampje. Deze gaatjes zorgen ervoor dat als jij beweegt met de muis er een soort "knipperlicht" patroon onstaat. De infraroodsensorontvangt dit patroon, stuurt het door, en wordt omgezet in een voor de computer begrijpbare taal.
 • De optische muis: De optische muis werd pas op punt gesteld laat in de jaren 90 (1999 om precies te zijn). Het balletje werd vervangen door een LED lampje. Dit lampje verlicht het oppervlak waarover jij je muis beweegt (bv: muismat). Dit licht wordt weerkaatst en terug opgevangen door een zeer kleine beeldsensor (CMOS). Deze beeldsensor maakt als het ware een foto van het door het LED lampje belichte oppervlak en stuurt deze foto's door naar een DSP (digital signal processor). Deze processor zal op zijn beurt deze foto's vergelijken en aan de hand daarvan berekenen hoe de muis beweegt. Het grote voordeel van optische muizen is dat ze doorgaans veel nauwkeuriger zijn (sneller), en minder gevoelig voor stof en vuil.
 • De lazermuis: Doordat lazerlicht veel krachtiger gebundeld is dan LED- licht, gekoppeld aan een nog betere(snellere) beeldsensor verkrijg je een muis die nog nauwkeurigere bewegingen kan detecteren. Lazermuizen worden door de fabrikanten vooral ontwikkeld om tegemoet te komen aan de wensen van de meeste gamers.
Vaak voorkomende problemen:

Muis reageert slecht of helemaal niet:

Dit probleem komt vaak voor bij balletjesmuizen. De assen en wieltjes zitten mogelijk vol vuil en stof. Door aan de onderkant van de muis het dekseltje te openen kunt u het balletje verwijderen. U ziet dan een horizontale en verticale as. Verwijder het stof en vuil voorzichtig (eventueel met een perslucht busje) en monteer alles terug. Vergeet ook niet het balletje te controleren op vuil. We hebben al muizen gedemonteerd die zodanig aan slijtage onderhevig waren dat het balletje meer op een ei leek! Rol het balletje even over een glad en proper oppervlak en controleer of het nog rond is.

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!