zaterdag, januari 22, 2022

Speaker IconZoals vermeldt in de rubriek geluidskaarten, kunt u ook bij luidsprekers  opteren voor verschillende systemen (2.0 , 2.1 , 5.1 , 6.1 , 7.1) , maar hierover gaan we niet uitweiden omdat de herkenbaarheid van betere luidsprekers bij elk systeem identiek is.

Belangrijkste (technische) kenmerken bij aankoop luidsprekers:

 • De gebruikte materialen! Luidsprekers zijn opgebouwd uit kunststof en het spreekt  dat er onderling grote verschillen bestaan.
 • Kies (indien je budget het toelaat) altijd voor een systeem MET subwoofer. Het geluid is veel warmer en de geluidseffecten bij films/spelletjes komen veel beter tot hun recht.
 •  
 • Bij de betere merken is de subwoofer altijd gemaakt in hout . Het gebeurt zelden dat een kunststof subwoofer dezelfde akoestiek bereikt.
 • Een aansluiting voor hoofdtelefoon is altijd mooi meegenomen, immers niet alle computers hebben deze voorziening aan de voorzijde.
 • Het vermogen! Wij hebben het NIET over het piek vermogen (vaak in grote letters op de doos aanwezig), maar WEL over het RMS vermogen. Zo kan het gebeuren dat het piekvermogen 300 watt is maar het RMS vermogen slechts 20 watt, in dit geval kunt u beter kiezen voor speakers met een piekvermogen 200 watt en een RMS vermogen van 40 watt. Met andere woorden, het RMS vermogen vertelt veel meer over de kracht en kwaliteit van je luidsprekers.
 • Goede luidsprekers staan altijd op een stevige "poot" en/of kan je gemakkelijk bevestigen aan de wand.

Zijn kwalitietsluidsprekers dan echt zo belangrijk?

Dit is een beetje afhankelijk van je gebruik. Bent u een fervent gamer, of luistert u veel en graag muziek, dan is het alleszins beter om de aankoop van een goed set luidsprekers te overwegen. Trouwens, mocht u over enkele jaren een nieuwe computer aankopen, gebruikt u de luidsprekers toch gewoon opnieuw.

Surround of stereo?

Dit is ook afhankelijk van je gebruik. Wordt de computer vooral gebruikt voor muziek, opteer je best voor een 2.1 systeem. Liggen je prioriteiten bij het kijken naar DVD films en gaming, kiest u best voor een meerkanaalssysteem (5.1 / 6.1 / 7.1).

Wat is THX ?

THX is eigenlijk niet meer dan een kwaliteitslabel. Indien je luidsprekerset en/of geluidskaart voorzien is van het THX label wil dat zeggen dat ze voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen.

Vaak voorkomende problemen:

Ik gebruik een 5.1 set maar hoor slechts uit 2 luidsprekers geluid?

Dit probleem kan verschillende oorzaken hebben. Kijk na of je luidsprekers correct verbonden zijn met je geluidskaart. In de handleiding van je geluidskaart (of moederbord) vind je meer informatie hierover.

Recente Reacties

 • john zei Meer
  Wessel Schreef:
  help hoe haal je dit weg
  Jasper Schreef:
  hoe haal je de witruimte weg
  Florien Schreef:
  Hoe haal je dit weg bij google docs ipv word?...
 • Superleek zei Meer
  U kan in Windows Verkenner navigeren naar C\windows\CSC map (indien Windows op C-schijf...
 • Frank zei Meer
  Kan je zien hoeveel ruimte er wordt ingenomen door offline en cache?
  Met welk commando of tool?
 • Josie zei Meer
  Enorm bedankt om de oplossing voor dit probleem te voorzien! Made my day!