zaterdag, oktober 16, 2021

Printer IconMet de doorbraak van de digitale fotografie zijn scanners maar vooral printers een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Steeds meer mensen wagen zich aan het zelf afdrukken van hun kiekjes. Ze worden zich steeds meer bewust dat een uitstekende printer hiervoor onontbeerlijk is. U mag dan nog een uitmuntend digitaal fototoestel in je bezit hebben, zonder een behoorlijke printer staat u nergens. Mooi, maar zonder (basis) kennis van zaken is het aartsmoeilijk om goede en minder goede printers te onderscheiden.

Wat moet je weten over printers?

Er bestaan er 2 verschillende types, namelijk de INKTJET printers en de LASER printers. Bovendien verdiend het type inktpatronen dat gebruikt wordt ook je aandacht. De meeste printers werken met 2 inktpatronen, 1 gevuld met zwart en 1 gevuld met kleuren. De betere modellen werken met de zogenaamde "separate"(afzonderlijke) inktpatronen, deze techniek houdt in dat, als 1 kleur leeg is, je niet meteen een volledig nieuw kleurpatroon moet kopen maar enkel datgene waarvan de kleur leeg is. Dit is voordeliger vermits deze patronen slechts 1 kleur bevatten. De modellen die over deze techniek beschikken bieden meestal ook de mogelijkheid om het zwarte inktpatroon te vervangen door een groter exemplaar met een grotere inhoud, zeer handig indien je veel teksten afdrukt.

Inktjet Printers

Techniek:

Bij inktjet printers wordt de inkt rechtstreeks op het papier gespoten door middel van microscopisch kleine druppeltjes. Elke fabrikant heeft zo zijn "trucjes" om deze druppels zo klein mogelijk te maken . Het spreekt voor zich dat .. des te kleiner deze druppeltjes zijn … des te beter de afdrukkwaliteit.

Belangrijkste kenmerken:

 • De RESOLUTIE uitgedrukt in dpi (dots per inch). De redenering is eenvoudig, hoe hoger de cijfertjes, des te scherper de afdruk.
 • Afhankelijk van je gebruik en geduld houd je ook best rekening met de SNELHEID waaraan een printer zijn afdrukken afhandelt. Voor diegenen onder ons die af en toe eens een afdruk maken is dit uiteraard van ondergeschikt belang.
 • De meegeleverde SOFTWARE. Altijd nakijken of er cd-rom's mee in het pakket zitten met de juiste drivers (stuurprogramma's) voor het BESTURINGSSYSTEEM dat jij gebruikt. Extra meegeleverde software voor fotobewerking en dergelijke meer zijn altijd mooi meegenomen.
 • Type AANSLUITING. Belangrijk indien je en nieuwe printer koopt en deze wil aansluiten op een oude computer. Oudere computers zijn immers niet altijd voorzien voor bv. USB 2.0 aansluiting.
 • Inktpatronen worden bijna altijd meegeleverd , hou er rekening mee dat deze patronen dikwijls maar gedeeltelijk gevuld zijn en/of minder geschikt zijn voor het afdrukken van foto's. De betere verkooppunten zullen u dit zeker meedelen en u desnoods een setje aanbieden dat wel voldoet aan jouw eisen.
Lazer Printers

Techniek:

Bij laserprinters worden de letters afgedrukt door middel van laserlicht. Dit soort printers staan bekend om hun betere afdrukkwaliteit en hogere snelheid. Nadeel van dit type printers is echter dat ze aanzienlijk duurder zijn, indien we er van uitgaan dat we ook kleuren willen afdrukken. Het verschil met hun inktjet tegenhangers is bijzonder klein geworden of zelfs helemaal verdwenen. Bent u iemand die een printer intensief gebruikt dan kunt u toch overwegen om voor een laserprinter te kiezen, de patronen zijn duurder maar u kan er aanzienlijk meer pagina's mee afdrukken. Hierdoor is de kost per pagina lager. Opmerkelijk is wel, dat ondanks hun scherpere afdrukken, de resolutie van laserprinters doorgaans lager is, dit is vooral te wijten aan het gebruik van een andere techniek.

Belangrijkste kenmerken:

-Identiek aan inktjet printers.

Wat moet u nog weten over printers?

 • Wenst u een draadloos exemplaar? Controleer dan of de printer beschikt over een Wi-Fi en/of Bluetooth functie. Zo ja, vraag dan of dze functie ingebouwd is of dat u er een afzonderlijk Wi-Fi adapterstukje moet bij kopen.
 • Niet onbelangrijk. Informeer naar de kost per pagina! Bent u iemand die veel afdrukt, kan dit gegeven u veel geld besparen.
 • Welke formaten van papier kan u gebruiken?
 • Is het toestel in staat randloos af te drukken?

Succes!

Recente Reacties

 • Nathalie zei Meer
  Zoo jammer dat dit niet kan in google docs...
 • Yus zei Meer
  Ik heb een logitech driver die ik niet kan deleten want dan doen mijn geluid en microfoon het niet...
 • Alex Schaap zei Meer
  Yup dat werkt! Beter zo dan 3000 mails te moeten nagaan om die ene te vinden! Thx
 • Rogier zei Meer
  Geweldig, het opnieuw starten van de Print Spooler service werkte. Heel erg bedankt!