maandag, september 26, 2022

Motherboard IconHet moederbord is het fundament van de computer. U begrijpt dat om een goede werking te verzekeren het noodzakelijk is dat al de componenten goed afgestemd zijn op elkaar, maar vooral op het moederbord.

Om te beginnen natuurlijk de processor, deze wordt gemonteerd op de daarvoor bestemde plaats, ook wel socket of processorvoet genoemd. Elke processor vraagt immers een bijhorend moederbord. Overweeg je een (processor) upgrade, dan zal je altijd moeten achterhalen of jouw moederbord de processor in kwestie ondersteund. Wil je een snellere grafische kaart aanschaffen, dan sta je mogelijk voor hetzelfde probleem. Oude moederborden werkten nog met een AGP poort, maar dit soort moederborden zijn zeldzaam of zelfs niet meer te verkrijgen in de handel. De nieuwe standaard is PCI Express.

Ook met het upgraden van geheugen modules kan je voor verrassingen komen te staan, zo zijn er moederborden die beperkt zijn in het ondersteunen van zowel de kwantiteit als de snelheid. Extra harde schijven monteren zal over het algemeen minder problemen opleveren aangezien elke modern moederbord S-ATA aansluitingen voorziet.Moederbord Asus

Je hebt het allicht begrepen, bij eventuele problemen met het moederbord is de kans groot dat je meerdere onderdelen samen moet vervangen. Bij een kosten - baten analyse merk je al snel dat het misschien een beter idee is om een volledig nieuwe pc aan te kopen. Mocht je ondanks alles toch overwegen om voor een nieuw moederbord aan te schaffen of zelf een systeem in elkaar knutselen dan vertellen wij je waar u het best rekening mee houdt.

Wat wordt er door het moederbord bepaald?

 • Het aantal USB poorten. Hoeveel kan je er eventueel nog extra aansluiten (bv van de systeemkast) zonder een pci kaart te kopen.
 • Is het moederbord voorzien van een PCI Express slot om een grafische kaart te monteren? Zo ja, hoeveel sloten zijn er aanwezig? Het is zelfs mogelijk dat er een on-board grafische chip aanwezig is (zie verder).
 • Welke geheugen modules kan je er op kwijt, belangrijker nog, hoeveel geheugen wordt ondersteund (2 giga , 4 giga, etc.).
 • Welke types geheugen kan je monteren (snelheid - single sided - double sided). Deze gegevens vindt u terug in de handleiding.
 • Mogelijkheid om het aansluiten van extra ventilatoren. Een connectie voor de processor-koeling en eentje voor een ventilator voor de systeemkast zijn standaard, maar sommige mobo's bieden de mogelijkheid om meerdere ventilatoren aan te sluiten.
 • Aantal PCI gleuven. (voor het monteren van extra's zoals modems, netwerkkaartjes, geluidskaarten etc.)
 • Het aantal S-Ata controllers bepalen hoeveel optische toestellen en harde schijven u later kan aansluiten.
 • Heel wat externe harde schijven en digitale filmcamera's maken gebruik van Firewire, heb je plannen in die richting doe je er best aan even te checken of het moederbord deze functie voorziet. Je zal snel merken dat een Firewire optie de prijs gevoelig doet stijgen.
 • Steeds meer moederbordjes hebben een on-board RAID controller. Kan handig zijn als je plannen hebt om met meerdere harde schijven te werken.

De chipsets:

De chipset is in grote mate verantwoordelijk voor de prestaties en functionalitiet van een moederbord. Het zorgt namelijk voor een goede communicatie tussen de processor, geheugen, harde schijven en andere onderdelen. Bekende merken zullen altijd betere chipsets op hun moederborden plaatsen afhankelijk van de prijs en model. Budget moederbordjes zullen een kwalitatief minder type monteren maar een goede ondersteuning van de fabrikant kan veel goed maken. Bovendien bepaald de chipset in grote mate de kwaliteit van je moederbord , er zitten namelijk een heleboel ondersteunende functies in verwerkt , zoals de soundchip (geluid) , netwerkcontroller (netwerkkaart) , en zeker niet te vergeten de S-Ata , RAID en NCQ controllers voor het aansturen van je harde schijven. Heb je bijvoorbeeld een harde schijf met NCQ , zal je er geen voordeel uithalen indien de chipset op je moederbord deze functie niet ondersteund.De keuze van de chipset bepaalt welke processor en geheugen je later kan en mag gebruiken.

Bios:

Bios is eigenlijk niet meer dan software aanwezig op het moederbord. In de bios kan je belangrijke systeeminstellingen wijzigen. De systeembatterij zorgt ervoor dat deze instellingen 'onthouden' worden. Niet zelden kan je de bios van je moederbord updaten waardoor je een nieuwere versie van de software kan inladen. Deze handeling noemt men ook wel eens ' flashen'. Het flashen van de bios is niet zonder risico's. Bij het minste dat er fout loopt is het moederbord klaar voor het containerpark, bovendien val je nagenoeg bij geen enkele fabrikant onder de garantievoorwaarden als er iets mis loopt bij het updaten.

Het Bios kan je bereiken door tijdens het opstart proces op de F2 of Delete toets te drukken, dit is echter afhankelijk van het merk.

Wat vindt je zoal terug op het moederbord?

 • Onboard geluidskaart: Veel moderne moederborden hebben een ingebouwde sound chip (geluid). Voordeel? Je kan besparen op een afzonderlijke geluidskaart. De geïntegreerde geluidskaarten zijn bij de huidige moederborden van een goede kwaliteit, enkel en alleen indien je meer functionaliteit wil, schiet deze oplossing vaak te kort.
 • Onboard grafische kaart: Sommige moederborden zijn uitgerust met een onboard Graphics Unit. Deze zijn lang niet zo krachtig als afzonderlijke kaarten die verkrijgbaar zijn. Ze voldoen voor kantoorwerk en eenvoudige spelletjes. Gelukkig kan je met een onboard grafische kaart later nog altijd een aparte grafische kaart plaatsen. Op die manier kan je natuurlijk je budget spreiden.
 • LAN:Moederborden hebben een onboard netwerkkaart (LAN). Sommigen zelfs twee. Handig als je bijvoorbeeld een netwerkje wil opzetten. De snelheden van LAN aansluitingen op het moederbord variëren van 100 tot 1000 Mbs / s.

Wat is ATX !?

De vormfactor ATX is een standaard voor moederborden en voedingen. In een behuizing die gebouwd is naar deze normen zullen probleemloos naar ATX gebouwde moederborden en voedingen passen.De grootte van een ATX moederbord zijn 305mm lang en 244mm breed. De gaatjes zitten steevast op dezelfde plaats.Er bestaan ook afgeleiden van deze norm. Zo heb je Extended- ATX en Micro- ATX. Doorgaans passen moederborden van deze afgeleiden ook in een ATX behuizing.

De types:

De goedkopere moederbordjes of budgetmodellen zijn meestal in het kleinere micro ATX formaat. Meestal kan je er maar 2 geheugen modules op kwijt en het aantal PCI sloten is beperkt tot 2 a 3. Vaak is er ook een grafische chip on board waardoor je kan besparen op een grafische kaart, verwacht echter geen hoogstaande beeldkwaliteit. Ben je van plan om te 'gamen' is dit zeker niet de juiste oplossing.

De 'normale' ATX moederborden zijn iets groter en zijn meestal voorzien van een 5-tal PCI sloten. Het aantal geheugen sloten varieert van 3 tot 4 of zelfs meer. Niet zelden kan je de geheugen modules in een zogenaamde dual channel opstelling plaatsen. Kortweg, de uitbreidingsmogelijkheden zijn veel groter en de gemonteerde chipsets zijn doorgaans van een betere kwaliteit (lees: meer functies).

Computerbouwers houden zich meestal aan deze normen, maar in het recente verleden durfde bepaalde merken eens afwijken, waardoor je bij een latere upgrade voor verassingen kon staan (bv. Een harde schijf die niet paste in de behuizing etc.). Voor meer specifieke informatie kan je steeds terecht op deze Engelstalige website.

Vaak voorkomende problemen.

Systeemklok en datum blijven niet juist:

Een vaak voorkomende probleem dat zijn mogelijke oorzaak vindt in een slecht functionerende of lege batterij op het moederbord. Als je de systeemkast opent zal je merken dat er op het moederbord een batterij zit ter grootte van een 50 eurocent muntstuk. Door dit te vervangen kan het probleem opgelost worden.

Press Delete to enter setup, press F1 to continue:

Deze foutmelding tijdens het opstarten kan mogelijk ook veroorzaakt worden door een lege batterij. Een andere mogelijkheid zijn verkeerde BIOS instellingen. Bij het plaatsen van bijvoorbeeld een (nieuwe) harde schijf kan het gebeuren dat je bepaalde BIOS instellingen moet wijzigen. Voor de juiste instellingen van je moederbord raadpleeg je best even de handleiding. Heb je geen handleiding kan je ze meestal downloaden op de website van de fabrikant. Een ander mogelijke oplossing is het terugbrengen van de standaard instellingen van de Bios. Dit kan je doen door 'Load setup defaults' te selecteren en op enter te drukken.

Recente Reacties

 • Jan zei Meer
  De nieuwe microsoft-filosofie: Hoe moeilijker hoe beter!
 • P a van Die. zei Meer
  Helemaal geholpen mijn dank.
 • Hans zei Meer
  Bedankt, ik heb er fijn nog iemand mee kunnen helpen.
  Om het adres van het plaatje te bekomen moest...
 • Chris Villegas zei Meer
  Peter De Ceuster Schreef:
  Nicole Schreef:
  Volgens mij is het nu toch écht voorbij!? Ik krijg geen optie meer om terug te keren naar het...