maandag, november 29, 2021

PowersupplyDe voeding van een computer is waarschijnlijk een van de meest onderschatte onderdelen in je pc. Voedingen hebben meestal een standaardmaat (naar ATX normen), maar toch zijn er enkele grote verschillen in prijs, vermogen, en koeling. Het kan raar klinken maar een "slechte" voeding kan voor veel vastlopers zorgen.

Voeding - Functie:

Een voeding voorziet al de componenten in een computer van elektriciteit. Grootste stroomvreters in een pc zijn vooral de processor en videokaart. Naargelang de kracht/snelheid van deze componenten dien je de voeding aan te passen.

Belangrijkste technische kenmerken van een pc voeding:

 • Het vermogen, uitgedrukt in Watt. Nu moet je weten dat de ene 350W de andere niet is (zie verder).
 • Voedingen worden warm en dienen bijgevolg ook gekoeld te worden. De manier waarop dit gebeurt verschilt eveneens van merk tot merk.
 • Het aantal stekkers. Meer stekkers betekent meer aansluitmogelijkheden achteraf. Bij het uitbreiden van je computer (dvd stations, harde schijven etc..) is het handig als de nodige stekkers reeds aanwezig zijn, op die manier kan het gebruik van splitsers e.d. vermeden worden. Vermelden we nog dat S-Ata stekkers de nieuwe norm zijn, deze dienen dan ook aanwezig te zijn.
 • Een aan/uit schakelaar is een vaak vergeten detail, doch is dit soms zeer handig.
 • Een kwalitiatief hoogstaande voeding herken je aan het gewicht. Doorgaans kan je een eenvoudig regel toepassen: Hoe zwaarder hoe beter.

Het vermogen van een pc voeding:

Het vermogen van een voeding wordt uitgedrukt in Watt. Dit is meteen ook de belangrijkste indicator om de prestaties te achterhalen. Maar we zeiden het reeds eerder, het ene vermogen is het andere niet! Eerst en vooral heb je het totale vermogen. Dit vermogen duidt het verbruik van de voeding aan op het stroomnet.

Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als het netto vermogen. Het netto vermogen van een voeding is het deel van de elektriciteit dat de computer effectief kan gebruiken. Het gedeelte dat verloren gaat (totale vermogen - netto vermogen) door warmte ontwikkeling noemt men het gedissipeerde vermogen.

Waarom vertellen we dit? Omdat het gamma pc voedingen zeer uitgebreid is. De betere merken (A- merken) zullen er alles aan doen om het netto vermogen zo hoog mogelijk te houden en het gedissipeerde vermogen te beperken. Met andere woorden, A-merken halen een beter rendement. Bij B-merken daarentegen zal het gedissipeerde vermogen hoger liggen. Er gaat meer energie verloren aan warmte ontwikkeling zodat er minder overblijft om effectief door de computer gebruikt te worden (zie voorbeeld).

Voorbeeld:

Voeding A merk:

Totaal vermogen 350 Watt - Netto vermogen 280 Watt - Gedissipeerd vermogen 70 Watt.

Voeding B merk:

Totaal vermogen 350 Watt – Netto vermogen 240 Watt - Gedissipeerd vermogen 90 Watt

Ook heel belangrijk is de stabiliteit van een voeding. Hiermee bedoelen we hoe goed een voeding het voltage op 1 lijn kan aanhouden. Zoals je allicht weet worden diverse componenten binnen een computer aangesloten op 1 voeding. Elk component vraagt specifieke aandacht van de voeding met betrekking tot het voltage (vooral de processor), zelfs bij piekvermogens moet een voeding binnen de marges kunnen blijven. Gebeurt dit niet krijg je gegarandeerd te maken met instabiel gedrag, slechte prestaties of zelfs het uitvallen van de pc.
Je merkt dat dit ook een reden is om te kiezen voor een A merk. Bovendien hebben A-merk voedingen een ingebouwde beveiliging die de voeding automatisch uitschakelt wanneer er zich eventueel risico's voordoen.

Stilte alstublieft!

De voeding moet zowat de grootste lawaaimaker zijn in een computer. Dit heeft te maken met het gedissipeerd vermogen (zie hierboven). De warmte die vrijkomt moet weggeblazen worden. Meestal gebeurt dit door middel van ventilatoren, en die maken nu eenmaal lawaai. Ook hier kan je een direct verband leggen tussen lawaai en kwaliteit. (B-merken = groter gedissipeerd vermogen = meer warmte = meer koeling = meer lawaai / A-merken = kleiner gedissipeerd vermogen = minder warmte = minder koeling = minder lawaai).

Bovendien staat het geproduceerde lawaai rechtstreeks in verband met de gebruikte koeltechniek.

Mogelijke koeltechnieken:

 • Voedingen met fan: Dit zijn de "normale" voedingen. Er wordt gebruik gemaakt van ventilatoren om het geheel te koelen en zullen daardoor lawaaieriger zijn. Toch bestaan er in dit soort ook verschillen. Zo heb je “normale” voedingen met 1 kleine ventilator om lucht weg te blazen (achteraan). Je hebt er Voeding Pcmet 1 grote ventilator (120mm) onderaan om koele lucht aan te zuigen, en tot slot heb je modellen met 1 kleine ventilator achteraan (wegblazen) en 1 kleine onderaan (aanzuigen). Andere combinaties zijn ook mogelijk (bijvoorbeeld 2 grote ventilatoren).
 • Semi-fanless : Deze koeltechniek gebruikt wel ventilatoren (meestal slechts 1), maar deze zullen pas in actie treden als het echt nodig is (zware belasting).
 • Fanless : Deze koeltechniek zonder ventilatoren. De warmte wordt naar buiten geleid door koelvinnen of heatpipes. Deze techniek ga je zelden of nooit terugvinden in voedingen met grote vermogens, bovendien zijn ze ook niet bepaald goedkoop.

Hoeveel vermogen heb ik nodig?

Wel dit is sterk afhankelijk van het type computer. Een budget computer zal doorgaans minder stroom verbruiken dan een high end toestel. De processor en grafische kaart zijn de grootste verbruikers en dit zijn nu net de onderdelen die (in grote mate) bepalen of je met een budget of high end systeem te maken hebt. Het verbruik staat trouwens ook rechtstreeks in verband met de belasting van een computer. Zo zal een systeem bij zware belasting (bv. Games) meer verbruiken dan tijdens een “normale” surfsessie.

Moet en kan ik een pc voeding zelf onderhouden?

Ja! Je moet heus geen handige Harry zijn om zelf je voeding uit elkaar te halen en stofvrij te maken.

We helpen je even op weg.

 • Open de voeding.
 • Gebruik een busje perslucht om het stof weg te blazen en hou het uiteinde van de stofzuigerslang in de buurt om het stof op te vangen.
 • Vergeet zeker de ventilatoren en de moeilijk bereikbare plaatsjes niet.
 • Monteer het geheel en plaats de voeding terug in je systeemkast.

Zorg ervoor dat, jij en de voeding, goed geaard zijn als je deze handelingen uitvoert. Opgelet: Indien je de zegel verbreekt op het omhulsel, kan je geen aanspraak meer maken op de garantievoorwaarden van de fabrikant!

Vaak voorkomende problemen:

Een spontaan herstartende computer:

Een spontaan herstartende computer tijdens het draaien van "zware" programma's (bv:games) wordt meestal veroorzaakt door een te lichte of slecht werkende voeding. Veel mensen plaatsen een krachtigere grafische kaart, maar vergeten hierbij de voeding aan te passen. Een snellere grafische kaart staat recht evenredig met het stroomverbruik, vanzelfsprekend is de kans groot dat de voeding in de computer "ontoereikend" wordt.

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...