maandag, november 29, 2021

Geluidskaar IconSpeelt u graag de nieuwste games? Bekijk je graag DVD films op de computer? Dan voorziet u best een geluidskaart met ondersteuning voor 5.1 of meer. Toch worden er heden nauwelijks nog computers verkocht met een afzonderlijk exemplaar. Dit valt grotendeels te verklaren door het feit dat de kwaliteit van geïntegreerde geluidskaarten fel verbeterd is. Dit neemt echter niet weg dat er toch enkele punten zijn die uw aandacht verdienen.

De functie:

Het is voor de handliggend dat een geluidskaart/geluidschip verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het geluid dat uit je luidsprekers komt. Het zorgt ervoor dat alle signalen omgezet worden in een bruikbaar signaal voor de speakers.

De belangrijkste technische kenmerken:

 • Het enige waar je als beginnend thuisgebruiker rekening mee moet houden is het aantal kanalen dat ondersteund wordt. Zo heb je soundchip's die 6 kanaals ondersteuning bieden (5.1) of zelfs 8 (7.1) etc... Geluidskaartjes of chip's die enkel stereo signaal uitsturen ga in normale omstandigheden niet meer terugvinden in nieuwe computers.

2.1 - 5.1 - 6.1 - 7.1 ?

GeluidskaartDeze cijfertjes duiden het aantal luidsprekers aan dat je kunt aansluiten. Zo kan je op een 2.1 kaart, 2 luidsprekers en 1 subwoofer aansluiten, en bij een 5.1 kaart 5 luidsprekers en 1 subwoofer enz….. Voor welk systeem je het kiest hangt natuurlijk af van je gebruik. Indien je van plan bent veel (nieuwere) spelletjes te spelen of DVD films te bekijken raden we minstens een 5.1 systeem aan, om nog meer te genieten van de extra geluidseffecten. Ben je echter van plan om je computer te gebruiken als jukebox in de huiskamer en ben je vooral veel met muziek bezig? Dan is 2.1 toch een betere oplossing. Tot op heden (er wordt aan gewerkt) zit er op de audio cd's geen surround ondersteuning waardoor er bij meer-kanaal systemen vervorming kan optreden.

Wat is THX ?

THX is eigenlijk niet meer dan een kwaliteitslabel. Indien je luidsprekerset en/of geluidskaart voorzien is van het THX label wil dat zeggen dat ze voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen.

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...