maandag, november 29, 2021

Videokaart IconWelk merk u ook koopt of reeds bezit, de chipset op een grafische kaart bepaald altijd de kwaliteit. nVidea en ATI zijn de belangrijkste producenten van deze chipsets. Met de snelheid van het licht komen er nieuwe types of modellen uit,

De functie:

De grafische kaart heeft als functie de computer te helpen bij het tonen van beelden. Met andere woorden, de videokaart zal al de binnenkomende signalen omzetten in de voor de monitor begrijpbare taal. Bovendien hebben ze veelal zelf een processor aan boord om te helpen met het tekenen van horizontale en verticale lijnen op je scherm. Computertaal omzetten in beelden is een arbeidsintensieve aangelegenheid, naargelang de grafische pracht van een spelletje of besturingssysteem zal deze arbeid ook meer rekenkracht vragen van zowel de CPU als van de grafische kaart. Het is vanzelfsprekend dat een krachtigere grafische kaart grotendeels verantwoordelijk is voor de betere en meer gedetailleerde beelden op het scherm.

Meest prijsbepalende factoren grafische kaart :

 • De grootte van het werkgeugen. (64Mb - 128Mb - 512 Mb)
 • De snelheid van het geheugen.
 • De snelheid van de grafische processor.
 • Extra,s (meegeleverde software).
 • Koelsysteem

Belangrijkste technische kenmerken van een chipset(s).

 • Snelheid van de grafische processor.
 • Snelheid van het geheugen

Een snellere grafische processor (GPU)vraagt om sneller geheugen. De combinatie van de GPU en geheugen, samen met de gebruikte techniek, noemen we de chipset. De GPU (Graphic Processor Unit) is vergelijkbaar met die van de centrale processor in de computer, met dit verschil dat hij geoptimaliseerd is voor grafische taken en op de videokaart gemonteerd is. Doordat de GPU zich vooral bezig houdt met de grafische kwaliteiten van een spel of besturingssysteem wordt de centrale processor ontlast. Uiteraard levert dit snelheidswinst op, want de centrale processor kan zich nu met "andere zaken" bezig houden.

De snelheid van de GPU en het geheugen (van de videokaart wel te verstaan) bepalen voor het grootste deel de snelheid en kwaliteit van je grafische kaart ongeacht het merk dat je koopt!

Is er dan geen verschil tussen de verschillende merken?

Op bijna elk merk van videokaarten zal een chipset van Nvidea of ATI gemonteerd zijn, zowel Nvidea als ATI hebben zo hun trucjes om de snelheid op te drijven of de kwaliteit te verhogen. Het verschil tussen de verschillende merken zit hem dus niet zozeer in de prestaties maar eerder in de afwerking. Sommige merken geven hun videokaart een flashy kleurtje en leveren er een spelletje bij, anderen zullen dan weer trachten een beter koelsysteem (stiller)te plaatsen.

Als er dan toch zo weinig verschil zit tussen diverse merken, hoe kies ik dan de juiste kaart?

 • Eerst moet je uitmaken welk budget je ter beschikking hebt. De snelste grafische kaarten kunnen al snel 400 € en meer kosten, budget kaartjes daarentegen vind je al voor 50€.
 • Eenmaal u weet hoeveel je kan spenderen is het de zaak om uit te maken of het budget voldoet voor een grafische kaart die aan jouw wensen tegemoet komt. Wil je de laatste nieuwste 3D spelletjes spelen zal een budget van 70€ allicht ontoereikend zijn. Eenmaal je een compromis bereikt hebt tussen budget en doeleinden van de grafische kaart kan je over gaan naar de volgende stap.
 • Welke chipset draagt jouw voorkeur weg? Koop je liever eentje met een Nvidea chipset of zie je ATI meer zitten? Beide fabrikanten spelen voortdurend haasje-over, de ene dag is ATI de snelste, morgen kan het weer omgekeerd zijn. Goed informeren is de boodschap.
 • Maakt de gebruikte chipset niet veel uit voor jou, dan kan je overgaan tot het kiezen van het merk. In deze keuze ben je vrij. Op deze pagina vind je de meest prijsbepalende factoren, afhankelijk van wat jij belangrijk vind kan je beginnen met wikken en wegen. Kies je voor een iets snellere videokaart met 128 mb werkgeheugen of mag het een iets trager exemplaar zijn 256 Mb werkgeheugen?
 • Koop toekomst gericht. PCI express is de nieuwe standaard. Kan jouw moederbord overweg met deze standaard of zit er nog een AGP poort op? In het laatste geval kan je misschien beter je centen op zak houden en later alles samen opwaarderen, maar er bestaan ook nog snelle AGP exemplaren.

De valstrik van het geheugen!

Laat u niet misleiden door de grootte van het werkgeheugen op een grafische kaart. Als je voor goede prestaties kiest, doe je er best aan om het meeste aandacht te schenken aan de snelheid van de GPU en het geheugen. Er bestaan videokaarten met 256 Mb aan boord die lang niet over dezelfde kwaliteiten en snelheid beschikken als hun 128 Mb tegenhangers.

AGP of PCI Express?

 • AGP & PCI Express staan voor de manier waarop een videokaart gemonteerd wordt op het moederbord . PCI Express is de nieuwste standaard.

DVI vs D-sub:

Met de doorbraak van LCD schermen werd er een nieuwe standaard ontwikkeld om de monitor te verbinden met de videokaart.

Deze nieuwe standaard werd DVI (Digital Video Interface) genoemd. Het grote voordeel van DVI is dat de signalen die de videokaart naar de monitor stuurt digitaal ontvangen en begrepen worden. Bij de vorige standaard, D-sub genaamd,moesten deze digitale signalen worden omgezet naar analoge, wat bij gebruik van LCD schermen het nodige kwaliteitsverlies veroorzaakt. Bij moderne grafische kaarten zal deze aansluiting geen probleem vormen maar probeer altijd een adapterstukje te vermijden. Het zou toch zonde zijn om veel poen in een videokaart te stoppen en later tot de conclusie komen dat je jouw monitor enkel met een D-sub kan verbinden.

D Sub
Dvi

On-Board:

Een geïntegreerde (op het moederbord) grafische chip is niet aan te bevelen. Ze gebruiken kracht van de centrale processor en ze snoepen werkgeheugen af, dit is nefast voor de prestaties van een computer.Toch is het een mooie oplossing indien u geen interesse hebt in het spelen van recente games of plannen hebt om andere grafische toepassingen te gebruiken. Het grootste voordeel is en blijft natuurlijk de prijs.

SLI (SLI /Scable link interface).

SLI is een techniek waarbij 2 identieke grafische kaarten op het moederbord gemonteerd worden.Het voordeel is dat het werk verdeeld wordt, wat een serieuze snelheidswinst oplevert. Het nadeel is .... het prijskaartje! Ati gebruikt een gelijkaardige techniek maar werd hier Crossfire gedoopt.

DirectX?

Omdat het voor programmeurs (meestal van spelletjes) moeilijk was om de volledige kracht van een grafische kaart te gebruiken in een Windows omgeving, besloot Microsoft, software (DirectX) te ontwikkelen om dit euvel te verhelpen. Dankzij DirectX wordt een grafische kaart sneller aangestuurd, en de mogelijkheden ervan beter benut. Omdat er voor DirectX regelmatig updates verschijnen, wordt bij aankoop van een grafische kaart of computerspel de laatste versie bijgeleverd.

HDMI: alweer een nieuwe standaard!  Videohdmi

HDMI: High Definition Multimedia Interface is de eerste niet-gecomprimeerde digitale audio en video standaard.Met HDMI is het mogelijk om beeld en geluid te transporteren zonder dat er of andere vorm van compressie nodig is! Uiteraard levert dit uitstekende beeld en geluidskwaliteit op. Meer zelfs, door overdrachtssnelheden tot 5 GB per seconde blijft ruimte over voor extra toepassingen, zoals bijvoorbeeld een kopieerbeveiliging. U begrijpt meteen waarom de filmindustrie enorm blij is met deze nieuwe standaard. De eerste Videokaarten met HDMI zijn reeds beschikbaar (zie foto). Maar er is meer! Plasma en LCD televisie toestellen hebben reeds een HDMI ingang, hierdoor wordt het mogelijk een computer met compatibele videokaart rechtstreeks aan te sluiten.

Recente Reacties

 • Pieter zei Meer
  Duidelijk handleiding Idea . Dank je, had me reeds suf gezocht...
 • Peter Janssen zei Meer
  Prima oplossing! Nu nog kijken wat er op blijft staan na het schonen van de PC. Hier word ik heel blij van  Smile
 • Desi zei Meer
  Mijn beeldscherm blijft ineens zwart na het opstarten. De computer draait wel. Als ik op ctrl...
 • Alex zei Meer
  Er zijn veel opstartprogramma's beschikbaar. Ik gebruik Startup Manager For Windows Free. Het is...