vrijdag, juni 18, 2021

Propaganda Eye To EyePropaganda is een Duits groepje opgericht in 1982 door een zekere Ralf Dörper. Samen met Andreas Thein en Susanne Freytag experimenteren ze een tijd lang met demo’s.

Pas nadat Michael Mertens en Claudia Brücken de groep vergezelden en het Britse platenlabel ZTT Records met een contract zwaaide, zou de eerste single “Dr. Mabuse" pas een feit worden. “Dr. Mabuse" deed het niet onaardig in de hitlijsten maar zou vooral als trendsetter herinnerd worden dankzij het gebruik van computertechnologie en computer samples. Helaas eiste het succes van “Dr. Mabuse” al meteen zijn tol. Andreas Thein verliet Propaganda maar de resterende bandleden treurden daar niet lang om en begonnen kort daarna met de opnames van het album “A Secret Wish” met daarop de nummers “Duel (Eye to Eye)” en “P Machinery”. Het album “A Secret Wish” geldt tot vandaag nog steeds als een klassieker in zijn soort (synthpop) waarvan er enkele miljoenen stuks over de toonbank gingen. Vooral typerend waren de markante stemmen van frontvrouwen “Brücker” en “Freytag”.

Na het succes van “A Secret Wish” volgt er een langslepende rechtszaak tegen het platenlabel ZZT. In eerste instantie verliet Brücken de band, en later zou ook medeoprichter Ralf Dörper er de brui aan geven. Propaganda geraakt uiteindelijk toch onder het voor hen ongunstige contract van ZZT uit maar het einde voor Propaganda was de realiteit. Een comeback in 2000 en 2006 zouden evenmin succesvol blijken.

Onderstaand fragment is de Extended Version.

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Henk


 • Superleek zei Meer
  @Nietzohandig
  U kan altijd een zoekveld van Gmail gebruiken en allerlei filters (bijlage, chats,...
 • Nietzohandig zei Meer
  Nou dit is de ergste super-leek vanaf 2008.
  Ik heb meer dan 100.000 mails.
  Vroeger gooide ik ze weg...
 • Henk Kind zei Meer
  lettertype wijzigeb ging goed maar kan dat ook i spreadsheets ?