vrijdag, juni 18, 2021

Daniel PopovicDe naam Daniel Popović zal u wellicht niks zeggen maar dat kan veranderen als we u vertellen dat de man in 1983 4de eindigde op het Eurovisiesongfestival (u weet wel, die liedjeswedstrijd waarbij bevriende landen elkaar puntjes toedelen).

Waarom wij een videoclip plaatsen van iemand die ‘slechts’ 4de werd en niet van de winnaars? Wel zie, daar hebben we wel enkele goede redenen voor.

Eerst en vooral is er het lied zelf, “Dzuli”, dat na afloop van het Eurovisiesongfestival vertaald werd naar het Engels (Julie) en een grote hit werd in Europa. Een tweede reden is dat het nummer “Dzuli” of “Julie” veel meer verkocht werd dan het winnende lied van dat jaar (Luxemburg won toen met Corinne Hermès en het nummer “Si la vie est cadeau”). En ‘Last but not Least’, 1983 was op zen zachtst uitgedrukt, een ‘merkwaardig’ jaar in de Belgische geschiedenis van het Eurovisiesongfestival. Dit gezegd zijnde, even de feiten op een rijtje.

In 1983 ging het 27 ste Eurovisiesongfestival door in München (Duitsland) omdat een jaar eerder Nicole met “Ein bißchen Frieden” met de hoofdprijs was gaan lopen. Zoals eerder aangehaald won Luxemburg, maar de meest opvallende figuur ven deze editie was niemand minder dan de Montenegrijnse-Kroatische zanger Daniel Popović. Daniel Popović, wiens echte naam eigenlijk Milan Popović is, werd geboren in Titograd (Montenegro) in het voormalige Joegoslavië. In 1977 dan, verhuisde hij naar Zagreb om een zangcarrière te starten nadat hij eerder al deelnam aan de lokale muziekfestivals “Jugovizija”, en “Entuzijasti”. Deelnames die trouwens weinig succesvol waren. In 1983 nam hij opnieuw deel aan “Jugovizija” en won tot ieders verbazing met het lied “Dzuli”. Gevolg was dat hij Joegoslavië mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival waar hij vriend en vijand verbaasde door een mooie 4de plaats te behalen. Het succes van Daniel Popović kwam er niet zozeer omdat de man geweldige muzikale kwaliteiten bezat, maar eerder omdat hij er goed uitzag en een geweldige uitstraling bezat dat menig vrouwelijk schoon deed bezwijken. Dat Daniel (en zijn charmes) ook een donker kantje bevatte, zou later blijken als zijn ex hem in 2005 beschuldigd van misbruik en wegvluchtte met hun zoon. In 2008 berichtte lokale media zelfs dat Daniel een gevangenisstraf boven het hoofd hangt wegen het niet betalen van alimentatiegelden. Desalniettemin, het nummer “Dzuli” blijft tot op de dag van vandaag een meezinger van formaat. We durven wedden dat, na het bekijken van de videoclip, u het lied meer uit uw hoofd gebannen krijgt voor de rest van de dag.

We plaatsen eerst een videoclip van het nummer, daarna volgt een fragment van de deelname aan het Songfestival zelf (let u vooral op de beenverwarmers van de achtergronddanseressen :-) )

Recente Reacties

 • Superleek zei Meer
  @Henk


 • Superleek zei Meer
  @Nietzohandig
  U kan altijd een zoekveld van Gmail gebruiken en allerlei filters (bijlage, chats,...
 • Nietzohandig zei Meer
  Nou dit is de ergste super-leek vanaf 2008.
  Ik heb meer dan 100.000 mails.
  Vroeger gooide ik ze weg...
 • Henk Kind zei Meer
  lettertype wijzigeb ging goed maar kan dat ook i spreadsheets ?